Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chléb s ovesnými vločkami a medem

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

chute-sveta.cz chute-sveta.cz

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 40 min

160 min (120 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 1 bochník

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 609 kJ /
3 970 kcal
Bílkoviny122,97 g
Tuky48,11 g
Vláknina44,06 g
Cholesterol 66 mg
Sodík 124 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy739,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto: ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme mouku, ovesné vločky, sůl a rozdrobíme droždí. Krok 2: V malé misce nebo větším hrnku (cca 0,5 l) ohřejeme mléko tak, aby bylo dost teplé, ale nevařilo se. Přidáme máslo a za stálého míchání ho necháme v mléce rozpustit. Vmícháme med a vodu. Krok 3: Směs mléka nalijeme do suchých přísad a pomocí hnětacího háku (nebo vařečkou) vypracujeme hladké a pružné těsto (cca 10 minut). Krok 4: Pokud je těsto moc lepkavé, přidáme mouku, ale vždy jen po cca 10 g. 5. Pokud je moc hutné, přidáme vodu, po 1 ČL. (Já vždy začnu s 380 g a obvykle skončím na 390 g. Před přidáním mouky nebo vody musíme být trpěliví - nejdříve bude těsto hodně lepkavé. Pokud bude lepkavé i po 5 minutách, přidáváme postupně mouku, ale vždy jen po 10 g). Krok 5: Uhnětené těsto dáme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, cca 1/2 až 1 hodinu. Krok 6: Po vykynutí těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm. Krok 7: Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm) vyložené pečicím papírem. Krok 8: Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout. Krok 9: Po 20 minutách předehřejeme troubu na 180°C a na spodní mřížku v troubě dáme malý hrnec, do kterého nalijeme 0,5 l vroucí vody. Krok 10: Jakmile bochník zdvojnásobil svůj objem, potřeme ho ohřátým medem a posypeme ovesnými vločkami. Krok 11: Pečeme 40 - 50 minut, dozlatova nebo dokud vnitřní teplota chleba nedosáhne 90°C. Krok 12: Po upečení a před krájením necháme zcela vychladnout. Krok 13: Nebuďte netrpěliví a nechtějte bochník krájet ještě teplý. Skutečně vyčkejte, až zcela vychladne - ať už při pokojové teplotě, nebo třeba za okny (jako to dělám já, když pospíchám nebo jsem nedočkavá :-) )

Zveřejněno 12. 9. 2015

Poznámka autorky chute-sveta.cz

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb s ovesnými vločkami a medem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XRjv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb s ovesnými vločkami a medem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XRjv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Vyzkouším o víkendu, ale jen pro mne a z poloviční dávky.😉

nádherný chlebík:yes::-D

Tématické fráze:
domácí chléb z ovesných vloček, chléb z ovesných vloček, domácí chleba s ovesných vloček, chléb s ovesnými vločkami místo bez mouky, domaci chleb s ovesných vloček, domaci chleba sovesnych ovesných vloček, domácí křehký chléb, domácí chleba z ovesných vloček, recept medový chléb s ovesnými vločkami, toastovy chleb s ovesnymy vlockamy recept, chleba 90 minut kynout med, chleb s ovesnymi vlockami

Suroviny:
mouka hladká, vločky ovesné, droždí, sůl, mléko, voda, máslo, med, med, vločky ovesné

Přidat fotografie receptu