Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bosáky - knedlíky napůl ze syrových a napůl z vařených brambor

Tento typ knedlíků je oblíbený pro svou jedinečnou konzistenci, která spojuje měkkost vařených brambor s jemnou strukturou těch syrových. Bosáky se skvěle hodí jako příloha k pečeným masům a díky své lehkosti i k omáčkám.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez přípravy brambor

25 min (10 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez přípravy brambor)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 554 kJ /
1 327 kcal
Bílkoviny38,68 g
Tuky9,06 g
Vláknina33,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 191 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy256,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu uvaříme ve slupce (nejlépe den předem), oloupeme a necháme úplně vychladnout. Druhý den druhou polovinu brambor oškrábeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Krok 2: Pak je zavážeme do čistého pevného plátna a vymačkáme z nich co nejvíc tekutiny, kterou zachytíme. Krok 3: Uvařené studené brambory nastrouháme najemno, přidáme vyždímané syrové brambory, slijeme tekutinu a přidáme usazený čistý škrob a ještě lžíci sušeného solamylu. Pak vyklepneme vejce, osolíme a zpracujeme těsto. Pokud se příliš lepí a nelze uválet knedlíky, zahustíme dle potřeby hladkou moukou, ale nedáváme jí moc, aby knedlíky nebyly tvrdé. Krok 4: Utvoříme kulaté knedlíky velikosti míčku na tenis, obalíme je ještě v mouce a vaříme nejlépe v páře asi 12-15 minut. Krok 5: U nás se tradičně tyto knedlíky dělají k pečené huse nebo kachně a kysanému zelí.

TIP: Jak udělat bramborové knedlíky - oblíbené recepty

Zveřejněno 26. 12. 2015

Poznámka autorky zizala

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bosáky - knedlíky napůl ze syrových a napůl z vařených brambor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/72ry

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bosáky - knedlíky napůl ze syrových a napůl z vařených brambor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/72ry

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Vařené brambory do druhého dne nechávám ve slupce, do rána by oschly. Druhý den je oloupu a hned strouhám.

Hella: Několikrát se mi stalo, že brambory nechané pod slupkou byly druhý den vodnaté, proto raději loupu hned. Ale mohlo to být horší kvalitou brambor. Oloupané brambory přikrývám proti oschnutí a dávám do chladna.

Konečně jsem je našel!!! Tyhle knedlíky dělával děda a mně se nikdy nepovedly! Nejspíš to bude tím, že vymačkanou vodu z brambor jsem vylil a žádný škrob nepřidával. Tak až se dostane na jídelníček husa nebo kachna, hned jdu do nich<3:yes:

Hanes: :-) Tak to mě těší. Až vyzkoušíte, dejte prosím vědět, dík :-K

Taky se mi líbí :yes::yes:

chocolate: :-) Děkuji :-K

Nadia22: Děkuji za pochvalu. Syrové brambory tmavnou oxidací. Já je strouhám na robotu a hned zavážu do plátna a dám lisovat. Pak přidávám do vařených brambor a hned dělám těsto. Hlavně, že se povedly a byly dobré ;-)

Zobrazit starší odpověď

Take je mame radi, mas je moc hezke:yes:.

Tématické fráze:
bosáky, bramborové knedlíky bosáky, recepty na bramborové knedlíky - bosáky, bramborové knedlíky- bosáky, bramborové bosáky, pečená husa, klouzaky z vařených a syrových brambor, nejlepší bosáky, pečená husa v troubě, kachna s jablky, klouzáky z vařených brambor, pečená kachna v troubě, bosaky bez mouky, top recepty bosaky, bramborove knedliky bosaky, knedlíky ze syrových a vařených brambor, jak se dělají bosaky, klouzáky ze syrových a vařených brambor, bosáky recept, jak na bosaky

Suroviny:
brambory, vejce, sůl, solamyl, mouka hladká

Přidat fotografie receptu