Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelený boršč

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ejajama ejajama

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 711 kJ /
409 kcal
Bílkoviny18,15 g
Tuky8,20 g
Vláknina28,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 57 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy62,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nasekanou cibuli osmahneme do skleněna na troše omastku v hrnci. Přidáme na kostičky nakrájenou (nebo hrubě strouhanou) kořenovou zeleninu a osmahneme. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř dle chuti a dál osmahneme, až se zelenina a koření rozvoní. Je možno přidat i trochu nasekaného česneku a opatrně osmahnout. Krok 2: Zalijeme vývarem a cca 1/2 h vaříme. Krok 3: Přidáme na kostičky nakrájené brambory a pokračujeme ve varu. Krok 4: Na závěr přidáme špenátový protlak a krátce provaříme. Krok 5: Osolíme, opepříme, strouhneme muškátový ořech či dáme trochu květu. Krok 6: Do talíře s borščem přidáme podle chuti na kostičky nakrájené na tvrdo vařené vejce. Krok 7: Kdo netrvá na dodržení přísného půstu, může přidat i trochu nasekaného uzeného masa třeba z chystané velikonoční hlavičky. Krok 8: Kdo má rád, může do talíře přidat lžíci zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

Zveřejněno 10. 3. 2016

Poznámka autora ejajama

Maminka pocházela z Ruska, podobně se v její rodině připravoval borčš na Velký pátek. A vařívala jej tak i později, když už měla svojí rodinu. Jako vývar jsme používali vývar z uzených žeber, obrané uzené maso se použilo do velikonoční nádivky (hlavičky).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelený boršč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJ5K

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelený boršč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJ5K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (1)

Receptik uz je ulozeny na vyskusanie.Super suroviny dostupne,len zacat varit.Terazmame navarenu polievku,ale ked sa zje,ide je tato v poradi na varenie.:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
zeleny boršč, borčš, ruský borčš, borčš recept, zelený boršč recept, recept na zelený boršč, zeleny ruský boršč, zeleny borst, spenatovy boršč, špenátoví boršč, jarni boršč, bily jarni borsc, recept zeleny boršč

Suroviny:
vývar masový, cibule, česnek, zelenina kořenová, brambory, protlak špenátový, vejce, sůl, pepř, ořech muškátový, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu