Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vařené hovězí se zeleninou a křenovým smetanovým přelivem

Hodnocení receptu je 4,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

honzam honzam

Středně náročný

Doba přípravy 215 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 180 min

215 min (35 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 247 kJ /
2 688 kcal
Bílkoviny260,91 g
Tuky64,99 g
Vláknina54,28 g
Cholesterol 631 mg
Sodík 4,54 g
Sůl10,30 g
Sacharidy238,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev a celer opláchneme, osušíme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibule oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky (šalotky ponecháme vcelku). Petrželku opláchneme, necháme ji okapat, pak z ní otrháme lístečky a jemně je usekáme. Brambory oloupeme, omyjeme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Krok 2: Maso opláchneme. V hrnci přivedeme do varu 2 – 3 litry osolené vody. Do vroucí vody vložíme maso a celý nemletý černý pepř. Jakmile se začne na povrchu vývaru tvořit pěna, pečlivě ji sbíráme, zmírníme plamen, hrnec přikryjeme pokličkou s malým kulatým otvorem a nemáme-li takovou, ponecháme u okraje hrnce malou škvírku. Maso vaříme doměkka, tj. asi 2 – 3 hodiny. Zhruba 30 minut před dohotovením přidáme do vývaru pokrájenou zeleninu. Krok 3: Mezitím nakrájíme na kostičky očištěné a omyté brambory, které asi 30 minut před podáváním masa vložíme do jiného hrnce a zalijeme je ½ – ¾ litrem horkého vývaru, který jsme odebrali z masa a asi 20 – 25 minut v něm brambory povaříme. Krok 4: Zkusíme maso je-li už hotové (zapíchneme do něj vidlici a nemělo by klást žádný odpor). Krok 5: Krátce před tím, než je maso doměkka uvařené, omyjeme křen a oškrábaný ho na jemném struhadle nastrouháme. K němu přistrouháme jablko i se slupkou (samozřejmě bez jaderníku) a zakápneme citrónem, aby směs netmavla. Takto připravený křen s jablky dáme do misky se zakysanou smetanou a dobře metlou promícháme. Šlehačku našleháme dotuha a postupně ji přidáváme ke křenovému krému. Hotovou směs ještě podle chuti osolíme a opepříme. Krok 6: Maso po vyndání necháme na chvilku odpočinout. Pak ho nakrájíme na plátky a to příčně přes vlákna, aby se nerozpadalo a porce na talíři působily vzhledně. Krok 7: Maso podáváme s křenovým přelivem s přílohami a směsí jemně posekaných zelených natí (petrželka, cibulka a dle vaší chuti a libosti).

Zveřejněno 21. 7. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vařené hovězí se zeleninou a křenovým smetanovým přelivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ynnE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vařené hovězí se zeleninou a křenovým smetanovým přelivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ynnE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

hosta:mrknu na to a dík za nápad!:-K

Moc dobře to vypadá:yes: - možná bys mohl dát recept na ten smetanový křen samostatně (pokud tu už není, to jsem nezkoumala);-)

Tématické fráze:
vařene hovězí s křenem, hovezi maso varene s bramborem, vařené hovězí maso s bramborem, aby jablka netmavla, vepřový plátek s křenovým přelivem, květový šál, vařené hovězí se se zeleninou, vařené hovězí maso s křenem, vařené hovězí s bramborem, vařené hovězí se zeleninou a křenem, hovězí nudličky, vařené hovězí s přílohou, vařené hovězí s bramborem, vařené hovězí maso křen, video vařené hovězí maso

Suroviny:
mrkev, cibule, cibule šalotka, celer, celer řapíkatý, pórek, petrželka, cibulka zelená, maso hovězí, sůl, pepř černý, brambory, křen, smetana, smetana ke šlehání, sůl, pepř, jablko, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu