Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boloňská omáčka (ragú à la bolognese)

Když se řekne italská kuchyně, mnohým z nás se jako první vybaví boloňská omáčka. Základem je mleté maso, zelenina, rajčatová passata a červené víno. Omáčka se výborně hodí na lasagne nebo na jakýkoliv jiný druh těstovin.

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 702 kJ /
885 kcal
Bílkoviny104,08 g
Tuky21,87 g
Vláknina8,65 g
Cholesterol 325 mg
Sodík 317 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy33,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na oleji zvolna smažíme nakrájenou cibuli, nesmí zrůžovět. Jakmile se zdá, že už začne chytat barvu, přidáme k ní nastrouhanou mrkev a drobně nakrájený celer, zvýšíme trochu plamen a zeleninu opékáme, dokud nezačne karamelizovat. Krok 2: V tom okamžiku přidáme maso a prudce opékáme - pokud se nepatrně připeče, bude výsledná chuť lepší. Krok 3: Oddělujeme při opékání maso od sebe, aby nevznikaly hrudky a svědomitě je mícháme. Když maso ztratí růžovou barvu, zalijeme ho vínem a necháme prudce odpařit. Tím se vyvaří alkohol, ale víno předá to, co je v něm nejlepší. Pak přidáme passatu, sůl a pepř. Krok 4: Dusíme na mírném plameni 1–2 hodiny. Pokud je málo tekutiny, přidáme konzervu loupaných rajčat. Můžete naředit i dobrým domácím vývarem. Krok 5: Během dušení chutě zesílí, pokrm zredukuje a výsledek bude výborný. Krok 6: Boloňská omáčka se podává s těstovinami. Italové tvrdí, že se nehodí na špagety. Nejčastěji ji kombinují s lasagnemi nebo s širokými nudlemi (tagliatelle).

TIP: Jídla z mletého masa

Zveřejněno 9. 4. 2016

Poznámka autorky zizala

Hotové ragú jsem zkusila zavařit do sklenic jako polotovar. Vařila jsem hodinu při 100 °C a druhý den opět hodinu při stejné teplotě. Z tohoto množství jsou 3 sklenice o obsahu 0,3 l.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boloňská omáčka (ragú à la bolognese)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2NoP

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boloňská omáčka (ragú à la bolognese)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2NoP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

:-)<3:yes::yes: dělávám také a někdy i plním lilek je to moc dobré:-K

Dělám již několik let, patří do naší kuchyně:yes:

EvaCh: Děkuji za krásnou fotku :-K:yes: Doufám, že chutnalo :-)

:-((

hanalad: :-?

Mrkev jsem nestrouhal, ale nakrájel na kousky. Stejně i plechovku loupaných rajčat, které jsem přidal asi v polovině dušení ;-):yes:

Miquel: Nádherná fotka, jak je u Tebe pravidlo<3 :yes: Děkuji za ni a za vyzkoušení receptu :-K:-K

:yes::yes:

Vymakaný recept, moc se mi líbí:yes:. Já dávám do misek do mrazáku, protože dlouho nevydrží:-)

hosta: Mrazák je fajn, ale já ho mám věčně plný, málokdy v něm najdu dost místa 8-(

Děkuji za milé komentáře :-K

Krásný recept:-):yes:

Tématické fráze:
ragů bolognese, boloňské ragu, boloňská omáčka podle itala, ragú boloněse, špagety bolognese vino odparit, ragú na špagety, ragu omacka, bolognese recept, špagety ala bolognese, špagety boloneze, spagety alla bolognese, špagety ala bolonesa, ragu na špagety recept, špagety s bolonskou om, omačka boloneze, bolonese omáčka recept, omacka ragu, boloněze omačka, omacka bolonese, boloneze

Suroviny:
olej olivový, cibule, plec vepřová, mrkev, celer řapíkatý, víno červené, passata rajčatová, rajče loupané, sůl, pepř mletý, vývar masový

Přidat fotografie receptu