Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dal Makhani (indické národní jídlo)

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

StandaCB

Náročný

Doba přípravy několik hodin

několik hodin

Suroviny

Porce: cca 6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 033 kJ /
725 kcal
Bílkoviny11,68 g
Tuky40,28 g
Vláknina30,22 g
Cholesterol 115 mg
Sodík 109 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy69,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do většího hrnce dáme 1 hrnek (cca 250 g) černé indické čočky, 1/2 hrnku (cca 125 g) červených indických fazolí. Krok 2: Přidáme 0,3-0,5 lžičky středně pálivého chilli (pudru). Zalijeme 5 hrnky vody, přiklopíme pokličkou a necháme přes noc (nebo až 24 h) máčet. Krok 3: Druhý den začneme směs vařit - dokud se nezmění na řídce kašovitou hmotu . To bude trvat cca 3 h. Pro urychlení můžeme použít tlakový hrnec. Pokud se voda příliš rychle vypaří, musí se dolít. Vniklá konzistence by měla být řídká kaše. Krok 4: Cca půl hodiny předtím, než se čočka s fazolí dovaří, oloupeme si červenou cibuli a stroužky česneku. Cibuli nakrájíme na drobno a taktéž co nejvíce na drobno i česnek (anebo prolisovaný). Krok 5: Spaříme rajčata, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Krok 6: Vezmeme jiný hrnec, dáme do něj 4-5 lžic ghí másla, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Následně přidáme česnek, nechá se jen trochu zhnědnout (nesmí se připálit), a poté přidáme rajčata. Po rajčatech hned přidáme čerstvý oloupaný zázvor, nakrájený podélně na nudličky. Vaříme až se rajčata rozvaří. Jakmile budou rajčata rozvařena, vše přelijeme do prvního hrnce s luštěninami a přidáme rajčatový protlak, 1 lžičku mletého koriandru, 2 lžičky garam masala koření, 1 lžičku římského kmínu, trochu pepře, sůl a případně i 1 lžíci Podravky - Natura. Takto dále vaříme ještě cca 1h (případně i déle, v Indii se vaří několik hodin). Krok 7: Než se pokrm dovaří, jako přílohu uvaříme rýži Basmati. Nebo indické placky chapati (čápátí). Krok 8: Postup pro placky (8 ks): smícháme 500 g hladké mouky, cca 200 - 300 ml vlažné vody, špetku soli, 1 lžíci oleje. Krok 9: Vzniklé těsto necháme cca půl hodiny (až 1 h) odpočinout. Z těsta uděláme váleček a rozdělíme ho na 8 dílů. Z každého dílu vyválíme tenkou placku (o průměru cca 15-20 cm). Placky pak pečeme z obou stran na sucho na pánvi (nejlépe litinové). Krok 10: Hotové placky pak pomastíme rozpuštěným máslem (do kterého můžeme přidat i prolisovaný česnek). Krok 11: Poté servírujeme hotové Dal Makhani, které by mělo mít závěrečnou konzistenci středně husté až řidší kaše - do kterého na talíři přidáme zakysanou smetanu a na drobno nakrájený čerstvý koriandr. Krok 12: Dal Makhani je poměrně syté jídlo, proto asi bude na jednu porci stačit jedna větší naběračka. Přidáme rýži nebo placku, anebo rýži i placku.

Zveřejněno 27. 2. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dal Makhani (indické národní jídlo)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9NgD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dal Makhani (indické národní jídlo)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9NgD

Marie

Tématické fráze:
dal makhani, dal makhani, indické jídlo recepty, dal makhani recept, indické jídlo, recepty na indická jídla, indický dál, indické fazole, indická jídla recepty, indické jídla recepty, dal makhni, indicke jidlo dal, dal makhni recept, indicke jidlo recept, indická jidla, recepty indické jídlo, makhani, recept dal makhani, recept na indicke jidlo, dál recept

Suroviny:
černá indická čočka, fazole červené, máslo, rajče, protlak rajčatový, zázvor čerstvý, cibule červená, česnek, koriandr sušený, koření garam masala, římský kmín mletý, chilli, smetana zakysaná, koriandr čerstvý, sůl, pepř, podravka

Přidat fotografie receptu