Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Matar dal khichdi (půlený žlutý hrách s rýží po indicku)

Hodnocení receptu je 4,7 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 040 kJ /
2 161 kcal
Bílkoviny89,14 g
Tuky41,30 g
Vláknina46,64 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,06 g
Sacharidy334,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrách namočíme, nejlépe přes noc, ale stačí i na několik hodin, rýži propláchneme. Krok 2: V hlubším hrnci rozehřejeme olej, vhodíme do něj římský kmín (a případně hořčičné semínko) a na středním plameni opékáme asi minutu, až začne koření vonět a praskat. Krok 3: Přidáme drobně nakrájené rajče a za stálého míchání necháme změknout a téměř rozvařit. Krok 4: Poté přidáme kurkumu, zelené chili papričky (a případně kari lístky) a ještě minutu opékáme. Krok 5: Přisypeme hrách a rýži a zalijeme 2.5 hrnky vody. Osolíme. Krok 6: Za občasného zamíchání vaříme asi 25 minut. Rýže se mírně rozvaří a zahustí vzniklou omáčku, hrách změkne. Krok 7: Na závěr můžeme vmíchat koření garam masala a čerstvý koriandr, podle potřeby dosolíme a můžeme podávat.

Zveřejněno 13. 9. 2015

Poznámka autorky petram

Khichdi [kičrí] je jednoduché indické jídlo, které se obejde bez mnoha druhů koření. V základním receptu se používá pouze římský kmín, kurkuma a zelená chili paprička. Některé varianty přidávají i garam masala a kari lístky, ale není to vůbec nutné. Výsledný pokrm má krémovou konzistenci a podává se obvykle s jogurtem (klasickým nebo pro vegany sojovým).

Pokud můžete v indickém obchodě koupit půlené luštěniny toor dal nebo mung dal, použijte ty, výsledný pokrm bude krémovější a jemnější.

Inspirovala jsem se zde:http://theveggieindian.com/2014/08/moong-dal-khich...

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Matar dal khichdi (půlený žlutý hrách s rýží po indicku)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R72V

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Matar dal khichdi (půlený žlutý hrách s rýží po indicku)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R72V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

jarda Kadic::yes::yes:nebo ještě opsané slátaniny od amíků.Klasická čeština nějak mizí;-).

jarda Kadic: :-D:-D recept super :yes::yes:

jarda Kadic::-D:-D:-D

Na tohle jsem se musel podívat.Poslední dobu mi připadá,že místo názvů pokrmů čtu nadávky migrantů:-O:-D

Tématické fráze:
hrách po indicku, hrách po indicku, žlutý hrách recepty, žlutý hrách recept, žlutý hrách po indicku, fazole po indicku, hrach s ryzi, hrách recepty, žlutý hrách, hrách a rýže, hrách recept, recept zluty hrach, ryze po indicku, hrách recept vegan, lusteniny po indicku, hrach s rizi, lusteniny na indicky zpusob recept, khichdi.cz, hrach na indicky zpusob, hrách rýže

Suroviny:
hrách žlutý, rýže, olej, římský kmín mletý, semínka hořčičná černá, rajče, kurkuma, chilli paprika čerstvá zelená, sůl, koření garam masala, listy kari čerstvé, koriandr čerstvý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu