Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Matar dal khichdi (půlený žlutý hrách s rýží po indicku)

Hodnocení receptu je 4,7 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 040 kJ /
2 161 kcal
Bílkoviny89,14 g
Tuky41,30 g
Vláknina46,64 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,06 g
Sacharidy334,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrách namočíme, nejlépe přes noc, ale stačí i na několik hodin, rýži propláchneme. Krok 2: V hlubším hrnci rozehřejeme olej, vhodíme do něj římský kmín (a případně hořčičné semínko) a na středním plameni opékáme asi minutu, až začne koření vonět a praskat. Krok 3: Přidáme drobně nakrájené rajče a za stálého míchání necháme změknout a téměř rozvařit. Krok 4: Poté přidáme kurkumu, zelené chili papričky (a případně kari lístky) a ještě minutu opékáme. Krok 5: Přisypeme hrách a rýži a zalijeme 2.5 hrnky vody. Osolíme. Krok 6: Za občasného zamíchání vaříme asi 25 minut. Rýže se mírně rozvaří a zahustí vzniklou omáčku, hrách změkne. Krok 7: Na závěr můžeme vmíchat koření garam masala a čerstvý koriandr, podle potřeby dosolíme a můžeme podávat.

Zveřejněno 13. 9. 2015

Poznámka autorky petram

Khichdi [kičrí] je jednoduché indické jídlo, které se obejde bez mnoha druhů koření. V základním receptu se používá pouze římský kmín, kurkuma a zelená chili paprička. Některé varianty přidávají i garam masala a kari lístky, ale není to vůbec nutné. Výsledný pokrm má krémovou konzistenci a podává se obvykle s jogurtem (klasickým nebo pro vegany sojovým).

Pokud můžete v indickém obchodě koupit půlené luštěniny toor dal nebo mung dal, použijte ty, výsledný pokrm bude krémovější a jemnější.

Inspirovala jsem se zde:http://theveggieindian.com/2014/08/moong-dal-khich...

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Matar dal khichdi (půlený žlutý hrách s rýží po indicku)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R72V

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Matar dal khichdi (půlený žlutý hrách s rýží po indicku)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R72V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

jarda Kadic::yes::yes:nebo ještě opsané slátaniny od amíků.Klasická čeština nějak mizí;-).

jarda Kadic: :-D:-D recept super :yes::yes:

jarda Kadic::-D:-D:-D

Na tohle jsem se musel podívat.Poslední dobu mi připadá,že místo názvů pokrmů čtu nadávky migrantů:-O:-D

Tématické fráze:
hrách po indicku, hrách po indicku, žlutý hrách recepty, žlutý hrách recept, žlutý hrách po indicku, fazole po indicku, hrach s ryzi, hrách recepty, žlutý hrách, hrách a rýže, hrách recept, recept zluty hrach, ryze po indicku, hrách recept vegan, lusteniny po indicku, hrach s rizi, lusteniny na indicky zpusob recept, khichdi.cz, hrach na indicky zpusob, hrách rýže

Suroviny:
hrách žlutý, rýže, olej, římský kmín mletý, semínka hořčičná černá, rajče, kurkuma, chilli paprika čerstvá zelená, sůl, koření garam masala, listy kari čerstvé, koriandr čerstvý

Přidat fotografie receptu