Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka podle pana Šroubka

Rajská omáčka podle pana Šroubka je dokonale vymazlený návod na zhotovení omáčky té nejvyšší kvality. K této omáčce si připravte houskový knedlík a maso tam bude už jen navíc.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dooga Dooga

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min 90 minut

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, 90 minut)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 974 kJ /
472 kcal
Bílkoviny11,69 g
Tuky14,97 g
Vláknina11,05 g
Cholesterol 26 mg
Sodík 82 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy58,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata pokrájíme, přes sítko vymačkáme šťávu. Cibuli nakrájíme najemno, kořenovou zeleninu na malé kostičky nebo plátky. Krok 2: Rozehřejeme máslo a dáme na něj osmažit cibuli a zeleninu asi 10 minut. Přidáme vymačkanou dužinu z rajčat, koření a citronovou kůru. Restujeme dozlatova. Krok 3: Pak zaprášíme moukou a necháme podusit. Zalijeme vývarem. Přidáme víno, cukr, šťávu z rajčat i z citronu. Hodinu zvolna vaříme. Krok 4: Asi po půl hodině vaření zkontrolujeme hustotu a podle potřeby zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a dál zvolna vaříme. Omáčku přecedíme. Krok 5: Na závěr ochutnáme a podle své chuti dochutíme (přisladíme, přikyselíme, přisolíme).

TIP: Desatero - Rajská omáčka - tipy a rady

Zveřejněno 25. 10. 2015

Poznámka autora Dooga

Symbol prvorepublikové noblesy a prvotřídního hoteliérství Karel Šroubek zemřel před 60 lety, 22. května 1955. Jméno mimořádně úspěšného podnikatele nesl až do svého znárodnění secesní klenot pražského Václavského náměstí, dnešní hotel Evropa. Pod Šroubkovým vedením také zažil své nejslavnější časy. Jeho osvícený majitel dbal na dodržování nejvyšší kvality a rozhodně nepodceňoval ani nutnou propagaci svého podniku - dnes bychom řekli budování jeho image.

Karel Šroubek se narodil v březnu 1880 v nepříliš zámožné venkovské rodině v Nučicích poblíž Prahy. Vyučil se kuchařem a číšníkem v pražském hotelu Platýz. Praxi z dalších českých i zahraničních podniků pak v roce 1909 uplatnil při otevření vlastní restaurace na rohu Václavského náměstí a dnešní Opletalovy ulice. O 15 let později koupil nedaleký hotel U arcivévody Štěpána, který k obrazu svému přebudoval na Grandhotel Šroubek. Brzy si v něm podávali dveře členové prvorepublikové smetánky a vzácní zahraniční hosté. Jeho restaurace platila za vzor kvality personálu i pokrmů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka podle pana Šroubka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PAWl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka podle pana Šroubka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PAWl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Úžasný recept. Ale stejně mě překvapilo, že tam není smetana!

:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

URČITĚ vyzkouším, vypadá to zajímavě a hlavně za první republiky se úplně jinak vařilo. Mimochodem krásně pojaté :-) Ráda bych více takových receptů.... nebo dá se ještě někde sehnat tato kuchařka? Je pravda, že se vařilo ,,pracněji,, ale myslím, že kvalita je nezpochybnitelná. posílám :yes:

Přesně takhle ji děláme u nás doma.Jenom k těm letním rajčatům.Děláme z 5kg rajčat a zavářime do skleniček.V zimě jako když najdeš.Je to nejlepší recept který jsme někde získali a osvědčil se.:yes::-K

Naprosté nebe v hubě, na recept jsem narazila náhodou a opravdu je to nejlepší rajská, jakou jsem kdy měla, jinou už vařit nechci :-K :yes: :yes:

Znám, je z časopisu Apetit. Ale je velmi dobrá. :yes:

zujali: je z kuchařky Grandhotelu Šroubek z roku 1927.

A když omáčku zahustíte nastrouhaným perníkem, ale pouze tím pravým, tmavým a dlouhého tvaru, jaký peče snad už jen Erben z Miletína podle tradičního receptu, tak dosáhnete dokonalosti. :-)

ZFranclova: Díky za pochvalu a těší mě, že rajská chutnala.:yes:

ZFranclova 26. 2. 2016 17:39
Musím se omluvit, ale zapomněla jsem napsat hodnocení. Asi jsem v prosinci byla roztržitá. Omáčka byla naprosto vynikající:-!
Neměla jsem sice čerstvá rajčata (v zimě jsou nedozrálá a bez chuti), ale dala jsem 2 italské konzervy s nakládanými rajčaty. Ta mají chuť vynikající - jsou sbíraná v létě a je to znát.
Ještě jednou děkuji za nápad osvěžit zde starý recept dávné prvotřídní restaurace.

ZFranclova 10. 12. 2015 03:16
Dík za recept, je krásný. Zítra máme rajskou, a tak ji udělám rodině. Jindy ji dělám také z rajčat s trochou italského kečupu, ale ta podle pana Š. vypadá ještě lépe. Kdysi jsem měla tlustou knihu po tatínkovi "Jak se vaří u Šroubka", ale někdo mi ji nevrátil. Bohužel už je pozdě, ta dotyčná zemřela mladá.
Dík a bodík :-8. Jaký bude zítra úspěch, napíšu.

:-O:-O no, ty umělče, zas jsi mi vyrazil dech :-):yes:

Nechápu, jak jsem tento recept mohla přehlédnout :-O, určitě zkusím, problém bude jen s těmi vyzrálými rajčaty, posílám zasloužený 21. bodík :-p:-K:yes:

Paráda!!:yes:+

:-p:yes::yes:

Dooga: Měla jsem na mysli pozdvižení v tom pozitivínm slova smyslu :-D Rajskou z kečupu bych si teda nedala :-O:-)

Paul Sulc: Pan Šroubek nezapomněl. Normálně do rajské smetanu dávám také. Proto jsem byl zvědavý na tuto verzi. Byl jsem mile překvapený nad jemnou, ale přitom výraznou chutí, jíž by smetana spíše ublížila.

Petra: On recept vyvolal pozdvižení? :-O Promiň ale nějak jsem si nevšiml.
Některé z vás ví, že jsem přemýšlel, jestli recept přidat nebo ne. Receptů na rajskou omáčku je tu hodně. Ale tato jediná je z čerstvých rajčat a ne z protlaku či kečupu jako jiné - tak proto.

Petra:ten recept a prezentace Doogy si to zaslouží;-):yes::-K

Děláme rajskou hodně podobně (nepřidáváme víno ani skořici-nemáme rádi), a nenapadlo by nás, jaké pozdvižení ten recept vyvolá :-))

hosta:To ještě vařili páni kuchaři!Bylo to umění!KarelVinduska@seznam.cz

Paul Sulc: myslím, že pan Šroubek na nic nezapomněl, pokud dáváte do všech omáček smetanu, pak máte všechny omáčky na jedno brdo (jak se říká u nás).

Skoda jen, ze pan Sroubek zapomel pridat trochu smetany. Myslim poradnou smetanu, ne to polovicni mliko. Smetana v omacce dela divy, dokonce i v bramborovem gulasi, to div neplacu ze uz mi dosel. I spanelske ptacky jsou vyrazne lepsi.

:-p

:-p:-K:yes:

:-O Úžasná prezentace krásného receptu ...luxusní papání parádně nazdobený talíř .....Co víc říct ....mňam :-p:yes:

Vašíku, jen jedno slovo se mi krade ven-excelentní rajská omáčka i s historií:yes::yes::yes:

:yes::-p:-K

hosta::yes::yes::yes:

hosta: Super. :yes:

Úžasný:yes: - dovoluji si přidat tři fotky - titulní list Zlaté knihy Grandhotelu 1926, fotku hlavní restaurační kuchyně a fotku receptu na tuto rajskou omáčku ze Zlaté knihy, která je i souborem receptů:-))

Paráda :yes::yes:

Tématické fráze:
rajská omáčka apetit, rajska omacka sapíka, vaříme rajskou, vaříme rajskou omáčku, rajská omáčka, rajská omáčka jednoduchý recept, hotel sroubek, rajska omačka recept, karel šroubek recepty, vaříme s tomem, karel šroubek, kuchař ví rajská omáčka, děláme rajskou omáčku, rajská od polrajcha, italská rajská omáčka, omáčky recepty, rajská omáčka z rajčat ve vlastní šťávě, jak se vaří u šroubka, apetit rajska omacka, jak se vaří u šroubků

Suroviny:
rajče, máslo, cibule, mrkev, petržel, celer, pepř černý, koření nové koření, skořice, bobkový list, ocet vinný bílý, citron bio, šťáva citronová, mouka hladká, vývar hovězí, cukr krupice, víno červené

Přidat fotografie receptu