Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přepuštěné máslo (ghí)

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 565 kJ /
3 720 kcal
Bílkoviny3,50 g
Tuky410,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,28 g
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy4,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kostku másla dejte do kastrolu se silným dnem a dejte rozpustit na sporák. Půjde to celé rychleji, pokud kostku másla rozkrájíte na menší kostičky. Hlídejte, protože když máslo dosáhne bodu varu, je nutné ihned stáhnout plamen na minimum. A hlavně míchat nejlépe plochou vařečkou pěkně ode dna, odkud půjdou krásné práskací bublinky. Bublinky nahlas praskají, nicméně nestříkají ven z hrnce. Krok 2: Zároveň se začne uvolňovat syrovátka a srážet se do husté bílé pěny. Srážející se syrovátku během celého procesu pečlivě sbírejte lžící. Pokud máte děrovanou naběračku, tak tím lépe! Máslo vám proteče zpět do hrnce a na naběračce zůstane jen syrovátka. A o to tu jde především. Vyčistit máslo od této bílé hmoty. Ale vysbíranou syrovátku nevyhazujte! Dejte třeba do mističky a použijte do bramborové kaše, k úpravě zeleniny, do polévek (má to naprosto fantastickou chuť!). Krok 3: Vařte máslo na doopravdy velmi mírném plameni (ale stále se budou ode dna uvolňovat bublinky), dokud se tvoří pěna. Kostka másla trvá 20-30 minut podle jeho kvality. Je nutno doopravdy hlídat a nepřepálit ho! Příliš vysoká teplota a dlouhé vaření při procesu přepouštění není dobrá, může to ovlivnit výslednou chuť ghí. Krok 4: Pokud rozpouštíte více kostek másla, tak adekvátně tomu prodlužte dobu přepuštění. Sami uvidíte, že i samotná pěna se mění s ubíhajícím časem vaření, svou konzistenci změní až do jemně nadýchané pěny jako obláčky. A jak poznáte, že vaše přepuštěné máslo ghí je hotovo? Přestane se tvořit pěna ze syrovátky. Krok 5: Když je hotovo, připravte si cedník, dobře uzavíratelnou sklenici, kam do sítka naaranžujete papírový filtr na kávu (ten používám nejraději) či kousek čisté hustě tkané látky, kus trička atd. Vylijte po částech máslo přes filtr a nechte překapávat. Na dně filtru se usadí hustá hmota a proto je někdy potřeba použít další filtr, aby mohlo dál překapávat. Někdy vystřídám 3-4 filtry. Krok 6: Přeceďte ghí klidně vícekrát, až tam prostě nebudete mít žádné usazeniny. Může to trvat i 0,5 hodiny, neb na závěr bývá vykapávání pomalejší. Hotové přepuštěné máslo čili máslo ghí nechejte vychladnout nezakryté při pokojové teplotě. Později nádobu uzavřete pro potřeby uskladnění. Z 0,5 kg másla získáte necelý 0,5 l ghí.

Zveřejněno 9. 11. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

Přesnější fotopostup najdete u mne webu:

http://www.korenizivota.com/prepustene-maslo-cili-...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Přepuštěné máslo (ghí)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1PM0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Přepuštěné máslo (ghí)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1PM0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

tejaja: děkuji za upřesnění :-K četla jsem několik pojednání a studií s obdobnými výsledky, že jsem usoudila nepotřebnost totoho přístroje ve svém životě.... :yes:

Madla Novak: čítala som vysvetlenie fyzika k tejto téme. Jeho záver : používať mikrovlnku na to, načo bola pôvodne určená, teda na ohrev. Na varenie jednoznačne nie.;-)

vlasta hrabětová: to je dobře, že to funguje. Existuje několikero způsobů . Považuji mikrovlnné záření za škodlivé a proto tento druh tepelné úpravy nepoužívám.

vlasta hrabětová 17. 1. 2016 22:57
Vyzkoušela jsem sklenici s máslem v mikrovlnce,pomalu na nejnižší teplotu a potom přecedit, dle návodu s kávovým filtrem.Trvalo to asi půl hodiny.V.H.

Jana Remkova:
No, autorka reagovala teprve až po jedovaté poznámce "Mistra světa" :-D a v receptu upravila na "500 g másla" :yes:

Jana Remkova: to je zajímavá pomůcka do kuchyně, kolem které zatím kroužím v obchodě a dost o tom uvažuji.. asi s tím budete mít Jani nějaké zkušenosti, tuším, že?... "Mistra světa" Casino prostě ignoruji a na hloupé podněty prostě nereaguji. Neb tenhle "chytrák" ani netuší, jaké dotazy mi čtenáři webu dokáží poslat a tak to opravdu popisuji pro všechny kategorie kuchtíků, tedy i pro ty méně zdatné v počtech;-)

casino: ale no tak;-)

Nedávno mne zaujala možnost na FB udělat si přepuštěné máslo v pomalém hrnci;-)

"2 kostky másla, každá po 250 g nebo 1 kostka másla o váze 500 g;"

No, a šlo by použít i 4 kostky másla, každá po 125 g, he? :-8

Tématické fráze:
přepuštěné máslo ghí recept, jak udělat ghí, přepouštění másla, jak udelat přepuštěné máslo, přepuštěné máslo recept, jak si udělat přepuštěné máslo, přepuštěné máslo ghí, jak se přepouští máslo, ghi recept, recept na máslo ghí, prepustene maslo v pomalem hrnci, prepustene maslo, přepuštěné máslo ghí recepty, máslo ghi recept, recept na přepuštěné máslo, jak si udělat ghi, ghí v pomalém hrnci, přepuštěné máslo recept videorecept, recept na ghí, přepuštěné máslo skladování

Suroviny:
máslo,

Přidat fotografie receptu