Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše s povidly a mákem

Lokše jsou chutné a levné jídlo, původem pocházející ze Slovenska. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze uvařené brambory ve slupce, hladkou mouku a sůl. Placky z tohoto těsta opékáme na pánvi. Hotové potíráme a sypeme podle chuti.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vareniste.cz Vareniste.cz

Středně náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby vaření brambor

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby vaření brambor)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 201 kJ /
526 kcal
Bílkoviny12,20 g
Tuky16,86 g
Vláknina11,72 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 417 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy75,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nameleme mák. Můžeme sice koupit namletý, ale chuť čerstvě umletého máku je mnohem lepší. Smícháme s moučkovým cukrem. Krok 2: Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě teplé oloupeme a prolisujeme nebo můžete nastrouhat na struhadle najemno. Krok 3: Nastrouhané brambory dáme na pomoučený vál a zasypeme trochou hladké mouky. Začneme zpracovávat pružné a hladké těsto. Přidáváme tolik mouky, aby se těsto nelepilo. Krok 4: Z těsta uděláme váleček a rozdělíme jej na stejně velké kusy. Z každého kousku vyválíme placku silnou asi 3 mm. Krok 5: Rozehřejeme pánev a potřeme ji rozpuštěným máslem. Každou placku opékáme dozlatova až dohněda, asi 2–3 minuty z každé strany. Krok 6: Lokše potřeme povidly, zavineme do ruličky a na talíři posypeme mákem.

Zveřejněno 2. 1. 2016

Poznámka autorky Vareniste.cz

Další mé recepty najdete na: http://www.vareniste.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lokše s povidly a mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5XZv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lokše s povidly a mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5XZv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Lokše jsou skvělé sladké ( povidla, mák ) a také slané ( příloha k pečené huse ). Dělá se na suché pánvičce a po upečení se potírají sádlem. Máslo nedávám. U receptu chybí gramáž surovin, začínající kuchařky by měly znát kolik čeho se dává.

To se mi moc líbí, Martinko:yes:

lencas: Já si také vařím sama, proto je na blogu takových 90% receptů vytvořených pro jednoho :-) Placky jsou takové 4 menší. Mohlo by se říci, že dvě menší porce, ale moje maminka byla zrovna při chuti :-D

Marta Urbancová:Těší mě, že jsem ve vás vzbudila takovou pěknou vzpomínku :-) Dobrou chuť!

Marta Urbancová 2. 1. 2016 20:10
Dobrý večer.Lokše přímo miluji,dělávala mi je babi na Slovensku,jako malé.Jen je plnila mletým mákem s cukrem.Dělávala je na peci.Jen tak dala na holou pec a pekla.Byly přímo famozní.Po upečení je potírala rozpuštěným sádlem.To,ale bylo před 50 lety.Normálně je zítra vyzkouším.Díky za recept

nádhera, miluji recepty na jednu porci , jsem sama,, jen dotaz kolik placek z toho tak je

Tématické fráze:
lokše s makem, bramborové lokše s mákem, lokše recept s s mákem, bramborove lokse s povidly, lokse jen z mouky, lokše s povidlím, lokše s tvarohem, bramborové lokše s povidly a mákem, lokše, recept lokśe s povidly a mákem, tvarohové lokše, bramborové placky s povidly a mákem, lokše s povidlím a mákem, lokse s s povidlím, kde koupit lokše, recept lokše, lokše plněné mákem, lokse s povidlama, lokše z mákem, bramborove lokse s povidlim

Suroviny:
brambory, mouka hladká, sůl, máslo, mák, cukr moučkový, povidla švestková

Přidat fotografie receptu