Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládané václavky

Je tu podzim a s ním i žně pro houbaře, kteří milují václavky. Tyto chutné podzimní houby nabízejí širokou škálu možností, co z nich uvařit. Podle tohoto receptu připravíte chutné václavky naložené ve sladkokyselém nálevu.

Hodnocení receptu je 3,8 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

wooddy

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby sterilování

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby sterilování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 576 kJ /
855 kcal
Bílkoviny0,42 g
Tuky0,03 g
Vláknina0,98 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,02 g
Sůl15,00 g
Sacharidy213,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce vložíme bobkové listy, celý pepř, nové koření, stroužek česneku, sůl a cukr. Zalijeme vodou a octem a přivedeme k varu. Nálev necháme provařit alespoň 20 minut. Krok 2: Z václavek používáme pouze plodnice - tedy kloboučky, nohy jsou k nepotřebě. Po očištění a odstranění nožiček kloboučky řádně opláchneme, vložíme do osolené vody a provaříme alespoň 15 minut. Krok 3: Poté houby scedíme a znovu pořádně propereme (čím více propereme, tím méně budou houby "slizké"), naskládáme do skleniček, zalijeme nálevem a sterilujeme minimálně 30 minut při 80°C.

TIP: TOP 7 václavkových receptů!

Zveřejněno 6. 10. 2015

Poznámka autora wooddy

Václavky je nutné vařit minimálně 15 minut. Při kratší tepelné upravě jsou houby těžko stravitelné, ba dokonce až lehce jedovaté.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládané václavky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xwor

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládané václavky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xwor

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

používám 8%lihový

Vypada to jedle. :-p Zavarene houby, ty ja rada.:-p Prosimte, kolik procentni ocet pouzivas?

Kdo to zase provokuje s houbami, když u nás nerostou?
Jinak václavky jsou fajn. :-p

Taky dělávám, když rostou :yes: Dávám cibuli a pár koleček mrkve a zalévám jenom nálevem z Deka.Jo a nepropírám, mám ráda právě ty slizouny :-D

Tématické fráze:
nalev na vaclavky, vaclavky, václavky recepty, václavky recept, recepty z vaclavek, jak očistit václavky, sušené václavky, jak zavařit václavky, nakladani vaclavek, václavky v nálevu, nakládané houby václavky, zavarovani vaclavek, zavarene vaclavky, recept václavky, příprava václavek, václavky sušené, nakldane vaclavky, václavky v octě, václavky nálev, vaclavky priprava

Suroviny:
houby václavky, bobkový list, pepř celý, koření nové koření, česnek, voda, ocet, sůl, cukr

Přidat fotografie receptu