Krok 1: Nejdříve si namočte suchou čočku. Požadované množství čočky přeberte od nečistot a vypláchněte vodou, dokud není voda úplně čistá. Pak na čočku natočte dostatečné množství studené vody (minimálně dvojnásobek objemu suché čočky) a dejte alespoň na 3 hodiny či přes noc namočit. Namáčení, následné propláchnutí a přidání bylinek je důležitý krok, aby čočka byla lépe stravitelná a vyloučí se zároveň oligosacharidy, které jinak způsobují nepříjemnou plynatost po konzumaci luštěnin. Než dáte čočku vařit, tak ji několikrát opět propláchněte ve vodě a dejte vařit do studené vody. Pokud při vaření čočky přidáte koření typu majoránka, saturejka, kmín, bazalka, fenykl, kurkuma nebo mletý koriandr, tak ještě více omezíte následné nadýmání po její konzumaci.
Krok 2: Kořenovou zeleninu i cibuli očistěte, popřípadě oloupejte, pokrájejte na větší kusy. Vhoďte do studené vody k čočce s kořením. Pokud se na povrchu utvoří během vaření pěna, tak ji seberte z hladiny. Vařte dokud čočka není měkká na skus (dle stáří čočky a její velikosti od 20-45 minut; ke konci už ochutnávejte častěji, abyjste ji nerozvařili). Vodu zpočátku nesolte (způsobuje, že čočka je tvrdá poměrně dlouho), ani nepřidávejte jedlou sodu, jako občas dělávají lidé, aby proces vaření urychlili, ale bohužel tím čočku zbaví vitamínu B1. Čočka se solí až ke konci procesu vaření. Slijte čočku, vyndejte zeleninu, bobkový list a kuličky jalovce či nového koření.
Krok 3: V mezičase, kdy se vaří čočka si připravte karamelizovanou cibuli s balsamico octem. Pokrájenou cibuli na středním plameni pomalu opékejte na nepřilnavé pánvi se lžící másla a oleje. Trvá to zhruba půl hodinky, mějte trpělivost a klidně ještě zmírněte výkon sporáku. Pokud vám v kuchyni zbyla čerstvá snítka tymiánu, tak jí přihoďte do pánve, nádherně to celé ovoní. Když už má cibulka lehce hnědou barvu, tak ji posypte cukrem, promíchejte až to celé zkaramelizuje (je to pár okamžiků za stálého míchání). V tu chvíli cibulku zastříkněte balsamico octem a vypněte sporák. Ocet se krásně odpaří během míchání a zanechá krásnou omáčku na zkaramelizované cibuli.
Krok 4: Uvařenou a slitou čočku dochuťte solí a pepřem, přidejte 1-2 lžíce octa. Já používám jablečný, neb je jemnější a zdraví prospěšný…ale to už je na vás.
Krok 5: Pokud máte chuť dodat tělu ještě pár bílkovin navíc, tak si k čočce připravte pošírované nebo-li ztracené vejce. To zvládnete ještě než se čočka dovaří! V menším širším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou octa a stáhněte pak výkon sporáku na minimum, jen na probublávání. Malou mističku (či šálek) si vystelte kouskem potravinářské folie (můžete jí pomazat kapkou oleje zevnitř) a do ní vyklepněte celé čerstvé vejce. Vršek folie nad vejcem hezky zatočte a smotejte do uzlíku, aby vejce nevyteklo. Pokud by vyteklo, nic se neděje, neb ve vodě vaříte ocet a ten bílek stihne vysrážet.. Vroucí vodu rozmíchejte měchačkou a vytvořte vír, do jehož středu pak vložte „vaječný balíček“. Udržujte vír měchačkou po dobu 2-3 minut, kdy budete vařit ztracené vejce. Vyndejte ztracené vejce děrovanou naběračkou a opatrně ho vyloupněte z folie (oloupejte ji). Ztracené vejce servírujte okamžitě, dokud je žloutek lehce tekutý.
Krok 6: Čočka na divoko se ztraceným vejcem se servírujte ihned s karamelizovanou cibulkou, kterou lze buď zamíchat dovnitř nebo jí prostě navršit na porci čočky. Miluji k tomu zakusovat křupavé nakládané okurčičky…naprosté blaho!!
Komentáře (10)