Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená kachna s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenka Škulinová Lenka Škulinová

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 030 kJ /
246 kcal
Bílkoviny9,95 g
Tuky2,27 g
Vláknina15,01 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 94 mg
Sůl0,46 g
Sacharidy40,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kachnu důkladně opláchneme studenou vodou a vložíme do pekáče. Jemně můžeme vymazat špetkou másla. Dno pekáče vyplníme cibulkou, kachnu mírně osolíme a pokmínujeme a podlijeme vývarem.

Přikryjeme alobalem, ale tak aby kachna byla přikrytá a neucházela nám vytvářená pára ven, ale přitom mohla "dýchat" a pečeme při teplotě 150 °C (425° F) asi 45-50 minut dle váhy kachny (můžeme se řídit dle teploměru vloženého do středu kachny - viz. obrázek a komentář). Během pečení několikrát kachnu podléváme, aby se maso nevysušovalo. (Viz. poznámka)

Teprve když maso změkne tak na polovinu, kachnu opatrně otočíme, sejmeme fólii a kachnu dopékáme bez víka nejméně dalších 40 minut, záleží na velikosti kachny. Upečeme ji dokřupava a dozlatova. Během pečení kachnu propichujeme, aby z ní mohlo lépe vytékat sádlo. Čiré vypečené sádlo odebíráme do jiné nádoby, pod masem necháváme pouze šťávu.

Upečenou kachnu vyjmeme. Ze šťávy na pekáči ještě odebereme přebytečný tuk, šťávu dle potřeby vydusíme. Krok 2: Příprava kedlubnového zelí:
Na rozehřátém sádle orestujeme cibuli, přidáme nastrouhaný kedluben, přisolíme, přidáme kmín. Podlijeme trochou vody, octa a dusíme doměkka.

Nastrouhané kedlubny se vaří poměrně rychle, tak sundáme z plotýnky cca za 15 minut, můžeme přidat trochou maizeny (viz poznámka) a zahustit. Poté přikryjeme a ponecháme v teple před samotným servírováním. Krok 3: Příprava knedlíků:
Nejlépe se řídit návodem na obalu, zejména pokud děláme poprvé (ale dle dlouhodobé zkušenosti trochu variace i mé vaření v poznámce).

Poznámka: Ve větší misce obsah sáčku smícháme ve 450 ml studené vody a rychle vypracujeme v těsto (tuhne poměrně rychle), necháme 185-15 minut v klidu odstát. Poté vypracujeme těsto o válečku cca 10 cm na výšku a vaříme na páře asi 15 minut. Dokud jsou knedlíky ještě horké, nití nakrájíme na cca 2 cm plátky.

TIP: Zkuste podávat s rolovaným bramborovým knedlíkem

Zveřejněno 6. 7. 2016

Poznámka autorky Lenka Škulinová

Sádlo, které jsme odebírali během pečení, necháme na chladném místě ztuhnout nejlépe v menší zavařovací sklenici (používám například dobře vymyté sklenice od majonéz, kyselých okurek, apod. - co vydrží prvotní horký nápor. Poté sádlo necháme schladit a můžeme ho použít na například na chleba nebo i při dalším vaření místo olejů.

Kachna je sama osobně hodně mastná, ale maso se bohužel i přesto dokáže rychle vysušit a podlévání pomůže zachovat masu jemnost.

Místo maizeny se dá také použít hladká mouka (obě se tedy nedříve před přidáním smíchají s vodou, aby se netvořily hrudky), ale v tom případě je nutné brát v potaz, že tím recept nebude bezlepkový. Maizena má taktéž vlastnost, že hodně rychle zhoustne, ale poté také hodně rychle řídne a vše může vypadat řidší během pár minut před podáním než ještě na samotné plotně.

Výběr druhů bezlepkových knedlíků je již nyní lepší, tak záleží na tom, kde nakupujete.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená kachna s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJ2L

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená kachna s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJ2L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Cetla jsem slozeni onech br. kneddliku v prasku, nic moc. .....Jsou zde na Topkach vyborne domaci br. knedliky pro celiaky, hlavne zdravejsi, ovsem jako rychlovka muze byt, chapu. Dobra kachnicka se zelim by si ale zaslouzila. neco lepsiho..........

Lenka Thomas:
No, když už píšete recepty stylem jako pro Rodinnou školu:-) tak v úvodu by bylo fajn doplnit, že ptáka vložíme do pekáče prsama dolů...
...a že aby se "kožuch" nepřichytl ke dnu pekáče a nepotrhal se, tak kdysi se maso podkládalo špejlemi:yes: ale ffčíl je jednodušší péci na papíru na pečení:-)

Zobrazit starší odpověď

Možná je to proto, že máš moc kvalitní foťák a fotky ve velkém rozlišení - zkus je v nějakém programu upravit, prý max do 2 MB:-)

hosta: Dík, to už sem taky zredukovala hodně, teď už jen to IQ...to asi nabrat...lol, ale hlavně ať chutná 8-(

borůvka 6. 7. 2016 15:11
takovou kachničku bych znala, ale ráda bych ji viděla vyfocenou !!:-8:-?

Lenka Thomas: Jééé, no to jsou ale krásné fotky :-!:-! ta kachýnka je jak malovaná :-!:-! hned bych si dala :-!:-!:-:yes::yes::yes:

Zobrazit 4 starší odpovědi

Tématické fráze:
rychle pečená kachna, na jakou teplotu péct kachnu, knedlíky ke kachně, kachna se zelím a knedlíkem, pečená kachna rychle, kachna recept, kachni prsa s kedlubnovym zelim, lina kachna, pečená kachna s bramborovým knedlík, kachna.s.husou.zeli.bramborovy knedlík, pečená husa s kedlubnovym zelim, kachna- dlouhodobé pečení, pečená kachna ha, recepty knedliky se zelim, bramborové knedlíky se zelím, kachna pečena recepty, pečená kachna, kyselé zelí s kedlubnovým recepty, jak rychle zmekne kachna, kachna recepty

Suroviny:
kachna, máslo, cibule, kmín celý, vývar drůbeží, cibule, kedlubna, sůl, kmín celý, ocet vinný, sádlo, škrob kukuřičný, knedlík bramborový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu