Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masová směs s kysaným zelím

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iveta_M

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 581 kJ /
2 051 kcal
Bílkoviny139,17 g
Tuky159,56 g
Vláknina7,14 g
Cholesterol 607 mg
Sodík 2,52 g
Sůl5,71 g
Sacharidy13,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso umeleme spolu s cibulí a česnekem, vmícháme vejce, rýži a koření, dobře promícháme. Krok 2: Na dno kastrolu dáme polovinu sklenice kysaného zelí (balení o váze cca 640g), na ni dáme masovou směs zakryjeme zbytkem zelí, zalijeme trochou studené vody, (skutečně trochou, ne aby maso plavalo, zelí něco pustí, maso taky!). Dáme dusit pod pokličkou na plotýnku, nemícháme, jen občas kastrolem zatřeseme. Maso je hotové až se začne oddělovat tuk a šťáva a krásně voní, při tomto množství asi za 3/4 hodiny. Krok 3: Pak rozkvedláme ve studené vodě mírně navršenou lžíci hladké mouky a nalijeme kolem masa po obvodu kastrolu. Krok 4: Na trošce oleje rozpustíme 2 - 3 lžičky sladké papriky (opatrně, ne zprudka, ráda se připaluje a pak zhořkne) a nalijeme cik-cak na povrch zelí, necháme povařit aby se ztratila chuť syrové mouky, podáváme s chlebem.

Zveřejněno 6. 1. 2016

Poznámka autorky Iveta_M

Nevím, jak se jídlo správně jmenuje, je to starý rodinný recept, původně prý se snad jedná o rumunské národní jídlo, nevím.

Je to velice syté, zaplácnete žaludek i největšímu hladovci.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masová směs s kysaným zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pl32

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masová směs s kysaným zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pl32

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Tento pokrm připravuji už léta takto, v míse mám mleté ochucené maso,dávám jen hovězí, k němu přidám syrovou opranou rýži a dělám takové šišky, čevabčiči, na dno pekáče dám kyselé zelí,někdy propláchnu, aby nebylo moc kyselé, na něj položím šišky masa a zaliji protlakem z loupaných rajčat, naliji celou tu velkou krabičku s troškou vody,neplavou, ale jsou skoro ponořené, přidám čili koření a dusím, občas promíchám a šišky pootočím, občas podliji. Je to velice rychlé, nenáročné na přípravu, zvládne každý,... a moooc dobré. Záleží na každem, jak si to okoření, já dělám pikantnější....:-)

casino: Opravdu nemícháme, jen třepeme občas s kastrolem, mám tenhle recept ráda kvůli jednoduché přípravě. Proto ta plotýnka (litinová), aby se to odspodu nepřichytilo.

Svetlana: Díky za upozornění, rýži vmícháme do masa, nějak jsem opomněla... Iveta

Svetlana: Tak jsme dnes zkusili a super! Dobré, syté, rychlé, určitě jsme nedělali naposledy.. Rýži jsem hodila jen opláchlou nepředvařenou do masa (improvizace) a došla pěkně..;-)

Taky jsem si říkala, že je to varianta koložvárského zelí...ale z receptu vypadlo, kdy v této variantě dávat rýži?...přidat k masu, nebo posypat vařenou rýží zelí, nebo ji dát až na směs masa?...určitě tuto variantu vyzkouším..
:yes::yes:

Ano, skutečně je to rodinná variace na Kološvárské zelí. Znám, dělám, a máme to rádi. :-8

" Pak rozkvedláme ve studené vodě mírně navršenou lžíci hladké mouky a nalijeme kolem masa po obvodu kastrolu."
A nemícháme?:-O
Zajímavé:-)

Taky líbí;-)

Řekla bych, že je to něco na způsob kološvárského zapékaného zelí. Kološvár je maďarský název pro rumunskou Kluž, což koresponduje s tím, že by mohlo jít o rumunské národní jídlo. Už mnohokrát jsem si říkala, že ho někdy zkusím udělat, ale zatím skutek utek.:-( Určitě by to stálo za hřích.

Ten recept se mi :yes:líbí. určitě zkusím co nejdříve.:-));-)

Tématické fráze:
masové koule se zelím, mleté maso s kysaným zelím, kološvár s rýží, maďarský recept rýže a z kyselého zelí, recepty z kysaneho zeli, kološvár, masovénplacičky s kysaným zelím, masová směs na zelí, masové koule se kysaným zelím, madarské recepty se s kysaným zelím, kysané zelí, zapékana rýže s kysaným zelím, recepty mleté maso s rýží akysaným zerlím, masová směs k rýži, masove kulicky s kysaným zelím, ryze s kysanym zelim, masové šišky na kyselém zelí-recept, rumunské národní jídlo, mlete hovezi maso s kysanym zelim, masová směs z mletého masa s rýží

Suroviny:
bůček vepřový, bůček uzený, maso hovězí, vejce, rýže, pepř, sůl, cibule, česnek, zelí kysané, paprika sušená sladká, olej, mouka hladká

Přidat fotografie receptu