Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silný zeleninový vývar s (macesovými) knedlíčky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

veganotic veganotic

Náročný

Suroviny pro 8

8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 876 kJ /
1 404 kcal
Bílkoviny50,62 g
Tuky107,15 g
Vláknina28,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5,81 g
Sůl14,43 g
Sacharidy48,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vývar: Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte cibule a cca 5 minut opékejte na středním plameni. Poté přidejte ostatní zeleninu a sůl, zalijte vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu (vývar by se neměl vařit, pouze slabounce vřít) a "vařte" odkryté cca hodinu a půl. Poté slijte a zeleninu ještě do vývaru vymačkejte přes cedník. Krok 2: Knedlíčky: Tofu rozdrobte do mixéru, přidejte zeleninový vývar (nebo trochu bujónu a vodu) a olej a dohladka rozmixujte (držte se spíše na spodní hranici tekutin, aby výsledná směs nebyla příliš řídká. Přidat můžete vždy!). Přendejte do mísy a přidejte macesovou moučku, pepř a sůl. Dobře prohněťte, na hrubém struhadle přistrouhejte půl mrkve a opět zamíchejte. Přikryjte mísu a nechte směs nejméně hodinu (či lépe přes noc) tuhnout v lednici. Tento krok nevynechávejte, jinak se knedlíčky při vaření rozpadnou. Krok 3: Když je směs dostatečně ztuhlá, dejte do velkého hrnce vařit dobře osolenou vodu s trochou zeleninového bujónu. Ze směsi tvarujte knedlíčky velikosti vlašského ořechu. Krok 4: Když máte všechny připravené, opatrně je po jednom či dvou vkládejte do vařící vody. Ztlumte teplotu varu, přikryjte poklicí a nechte knedlíčky vařit cca 35 - 40 minut. Poté, co knedlíčky přikryjete už poklici neodkrývejte! Po 35 minutách se konečně můžete podívat, co se děje uvnitř. Knedlíčky by měly klesnout ke dnu. Opatrně je větší lžící po jednom vyndejte (jeden ochutnejte a pokud by se vám náhodou zdál tuhý, nechte zbytek ještě chvíli vařit).
Když chcete servírovat, do hlubokého talíře vložte několik knedlíčků, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a čerstvý kopr a přelijte horkým vývarem. Ozdobte další mrkví a koprem či petrželkou.

Zveřejněno 20. 8. 2015

Poznámka autorky veganotic

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silný zeleninový vývar s (macesovými) knedlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9m54

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silný zeleninový vývar s (macesovými) knedlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9m54

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

casino: recept vychází z původního židovského :) Kopr mám moc ráda, takže s ním nešetřím nikde, ale ani tak mi nepřijde, že by zde byl nějak extra dominantní.

Recept je bezva, ještě dávám smil a toho bujónu klidně i víc, zeleninový vývar má někdy slabou chuť, záleží do jaké se trefím zeleniny. Ten kopr mi tam nesedí, radši dám libeček :)
Knedlíčky nemusím, takže nudličky nebo kapání.

Líbí se mi použití neloupané cibule:yes: Je to známá věc, ale v rcp se to často nepíše.

"...a pokud to chcete posichrovat, tak trocha kvalitního zeleninového bujónu..."
Mám za to, že tady není třeba cokoli sichrovat. Leda by tím skoro devadesátiminutovým:-O vařením chuť a vůně zdrhly do někam:-D Ale pokud by se zelenina (nakrájena nadrobno, či postrouhaná nahrubo) před zalitím vodou krátce restovala na tuku, a pak vařila asi 1/2 hodiny, tak by to prospělo barvě i chuti, a navíc by se ušetřil čas a energie.

A ten "1/2 hrnku:-! nahrubo nasekaného čerstvého kopru" :-O:-?
No, koprovou mám tůůůze rád, ale toto snad ani zkoušet nebudu...;-) Podle těch knedlíčků bych jídlo tipoval na židovskou kuchyni, ale spíše jde o autorskou invenci, pokud ne přímo o ffftip;-)

Tématické fráze:
kvalitní domácí zeleninový vývar, zeleninový vývar recept, dietní zeleninový vývar, domací zeleninový vývar, zeleninoví vývar, vegetarianske jatrove knedlicky, zeleninový bujon alnatura, kvalitní zeleninový vývar, zeleninovy vyvar, posichrovat, silný vývar, vařit vývar pod poklicí nebo ne, hovězí vývar tazeny pres noc, tažený zeleninový vývar, silný hovězí vývar tažený přes noc, top zeleninovy vyvar, zaleninový boršč recept, silken tofu jaké použití, k cemu pouzit zeleninovy vyvar, směs zeleniny na vývar

Suroviny:
mrkev, petržel, cibule, česnek, pórek, petržel, kopr čerstvý, olej olivový, voda, sůl, bujón zeleninový, chléb pita, tofu natural, olej olivový, vývar zeleninový, sůl, pepř mletý, mrkev, kopr čerstvý

Přidat fotografie receptu