Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurkovo-cibulový salát se zakysankou (trochu jinak)

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Náročný

Doba přípravy 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

20 min (20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie504 kJ /
120 kcal
Bílkoviny1,70 g
Tuky1,11 g
Vláknina2,52 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy25,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokrájejte na tenké plátky okurku i cibuli a pak to smíchejte zlehka dohromady. Do mísy či nádoby navrstvěte 1/3 okurkovo-cibulové směsi a posolte, pak dejte další 1/3 směsi, osolte a zopakujte totéž s poslední částí. Posléze nádobu překryjte potravinářskou folií a dejte do lednice alespoň na 1-2 hodiny. Ty 2 hodiny jsou na chuť doopravdy lepší, pokud máte tu časovou možnost. Navíc z cibule díky nasolení odejde její typická štiplavá chuť a vůně, kvůli které se jí mnoho lidí vyhýbá. Po vytažení okurkovo-cibulové směsi z lednice rukama vyždímejte z okurky a cibule přebytečnou tekutinu a přendejte do čisté mísy. Krok 2: Vedle v menší misce smíchejte zakysanou smetanu, kopr a cukr dle své chuti. Opepřete, postupně přidávejte balsamico ocet po lžičkách či menších dávkách, promíchávejte a ochutnávejte, dokud nebudete vy sami spokojení. Zde se doopravdy nedá určit přesná míra cukru, balsamica, kopru či soli, neb to je závislé zejména na vašich chuťových buňkách. Takže se nebojte být trošku kreativní a připravit jídlo doopravdy podle sebe. Buďte sami sebou. Okurkovo-cibulový salát se zakysankou je pro tyto experimenty jako stvořený! Krok 3: Teď už nezbývá ale nic jiného než smíchat dohromady okurkovo-cibulový salát s dressingem ze zakysanky. Hezky to promíchejte dohromady, aby se jednotlivé kousky zeleniny obalily dressingem. Znovu mísu se sálátem zabalte pod potravinářskou folií a dejte alespoň na půl hodiny odležet do chladu, aby se všechny chutě doopravdy prolnuly navzájem. Před podáváním znovu promíchejte, ochutnejte a případně dosolte a dopepřete.

Zveřejněno 22. 9. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

Máte před sebou delikátní salát, s lehce křupavou strukturou, s jemnou chutí zakysané smetany, nezvykle doplněnou kombinaci o balsamico ocet a kopr. Okurkovo-cibulový salát se zakysankou je verze tradičního salátu v novém kabátu, ke které se já osobně moc ráda vrátím nejen v letní sezoně. Výhodou je, že se dá připravit dopředu a pokud očekáváte hosty, tak už ho pak hotový a odležený naservírujete. Žádná extra dřina či nutnost odbíhat od hostů za povinnostmi v kuchyni. Salát se dá jíst samostatně anebo jako osvěžující příloha k hlavnímu jídlu. Třeba k pečeným bramborám.

Více fotek, receptů i inspirací u naleznete u mne na webu www.korenizivota.com

http://www.korenizivota.com/?p=1280&preview=true

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurkovo-cibulový salát se zakysankou (trochu jinak)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qm7G

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurkovo-cibulový salát se zakysankou (trochu jinak)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qm7G

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
cibulový salát, cibulový salát s česnekem, cibulovy salat s koprem, cibulový salát recept, vajíčkovo cibulová salátová pomazánka, vajickovo -cibulova salatova pomazanka .cz, vajíčkovo -cibulová salátová pomazánka ., cibulovy dresing s okurkou, okurkový salát se zakysanou smetanou a koprem a balsamicem, okurkovo mrkvovy salat

Suroviny:
okurka salátová, cibule červená, sůl, pepř mletý, smetana zakysaná, kopr čerstvý, cukr, balsamico

Přidat fotografie receptu