Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzbecké lepjošky - housky

Poznejte chuť Střední Asie s těmito uzbeckými lepjošky, tradičními houskami, které přinášejí dokonalou kombinaci měkkosti a lehkosti. Ochutnejte pečivo, která vám přiblíží speciality uzbecké kuchyně.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jamila1995 Jamila1995

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1 velká lepjoška, 10 houstiček

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 162 kJ /
2 668 kcal
Bílkoviny78,24 g
Tuky87,11 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 478 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,46 g
Sacharidy384,39 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozpustíme máslo. Z teplého mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku a sůl. Krok 2: Do mouky přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a uhněteme hladké těsto. Těsto dáme na 1 hodinu na teplé místo vykynout. Včas vyhřejeme troubu na 170 °C. Krok 3: Po vykynutí vytvarujeme lepjošku (housky) a potřeme ji rozšlehaným vejcem. Můžeme ji posypat černuchou (černý kmín), sezamem, solí (podle chuti) a dáme péct do vyhřáté trouby na 170-180 °C na cca 30 min., dokud nebude nazlátlé barvy. Krok 4: Po vyndání necháme pečivo alespoň trochu zchladnout a můžeme servírovat třeba k polévce, guláši a nebo i jen tak k zakousnutí. Výborné jsou ještě teplé.

TIP: Jak uchovat chléb a pečivo co nejdéle čerstvé

Zveřejněno 14. 5. 2016

Poznámka autorky Jamila1995

Pečeme na pečicím papíře, aby se nám nepřilepily. Lepjošky je možné tvarovat rovnou na plechu s pečicím papírem. Manžel je Uzbek a mé lepjošky si nemůže vynachválit. Snad se i Vám povedou. Dobrou chuť!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzbecké lepjošky - housky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mjxR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzbecké lepjošky - housky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mjxR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

cathleen: Ano. V Uzbekistánu se tradičně pečou přilepené na stěnách pece (tandyr). V rodinách, kde tandyr nemají, pečou lepjošky normálně v troubě. :-K

Není lepjoška to pečivo, které se peče přilepené na stěnách pece:-?

Tak odzkouseno, manza je take uzbek a rekl ze jsou jako od maminky:) dekuji za recept :-8:-K

Zdenka: Tak to jsem ráda, že chutnaly! :-K Děkuji za hodnocení. :-K U nás doma také všem chutnají :-)

Tématické fráze:
uzbecké rohlíky, uzbecke pecivo, uzbecké recepty

Suroviny:
mouka hladká, mléko, máslo, droždí, cukr, sůl, vejce

Přidat fotografie receptu