Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kombucha z kupované lahve Kombuchy

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

arrefeena

Snadný

Doba přípravy 40320 min Doba přípravy: 20160 min Doba tepelné úpravy: 20160 min

40320 min (20160 min příprava + 20160 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 1 SCOBY

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 643 kJ /
3 500 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 30 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy875,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vytvořte disk zvaný SCOBY (Symbiotickou kolonii kvasinek a bakterií) a mateřský čaj:
Do hrnce nalijte 1 sklenici vody a přiveďte ji k varu. Krok 2: Přidejte do vody čajové sáčky, oslaďte 2 hrnky cukru, míchejte dokud se cukr nerozpustí a přelejte do sklenice. Poté sklenici naplňte studenou vodou, ale nechte si v ní místo na kupovamou kombuchu. Zkontrolujte si prstem, zda má čaj pokojovou teplotu a vlejte do něj kupovanou kombuchu. Krok 3: Přikryjte láhev ubrouskem a zagumičkujte ho. Krok 4: Sklenici odložte někam, kde se s ní nebude hýbat a vyčkejte 2 týdny, než se vytvoří disk zvaný SCOBY. Krok 5: Příprava Kombuchy:
Vyndejte rukou disk a dejte ji do misky. Odměřte jeden hrnek mateřké tekutiny a přelijte k disku. Takto můžete skladovat v ledničce po neomezenou dobu anebo si udělat novou kombuchu. Mateřkou tekutinu můžete vypít nebo přelít do flašek a používat jako ocet. Přezrálá kombucha je velice podobná jablečnému octu. Krok 6: Do hrnce nalijte 1 sklenici vody a přiveďte ji k varu. Krok 7: Přidejte do vody 2 čajové sáčky, oslaďte 1 až 1,5 hrnky cukru, míchejte dokud se cukr nerozpustí a přelejte do sklenice. Poté sklenici naplňte studenou vodou, ale nechte si v ní místo na kupovamou kombuchu. Zkontrolujte si prstem zda má čaj pokojovou teplotu a vlejte do něj kupovanou kombuchu. Krok 8: Přikryjte láhev ubrouskem a zagumičkujte ho. Krok 9: Sklenici odložte někam, kde se s ní nebude hýbat a vyčkejte 1 týden, než čaj uzraje. Opět vyndejte disk a odměřte si 1 hrnek kombuchy na příští várku. Můžete skladovat v lednici po neomezenou dobu. Krok 10: Přelijte čaj do lahví a pevně je zazátkujte a nechejte je stát v pokojové teplotě po 3 dny, než se vytvoří bublinky Krok 11: Vložte do ledničky, aby čaj přestal kvasit a podávejte studené.

Kombucha s příchutí:
Postupujte jako při výrobě normální kombuchi. Ve chvíli, kdy jí přelíváte do sklenic se zátkou můžete do ní vhodit sušené ovoce anebo přilít jakýkoliv druh čaje nebo výluhu. Poté nechte 3 dny v pokojové teplotě a vložte do ledničky. Podávejte chlazené.

Zveřejněno 6. 3. 2016

Poznámka autorky arrefeena

Potřebujete začít s RAW (syrovou) Kombuchou, která není přefiltrovaná a obsahuje mateřskou houbu. Poznáte to především tím, že v ní bude na dně usazený kal. Vyhněte se Kombuche s příchutěmi.

SCOBY po každé várce narůstá nová vrstva a mění se jeho tvar dle tvaru sklenice.

Můžete experimentovat s různými druhy čajů, ale vyhněte se Earl Gray a bylinným čajům. Při třetí várce můžete snížit obsah cukru na 1 hrnek.

Kombucha není na konci kvašení příliž sladká.

Pokud vám kombucha nechutná, ale chcete stravu obohatit o její probiotika, tak ji můžete přidávat do smoothie nebo do salátů apod.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kombucha z kupované lahve Kombuchy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/072y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kombucha z kupované lahve Kombuchy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/072y

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Kombuchu pěstuji asi 3 roky. Zásadně ji pěstuji z čaje Earl Grey + černý čaj + 1 sáček ovocného čaje Deluxe. Zcela bez problému.:-)

Tak před 30ti lety jsme si ji pěstovali v práci. Pravda, nechutnala mi, ale poctivě každý den jsme si dali všichni jednu skleničku. Pokusím se ji vyrobit. Děkuji za návod:-))

Taky jsem jí kdysi měla, nechutnalo nám to vůbec.

Jéé, to jsme si kdysi předávali jedna druhé;-):yes:

Tématické fráze:
kombucha příprava, priprava kombuchy, kvasinky scoby, kombucha recept, scoby kombucha, raw kombucha, jak používat kombuchu, kvašeny čaj, kombucha ocet, scoby, scoby bakterie, jak udělat kombucha, jak si pripravir kombuchu, kvasinek scoby, kvasinek scoby, příprava kombuchy z kupovaného nápoje, kombucha s přchuti, jak udelat kombuchu, kombucha - jak si ji udělat, jak se připravuje kombucha

Suroviny:
kombucha, kombucha, voda, čaj černý, cukr, čaj, voda, čaj černý, cukr,

Přidat fotografie receptu