Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chilli pasta (sambal oelek)

Máte rádi pálivé pokrmy? Chcete jídlu dodat pikantnost a mít možnost si vybrat své oblíbené chilli papričky? Udělejte si vlastní pálivou omáčku, kterou ohromíte přátelé při grilování a rodinu u nedělního oběda.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Petras namaste Petras namaste

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

cca 2 malé skleničky

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie646 kJ /
154 kcal
Bílkoviny5,24 g
Tuky0,50 g
Vláknina2,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,00 g
Sůl15,00 g
Sacharidy31,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chilli papričky opláchneme a zbavíme stopek. Můžeme použít celé papričky se semínky nebo je rozpůlíme a zbavíme semínek. Krok 2: V obou případech je rozkrájíme na třetiny, vložíme do hrnce, podlijeme vodou a vaříme 10-15 minut do měkka. Krok 3: Poté slijeme vodu a uvařené papričky rozmixujeme s octem a solí. Krok 4: Pokud chceme klasický Sambal Oelek, mixujeme krátce, aby vznikla hrubá pasta. Krok 5: Pokud pastu chceme skladovat delší dobu, tak ji ještě provaříme a přendáme do čistých skleniček, utřeme, zavíčkujeme a po naplnění otočíme na 5-10 minut dnem vzhůru. Po otevření pastu uchováváme v lednici.

TIP: Pálivé i pořádně řízné recepty

Zveřejněno 7. 3. 2016

Poznámka autorky Petras namaste

Pro další recepty koukněte na blog: www.petrasnamaste.blogspot.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chilli pasta (sambal oelek)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2NG1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chilli pasta (sambal oelek)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2NG1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Podobnou pastu vyrábím z paprik Habanero, na množství hmoty bez semen 10% octa a 10% soli, nacpue do skleniček, zakapu obyč. olejem. Pro krátkodobé použití stačí takto, pro uchování lépe sterilizace.

Já to tedy nevařím před mixováním. Omyji, rozpůlím a umixuji s olejem dohladka i se zrníčkama. Poté zavařím.

Sambalů je velká škála, liší se podle země nebo dokonce i podle kraje. Tento recept je trochu zjednodušený, ale samozřejmě svému účelu jako příloha nebo koření exotických jídel jistě postačí. V klasickém sambalu se velice často objevuje i česnek, často také citronová tráva, trocha cukru a podle druhu i krevetová pasta terasi (v Malajsii belacan), někdy i šalotka, galangal, limetková šťáva, někdy dokonce i rajčatové pyré, mango nebo další. Setkáte se i s přípravou bez tepelné úpravy, jen drcením ingrediencí v granitové "třecí misce".

Tématické fráze:
pasta z chilli papriček recept, pasta z chilli papriček, pasta s chilli papricek, chilli papricky pasta, recept na pastu z chilli papriček, domácí čili pasta, chilli papričky pasta recept, pasta s chilli papriček recept, pasta z čili papriček, pasta z chilli papričky recept, sambal oelek, pasta z palivych paprik, nejlepší pasta z chilli papriček recept, pasta z chili papricek, čili pasta recept, sambal oelek recept, čili pasta, chillipasta, jak se dělá chilli pasta, sambal oelek top recepty

Suroviny:
chilli paprika čerstvá, ocet vinný, sůl, voda

Přidat fotografie receptu