Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vařené hovězí se zeleninou a křenovým smetanovým přelivem

Hodnocení receptu je 4,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

honzam honzam

Středně náročný

Doba přípravy 215 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 180 min

215 min (35 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 247 kJ /
2 688 kcal
Bílkoviny260,91 g
Tuky64,99 g
Vláknina54,28 g
Cholesterol 631 mg
Sodík 4,54 g
Sůl10,30 g
Sacharidy238,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev a celer opláchneme, osušíme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibule oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky (šalotky ponecháme vcelku). Petrželku opláchneme, necháme ji okapat, pak z ní otrháme lístečky a jemně je usekáme. Brambory oloupeme, omyjeme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Krok 2: Maso opláchneme. V hrnci přivedeme do varu 2 – 3 litry osolené vody. Do vroucí vody vložíme maso a celý nemletý černý pepř. Jakmile se začne na povrchu vývaru tvořit pěna, pečlivě ji sbíráme, zmírníme plamen, hrnec přikryjeme pokličkou s malým kulatým otvorem a nemáme-li takovou, ponecháme u okraje hrnce malou škvírku. Maso vaříme doměkka, tj. asi 2 – 3 hodiny. Zhruba 30 minut před dohotovením přidáme do vývaru pokrájenou zeleninu. Krok 3: Mezitím nakrájíme na kostičky očištěné a omyté brambory, které asi 30 minut před podáváním masa vložíme do jiného hrnce a zalijeme je ½ – ¾ litrem horkého vývaru, který jsme odebrali z masa a asi 20 – 25 minut v něm brambory povaříme. Krok 4: Zkusíme maso je-li už hotové (zapíchneme do něj vidlici a nemělo by klást žádný odpor). Krok 5: Krátce před tím, než je maso doměkka uvařené, omyjeme křen a oškrábaný ho na jemném struhadle nastrouháme. K němu přistrouháme jablko i se slupkou (samozřejmě bez jaderníku) a zakápneme citrónem, aby směs netmavla. Takto připravený křen s jablky dáme do misky se zakysanou smetanou a dobře metlou promícháme. Šlehačku našleháme dotuha a postupně ji přidáváme ke křenovému krému. Hotovou směs ještě podle chuti osolíme a opepříme. Krok 6: Maso po vyndání necháme na chvilku odpočinout. Pak ho nakrájíme na plátky a to příčně přes vlákna, aby se nerozpadalo a porce na talíři působily vzhledně. Krok 7: Maso podáváme s křenovým přelivem s přílohami a směsí jemně posekaných zelených natí (petrželka, cibulka a dle vaší chuti a libosti).

Zveřejněno 21. 7. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vařené hovězí se zeleninou a křenovým smetanovým přelivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ynnE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vařené hovězí se zeleninou a křenovým smetanovým přelivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ynnE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

hosta:mrknu na to a dík za nápad!:-K

Moc dobře to vypadá:yes: - možná bys mohl dát recept na ten smetanový křen samostatně (pokud tu už není, to jsem nezkoumala);-)

Tématické fráze:
vařene hovězí s křenem, hovezi maso varene s bramborem, vařené hovězí maso s bramborem, aby jablka netmavla, vepřový plátek s křenovým přelivem, květový šál, vařené hovězí se se zeleninou, vařené hovězí maso s křenem, vařené hovězí s bramborem, vařené hovězí se zeleninou a křenem, hovězí nudličky, vařené hovězí s přílohou, vařené hovězí s bramborem, vařené hovězí maso křen, video vařené hovězí maso

Suroviny:
mrkev, cibule, cibule šalotka, celer, celer řapíkatý, pórek, petrželka, cibulka zelená, maso hovězí, sůl, pepř černý, brambory, křen, smetana, smetana ke šlehání, sůl, pepř, jablko, šťáva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu