Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Matjesy z cukety podle Járy

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaroslav Hulka Jaroslav Hulka

Středně náročný

Doba přípravy 2+7 dní

2+7 dní

Suroviny pro 5

5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 919 kJ /
459 kcal
Bílkoviny17,16 g
Tuky4,29 g
Vláknina42,36 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 48 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy76,34 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cuketu řádně promícháme se solí a necháme 24 hodin v lednici. Krok 2: Druhý den slijeme přes síto a necháme odkapat. Opakujeme to se solí na dalších 24 hodin, pak scedíme a necháme odkapat. Krok 3: Dáme si zahřát olej na 60°C a do něj dáme veškeré koření ( nové koření, pepř celý, hřebíček, bobkový list, jalovec a hořčičné semínko) a zahříváme 5 minut po té přidáme cibuli a papriku ( ne když je steril. ). Zahříváme dalších 5 minut. Dobře to v oleji promícháme a necháme vychladnout. Krok 4: Do připravené cukety přidáme tento olejíček s kořením, dle potřeby dosolíme, přidáme mletý pepř, sardelku podle vaší chuti, ale já ji dávám celou. Vše opravdu řádně promícháme, necháme odstát v chladu aspoň 6 hodin. Krok 5: Plníme do skleniček, na vrch přidáme na ozdobu 2-3 kuličky nového koření a třeba 1 bobkáč. Zavíčkujeme a necháme v chladu aspoň týden.

Příloha čerstvé pečivo či chléb a samozřejmě pivko.

Já si do skleničky přidávám i nadrobno nasekanou chilli papričku.

Zveřejněno 31. 8. 2015

Poznámka autora Jaroslav Hulka

Snad Vám budou chutnat. Jarda.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Matjesy z cukety podle Járy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Bw3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Matjesy z cukety podle Járy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Bw3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

Nadja: jána na ně též ěekám:-8

Jaroslav Hulka: podle mne už měla následovat třetí fáze.:-S
Teď už matjesy jen leží a leží a my se nemůžem dočkat, až si dostatečně odpočinou!!!:-D

Víte , já se vlastně inspiroval matjesama z cejnů které si dělám , trochu to upravil k obrazu svému. Něco podobného dělám také z hub , letos zatím ne , nerostou. ;-(

Nadja: Asi to bude tím.:-8

hosta:Tak to nevím dlouho u nás nevydrží.Já to opravdu nezkoušel zavařovat.

casino:No jsem naučen takto napříč.

casino: možná proto, aby mu při jídle ty dlouhé kusy neplandaly okolo pusy. :-D:-D:-D

Jaroslav Hulka:
Přidal jsem do podobných rcp bez té sardele.
Tento by mohl být chutnější:yes:
...a proč Jára nekrájí cuketu na "matesy" podélně, he?:-)

Čte se to hezky - těším se na další díly seriálu:-D. Dá se nějak déle uchovat? Sterilovat?

Fáze 1 - solení. Pokračování příště. :-))

Tématické fráze:
matesy z cukety- ten nejlepší recept, jak uchovat cuketu, matesy z cukety, cuketové matjesy, matjesy z cukety, cuketové matesy, matesy podle jary, jak uchovat cukety, matesy z cejna, matesy z cejnů, matesy dle jary, matjesy z cejna, pasta z cukety, cuketové matjesy sterilované, matesy s cuketya paprikou, nejlepší cuketové matjesy, recept na matesy, matjesy, cuketové matjesy recept, matjesy s cibulí z cukety

Suroviny:
cuketa, cibule, paprika čerstvá červená, olej slunečnicový, pasta sardelová, koření nové koření, pepř celý, koření hřebíček, bobkový list, jalovec, semínka hořčičná, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu