Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je znamením svátečního oběda, u kterého se sejde celá rodina. S nadýchanými knedlíky, plátkem citronu, sladkou šlehačkou podtrhnutou kyselými brusinkami. Teď už jen pozvat rodinu a zasednout k tabuli.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

krkovicka.x krkovicka.x

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 146 kJ /
3 142 kcal
Bílkoviny246,53 g
Tuky198,76 g
Vláknina36,19 g
Cholesterol 714 mg
Sodík 2,84 g
Sůl6,79 g
Sacharidy77,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kousky, nebo nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Krok 2: Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem napícháme díry a špek do nich zasuneme.
Předem nakrájený špek na hranolky lze dát na chvíli do mrazáku, poté se maso lépe špikuje. Krok 3: Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kastrolu rozpustíme sádlo, orestujeme maso ze všech stran a dáme stranou. Krok 4: Do kastrolu k výpeku přidáme divoké koření, kořenovou zeleninu a osmahneme dozlatova. Krok 5: Pak přidáme cibuli a znovu smažíme. Vrátíme maso zpět do kastrolu, podlijeme vývarem tak do půlky masa, zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby. Krok 6: Podle potřeby maso během pečení podlijeme, otočíme, popř. dochutíme nebo přidáme hořčici. Krok 7: Jakmile je maso měkké, vyndáme jej, z kastrolu. Zároveň s ním i veškeré koření a omáčku rozmixujeme. Krok 8: Je-li potřeba, omáčku zahustíme a zjemníme kouskem másla. Dochutíme a dokyselíme citrónovou kůrou a šťávou.

TIP: Čím zahustit omáčku?

Zveřejněno 31. 5. 2016

Poznámka autora krkovicka.x

Přidávám ještě 1 lžíci sójové omáčky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJ9O

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJ9O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Super, akorát bez hořčice 😇

Maxmillian: Díky, poslední dobou dělám pasírovanou. Ohledně sójové omáčky, mám ji prostě rád, vím že tam nepatří, taky proto jsem ji napsal do poznámek a ne do receptu.

Konečně recept, který je správný a má šanci na dobrý výsledek. Správný postup, správné pořadí, ale jako vše i toto lze vylepšit.
1. Jak někdo v komentářích píše, 33% smetana je lépe, spíše pak můžete říci, že je to na SMETANĚ ;-)
2. Zkuste si alespoň část omáčky rozmixovat i s kořením, jen bez bobkového listu, ten určitě vyjmout a po propasírování tzv. „do sucha“ (v cedníku skoro nic nezbude, kromě téměř vysušených zbytků koření a možná zeleniny, chce to trochu silou) porovnejte s omáčkou zbavenou koření.
3. Když na závěr zjemňujete a kyselíte, zkuste si těsně před ukončením varu přidejte cca 2dcl bílého vína a jen pár vteřin převařte - hotovo.

Jinak jak správnost surovin, hlavně masa (je pro Boha né pravou svíčkovou!!) tak ostatní mi včetně obrázku a barvy omáčky (žádná utrápená "šedivka") napovídá, že si autor skutečně pochutná. :yes:
:-)

PS: k poznámce od "kuchařky" - Přidávám ještě 1 PL sójové omáčky. Sojová omáčka patří do české kuchyně asi tak, jako do vietnamské kynutý houskový knedlík, ledaže se jedná o hanojskou verzi. Ve svíčkové na smetaně jsou výhradně místní ingredience a to již několik set let zhruba stejné či obdobné, jak se místně liší zdroje, ale SOJA? 8-(

Akorát bych dal smetanu na šlehání 33%. Ta na vaření je jak mléko a sráží se.

Já se rád napapám, protože sem řádnej dělník.

<3:yes:

Tématické fráze:
hovězí svíčková na smetaně, hovězí svíčková, hovězí svíčková recepty, hovězí svičkova- recepty, hovězí svíčková na smetaně recepty, hovezi svickova recept, svickova hovězí, svíčková z hoveziho, svíčkova na smetaně z hověziho, recepty hovězí svičkova, hovězí svíčková omáčka, hovězí na smetaně, svíčkova na smetaně top recepty, recept na hovezi svickovou, recept hovězí svíčková, svíčkova s hovezího, hovězí svíčková na smetaně recept, svíčková na smetaně, hovězí svíčková na na smetane, recept na svíčkovou

Suroviny:
hovězí zadní, špek, sádlo, mrkev, celer, petržel, cibule, hořčice plnotučná, bobkový list, koření nové koření, pepř, vývar hovězí, mouka hladká, smetana na vaření, citron, máslo, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu