Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dal tadka (indická luštěninová kaše)

Hodnocení receptu je 4,5 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

Suroviny

Porce: 3-4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 026 kJ /
245 kcal
Bílkoviny6,01 g
Tuky8,37 g
Vláknina13,98 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,63 g
Sůl4,00 g
Sacharidy31,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Luštěniny namočíme na alespoň půl hodiny do studené vody. Poté vodu vyměníme za čerstvou, přidáme olej, kurkumu a sůl a luštěniny uvaříme doměkka. Krok 2: Vodu přidáváme podle potřeby tak, aby nám po uvaření luštěnin vznikla hustá kaše a žádná voda nepřebývala. Krok 3: V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme do něj římský kmín a hořčičné semínko a restujeme asi 45 sekund, až začnou semínka praskat. Krok 4: Poté přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a restujeme přibližně další minutu. Krok 5: Dále přisypeme kari lístky a drobně nakrájené chilli papričky a restujeme ještě asi minutu. Všechny suroviny by se měly rozvonět, ale nesmí se připálit. Krok 6: Poté přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme, až zprůhlední a začne chytat první zlatavý nádech. Krok 7: Přidáme rajčata nakrájená na kostičky a restujeme, až než se zcela rozvaří a začnou se oddělovat kapky oleje. Krok 8: Poté vmícháme uvařené luštěniny, koření garam masala a cukr. Podle potřeby dochutíme solí a chilli kořením. Krok 9: Prohřejeme a můžeme podávat.

Zveřejněno 5. 2. 2016

Poznámka autorky petram

Tadka je indické označení pro koření osmažené na oleji. Obvykle obsahuje římský kmín, černé hořčičné semínko a chilli papričky. V Indii se dal tadka připraví podle daného receptu (přesné postupy a ingredience se liší region od regionu) a těsně před podáváním se připraví čerstvá tadka, kterou se pokrm v servírovací míse zalije.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dal tadka (indická luštěninová kaše)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VjpO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dal tadka (indická luštěninová kaše)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VjpO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (1)

:yes: jednou jsem to jedla ve vegetariánské restauraci v Českém krumlově a bylo to moc chutné :-p. Snad se mi povede vyzkoušet:-K

Tématické fráze:
luštěninová kaše, mung dal recept, hrachová kaše po indický, dal, dál - kaše z luštěnin, mung dal recepty, mungo fazole, tarka dal recept, matar dal khichdi, hrachová kaše po indicku, mung dal, fazole mungo po indicku, luštěninová indická jídla, indicke jidlo dal makhani bez masa, kaše z luštěnin, indické kaše, dhal tadka, recept na mung dal, lusteninova kase recept, mungdal recepty

Suroviny:
hrách toor dal, kurkuma, olej, sůl, olej, římský kmín mletý, semínka hořčičná černá, chilli paprika čerstvá zelená, chilli paprika čerstvá, listy kari čerstvé, česnek, zázvor, cibule, rajče, koření garam masala, sůl, koření chilli, cukr

Přidat fotografie receptu