Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

Strapačky (slovenské halušky) se připravují na mnoho způsobů, ale vždy se jedná o jídlo rychlé a syté. Pro svojí snadnou přípravu, kterou zvládne i začátečník, si i v dnešní době udržují svou oblibu.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vareniste.cz Vareniste.cz

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 363 kJ /
3 194 kcal
Bílkoviny137,46 g
Tuky95,39 g
Vláknina48,30 g
Cholesterol 1,47 g
Sodík 5,49 g
Sůl13,05 g
Sacharidy424,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory nastrouháme na jemném struhadle a ještě trochu rozmixujeme (není nutné). Kysané zelí necháme okapat. Krok 2: Smícháme s moukou, vejci a osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Krok 3: Přes síto (na halušky) protlačujeme těsto do hrnce s osolenou vařící vodou. Když noky vyplavou, vaříme ještě půl minuty. Scedíme a necháme okapat. Krok 4: Na rozehřátém sádle necháme zesklovatět na kostičky cibuli a uzené maso. Krok 5: Přidáme okapané zelí, ochutíme solí, pepřem a cukrem. Krok 6: Nakonec přidáme uvařené noky a promícháme. Na talíři dozdobíme petrželí.

TIP: Oblíbené recepty na bramborové halušky

Zveřejněno 5. 10. 2015

Poznámka autorky Vareniste.cz

Recept vařím z kuchařky Poklady klasické české kuchyně jejíž autorem je Roman Vaněk.

Strapačky často vařím pro rodiče, a bohatě stačí jídlo připravit ze čtvrtiny dávky. Používám asi dvě střední brambory, 1 vejce a mouku přidávám podle potřeby. Než těsto protlačuju do vařící vody, zkusím, zavařit lžičku těsta na zkoušku, jestli se nebude rozvářet.

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/64Y9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/64Y9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (38)

casino: Máte naprostou pravdu, mám tu kuchařku a první pokus dopadl stejně. Je třeba přidat mouku, podle mně je v kuchařce váhová chyba. Podle mně , ten kdo tu ten recept dal, ho nikdy nezkoušel uvařit.

Tak já jsem strapačky vařila poprvé v životě podle kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně a vařím je od té doby pravidelně. Ale recept jsem si musela upravit. Když jsem to vařila poprvé, tak jsem nevylila vodu, kterou brambory pustí, protože to nebylo uvedeno v receptu a po přidání vajec na to nestačilo jen 250 g mouky, musela jsem přidat opravdu hodně mouky navíc a ještě i Solamyl. Od té doby vím, že vodu z brambor musím vylít. I tak je na 5 vajec a mokré brambory 250 g mouky strašně málo a takové strapačky se ve vařící vodě úplně rozpadnou, takže dávám mouky víc a ještě přidávám i Solamyl, dle jeho rady v této kuchařce. A navíc dávám i více zelí a více uzeného masa. Udělat to přesně dle jeho receptu nejde bez ohledu na to, jestli se použijí nové brambory nebo nebo uskladněné brambory na zimu.

Nedá sa presne odhadnúť (u halušiek alebo strapačiek) presný pomer surovín. Zemiak nastrúham, zalejem trochou vody, pridám 1 vajce a postupne pridávam polohrubú múku. Cesto má byť relatívne husté, nemá rýchlo prepadnúť cez otvory haluškára. Ak hustotu neodhadnem, pridám múku alebo trochu vody. Cesto nenechávam dlho stáť, aby sa neťahalo - lepok. A dôležitá vec- naraz nevyvariť veĺké množstvo cesta, vždy na viackrát. Zbytočne sa ochladzuje voda a predlžuje pobyt neuvarených halušiek vo vode. Po vzkypení a vyplávaní na povrch hneď vyberať.

Ja davam na 750g jemne strouhanych brambor cca 200-250g polohrube mouky, vim, ze vejce se nedava, pry jsou pak halusky po uvareni tuzsi.Ja se priznam, ze ho obcas pridavam.Ale tedy jedno.
Nemixuji.

cecilka:
Tak jsem to zkusil:-)
Z pětinové dávky:-)
Nevzpomínám si, že bych kdy dělal halušky, takže nejsem předpojatý:-)
Z těsta (nemixovaného) by děti mohly ještě i plácat esenbáčky:-8 ale po uvaření to vypadalo skoro jako toto:http://www.toprecepty.cz/recept/45203-zeleninovy-k..., sem tam střapatý cucek co se tvářil jako ňok:-)
Z těsta (mixovaného) už by se po uvaření a proplachu vodou sem tam cosi podobného nokům i dalo vypreparovat, ale haluškům se to podobalo asi jako žížala stonožce:-)
Samozřejmě TO nedám psům (nééé že bych se bál o jejich život:-) ale uklohním z TOHO nějakou políffku:-)
Takže:
1. Sekl jsem se ve svém odhadu:-8
2. Jsem žádostiv toho, jak z TOHO autorka rcp "vybruslí":-)

Kristova noho, 5 vajec?:-O Tak to jsem ještě neslyšela!! Já jsem halušky většinou dělala bez vajíčka kdysi, pak jsem si řekla, když na to mám :-D a přidala jsem jedno. Ale bez toho, abych četla komentáře ostatních bych tím tak asi zalepila díry ve zdi!:-O. Jaký hrnec na to potřebuji?:-O

cecilka:
Já su workoholik, ale né profík:-D
Jsem si právě říkal, že to přes "haluškovadlo" proteče skoro bez cizího přičinění:-D a že ta jajka to ve finále v tý vroucí lázni podrží zusammen;-)
Prosím, prosím, voči dělám..., zkuste to:-K Nebo vy nemáte pejska?;-)
Já už musím za chvíli (jen co dopeču šátečky) na chvíli do "práce";-)

casino: prosim , prosim, skuste to urobit aj vy a zistite, ze sa to hodi tak akurat na sparovanie dier v stene. Aj v surovom stave:-D:-D:-D
P.s. Predpokladam, ze ste profi kuchar=viete si predstavit v jednom kg. zemiakov + 250 Dkg muky 5 vajec??????

cecilka:
Prosím, prosím, to už vám nedá moc práce zkusit od každého kousek těsta uvařit...;-)
No, ať víme, kudy případně cesta nevede:-)
(tipnu si: poživatelné bude oboje)

tejaja:Nikdy sa nehádam, kým nevyskúšam. Dala som si tú robotu a nastrúhala som+rozmixovala 1 kg zemiakov, aj varených aj surových. Autorka totiž neuvádza, v akom stave majú byť. Pridala som 2x 5 vajec a cesto bolo zaujímavé. :-/:-/:-/ Odporúčam každému diskutérovi urobiť to isté a potom polemizovať:-);-):-D
1974andrea:máte pravdu,výsledok je skutočne český poklad :yes::-D:-D:-D

tejaja:Terezko, jak máme reagovat na něco, co je dokonce uvedeno v knížce a autorka to uvedla podle ní ? Třeba je to něco jiného než klasické halušky,nevím ...

V globále je to jedno, či halušky, či strapačky, zbytočná debata. Nič v zlom. :-)
Škoda, že nikto nereaguje na tých 5 vajec. :-D

1974andrea, chocolate::-D:-D:-D

tejaja:Třeba to je právě ten český poklad, že halušky se zelím se u nás jmenujou strapačky :-D

Moje extchyne byla od Chrudimi a tam meli strapacky;-).

Kdyz se u spagetky doma rika bramborakum halusky, proc by se u me tchyne nemohlo haluskam se zelim rikat strapacky;-)?

Keďže niesom Slovák,do tejto debaty zasahovať nemožem.Ale,coby Čech,tak halušky říkám testu z mouky a střapačky těstu z mouky a syrových strouhaných brambor:-O

cecilka: kľudne nesúhlas, je to tvoje právo. :-) Poď k nám a uvidíš, že na východe aj tie halušky s kyslou kapustou nikto nenazve strapačkami. ;-) Sú to jednoducho halušky s kyslou kapustou, presne ako halušky s bryndzou, halušky s kapustou, halušky s tvarohom... a predstav si, ani rezancom s makom tak nikto nepovie, sú to halučšky s makom, aj keď je každénu jasné, o čo ide. ;-)

zizala: :-D Ja ti verím, že to máš z Wikipédie, ovšem nie všetko, čo je vo Wikipédii, je pravda. ;-)

:-):-p:yes:

tejaja: "Existuje mnoho receptur, jak halušky na závěr dochutit. Existují halušky s (kyselým) zelím, sýrem, někdo dělá i halušky s mákem a dokonce i halušky s povidly. Halušky s kyselým zelím a smaženou slaninou se označují jako strapačky."

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Halu%C5%A1ky

Jen důkaz, že nekecám ;-):-)

tejaja:nesuhlasim:-!:-!:-!, halusky su halusky:-! na celom Slovensku a strapacky su halusky s kyslou kapustou + uprazenou cibulou a slaninkou.

tejaja: takže to se zelím nesouvisí ?

zizala: Jarka, nijaký. :-) Je to vec kraja, kde sa to ako nazýva. Na východe zásadne halušky, tu to nazve strapačkamu iba ten, kto je prisťahovalaec. je to skutočne to isté. ;-)
Mňa skôr zarazilo tých 5 vajec. :-D

maris: Mě totiž zajímalo, jaký je rozdíl mezi haluškama a strapačkama, tak jsem hledala. Protože těsto je stejné ;-)

zizala: tak v tom případě se omlouvám, vždycky jsem žila v domnění, že strapačky jsou název pro bramborové těsto ze syrových brambor ve tvaru halušek. Těsto jako na chlupaté knedlíky:-)), ale že to má vlastně původ od zelí, jsem netušila.

klukodvody: Ano, i wikipedie uvádí, že halušky, které jsou se slaninou a zelím, se jmenují strapačky:yes:

Ve vší úctě k panu Vaňkovi (mimo jiné to není kuchař ),ale myslím ,že strapačky jsou vlastně halušky a jejich název vznikl z toho smíchání se zelím ,které se nepřekrajuje a vznikne střapaté jídlo .Jako naše a teď krajově chlupaté knedlíky ,klouzáky ,bosáky ,hup do vody ,drbáky a podobně .Ale ještě k těm strapačkám no nevím ,ale trošku mně tam chybí polití rozškvařenou slaninkou a osmahnutou cibulkou a to uzené samozřejmě může být zamíchané ,ale kus masa ke krásně zamíchaným a slaninkou přelitým haluškám to by byla asi jiná paráda .Alespoň tak jsem je v restauraci podával já na radu kuchaře Slováka ,který mně je učil a radil jak na to a na brynzové halušky . No je to můj názor .Ale co už dnes .Každý si pojmenuje jídlo jak chce a nezajímá ho jestli je to pravda .

Jen malá poznámka, kuchařku vydal Vaňkovi Prakul, jehož je sám ředitelem, tudíž pochybuji, že by si název neohlídal;-), je-li nakladatelem jím řízený podnik.

U nás bych musela zvýšit podíl masa;-).

1974andrea: nikdo není dokonalý, ani Vaněk, kterého mám moc ráda;-) Opisovat recepty bez vlastního uvažování se holt nevyplácí.

hosta:No dyť právě, autorka to jen přesunula celé do " svého " receptu;-)

1974andrea: no - ať čtu jak čtu, tak vidím "chybu" - či spíše nepřesnost - u zdroje;-) (suroviny na strapačky - Vaněk má dtto)

1974andrea:super, aspoň máme jasno:yes:. nemá cenu se dohadovat o názvu.;-);-);-)

Vzhledem k tomu, že knihy Romana Vaňka doma mám, nelenila jsem a stránku s receptem vám ofotila. Takže můžete porovnat a koumat, kde asi " soudruzi " udělali chybu :-D;-)

maris: název strapačky fakt není z čech, to sama víš. Chlupáče - to je taky trochu diskutabilní, protože kraj od kraje se to liší. A jinak s tou cibulí a uzeným s tebou naprosto souhlasím, škoda, že nemám tu kuchařku doma, nezdá se mi, že by to autor takhle "zplácal" spíš to bude inovace autorky.

No já nechci řešit, jestli jsou ze Slovenska nebo Čech - v Čechách se vařily " chlupaté knedlíky ",:-)) ale recept je docela zmatený, protože v Surovinách je uvedeno " Těsto " - a to jsou vlastně strapačky a jako strapačky jsou uvedené cibule, uzené maso, zelí atd. - což je samozřejmě nesmysl:no:

cecilka:tejaja: souhlasím s vámi :yes::yes:. Romana znám osobně a víte, co mi na ten název kdysi řekl? Že ten název změnil bez jeho vědomí nakladatel, protože to původně měl být jiný název nějak zahrnující kuchyně všeobecně, už si přesně nepamatuju jak. On s tím prý pak už nemohl nic dělat :-O:-O:-O:-O

...no a keď "brambory nastrouháme na jemném strouhadle a ještě trochu rozmixujeme" + pridáme múku, môže byť z toho tak akurát kuľaša ...alebo :-? ....a súhlasím s tejejou, rovnako ako bryndzové halušky, ani strapačky + ďalšie, nie sú z pokladov klasickej českej kuchyne. Rovnako ako vepřo-knedlo-zelo, moravský vrabec + iné české špeciality nie sú pokladmi klasickej slovenskej kuchyne. No a na doplnenie, napr. langose, gulas, rybacia polievka a pod.= maďarská kuchyňa.

Na halušky na kilo zemiakov 5 vajec ? :-O:-O To je ako na tortu...Do cesta na halušky neidú žiadne vajcia...niekto neverí, že to drží a pridá 1 vajce, ale 5 ? :-O:-O:-O
A ešte poznámka k zdroju : Nech mi prepáčia všerky české kamarátky a kuchárôčky, ale odkedy sú strapačky z klasickej českej kuchyne? Nie náhodou zo slovenskej? ;-)

Tématické fráze:
strapacky se zelím a uzeným, strapacky, strapacky se zelim, strapacky s uzeným, bramborové noky se zelím a uzeným masem, bramborové noky se zelím, bramborové noky s uzeným masem, noky se zelím a uzeným, recept strapacky, co uvařit z uzeného masa, strapacky recept, strapacky s uzenym a zelim, strapacky se zelim recept, noky s uzeným a zelím, těsto na strapačky, recept na strapacky, strapačky se zelím a slaninou recept, strapacky se zelím recepty, noky s uzeným masem a zelím, bramborové noky se zelím a uzeným

Suroviny:
brambory, vejce, mouka polohrubá, cibule, uzené maso vařené, zelí kysané, sádlo, cukr krupice, sůl, pepř mletý, petrželka hladkolistá

Přidat fotografie receptu