Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jáhlový nákyp s jablky

Jáhly jsou vyloupaná zrníčka prosa. Získávají se odstraněním tvrdé slupky a mají žlutou až zlatavou barvu. Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. Pro svou téměř neutrální chuť jsou jáhly vhodné do slaných i sladkých jídel.

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mysulka mysulka

Snadný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 55 min

95 min (40 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 892 kJ /
2 364 kcal
Bílkoviny67,38 g
Tuky76,52 g
Vláknina35,20 g
Cholesterol 696 mg
Sodík 895 mg
Sůl2,03 g
Sacharidy323,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou a vsypeme do vroucího osoleného mléka. Za stálého míchání vaříme, dokud nejsou jáhly skoro měkké, pak přidáme cukr, zamícháme přikryjeme poklicí a necháme dojít. Krok 2: Pekáček vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 3: Jablka oloupeme, vyndáme jádřince a nakrájíme na kostičky. Na másle dusíme spolu s cukrem, citronovou šťávou, rumem, rozinkami a skořicí do poloměkka. Krok 4: Žloutky oddělíme od bílků. Tvaroh, citronovou kůru, žloutky a javorový sirup umícháme dohladka. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Krok 5: Vychladlé jáhly a jablka smícháme s tvarohem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Krok 6: Směs vlijeme do připraveného pekáčku a pečeme na 180 °C přibližně 45 min, pak poklademe slabými plátky másla a dopečeme dozlatova. Trochu másla steče na boky pekáčku, ale to se po vyndání z trouby krásně vsákne.

TIP: Tip na nejoblíbenější sladká jídla

Zveřejněno 1. 11. 2015

Poznámka autorky mysulka

Při podávání si můžeme polít javorovým sirupem, nebo jen pocukrujeme.

Výborně chutná i s kopečkem zakysané smetany.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jáhlový nákyp s jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jNgY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jáhlový nákyp s jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jNgY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

:-)<3:yes::yes: recept i foto se mi líbí :-K

Tak hotovo a pochutnali jsme si.;-) S jahodami a rebarborou, více mi v mrazáku po zimě nezbylo.:-Q

Jahelník jsem si dneska uvařila k obědu. Byl výborný :yes:. Jablíčka jsem nepodusila. ale syrový jsem je nastrouhala a zamíchala do směsi.

:yes: určitě vyzkouším, doma děláváme jen se sušenýma švestkama

To jsem nějak přehlídla :-) musím vyzkoušet ;-) jáhly s jablíčky máme rádi:yes:

musí to být moc dobré, budu zkoušet.:-p

Eficka82: ;-) Jsem moc ráda, že chutnalo, :yes: díky :-K

Tak jsem dnes upekla pro návštěvu;-)moc si pochutnali.Akorát jsem dala celý tvaroh,protože mně nějak nenapadlo,co že bych dělala s tou druhou půlkou:-p místo sirupu jsem dala 4 lžíce medu a pekáč vysypala kokosem:yes: Bodík letí

Je to dobrota, dělám skoro stejně, zkusím s rumem, ten nic nezkazí!:yes::-D:-D

Leni,nákyp by mi chutnal i studený;-)Máš ho krásný:-p:-K

Super!!!:yes:

:-p:-p

Máš to moc hezké:-p:-):yes:

Vypadá a určitě i chutná :yes::yes::yes:

Tématické fráze:
jáhlovy nakyp, jáhlový nákyp s tvarohem, jáhly recepty, jáhly s jablky, jáhlový nákyp recept, nejlepší recept na jáhly, jáhly s tvarohem, nakyp z jahel, nejlepší recepty na jáhly, jahly nakyp, recept jahlovy nakyp, jablkovy nakyp, recept na jáhlový nákyp, jáhlový nákyp recepty, jahlový nákyp s s tvarohem, jahlovy, jahlovy nakyp s jablky a tvarohem, jablecny nakyp z jahel, jahlovej nakyp, nákyp z jáhlí

Suroviny:
jáhly, mléko, cukr vanilkový, sůl, jablko, máslo, cukr vanilkový, šťáva citronová, rum, skořice, rozinky, tvaroh, vejce, sirup javorový, kůra citronová, máslo, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu