Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trnkové vdolek

Vdolky voňavé, vláčné, s jemně nakyslou chutí švestek, to je tradiční lahůdka, která potěší každého milovníka domácího pečení. Skvělé k čaji i kávě, připomínají kouzlo staročeské kuchyně v každém soustu.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Maja Motti Maja Motti

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

cca 20 ks

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 886 kJ /
4 036 kcal
Bílkoviny111,32 g
Tuky105,79 g
Vláknina25,14 g
Cholesterol 588 mg
Sodík 203 mg
Sůl0,47 g
Sacharidy647,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kastrůlku rozpustíme máslo a sádlo a odstavíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí s lžičkou cukru, zalejeme mlékem tak, aby kvasnice byly ponořené. Dáme na teplé místo vykynout. Krok 2: Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem a špetkou soli a promícháme. Přilijeme rozpuštěné máslo a sádlo, vlažné mléko (není třeba všechno najednou, je lepší nechat si 1/3 mléka a domíchávat). Těsto by nemělo být ani hutné, ani řídké. Krok 3: Do kastrolku nalijeme horkou vodu (stačí z kohoutku) a na něj postavíme mísu s těstem, které krásně nakyne během cca 40 minut. Těsto jemně poprášíme moukou a mísu zakryjeme čistou plátěnou utěrkou. Krok 4: Než těsto vykyne, připravíme náplň. Na tvarohovou náplň promícháme všechny suroviny. Krok 5: Máslo, mouku a cukr promneme v prstech, dokud nám nevznikne jemná posýpka. Krok 6: Po nakynutí těsto dáme na vál a rozdělíme přibližně stejné kousky těsta na jednotlivé vdolky. Každý kousek ještě přikryjeme na vále dlaní a mírným krouživým pohybem prohněteme tak, aby z něj unikly velké vzduchové bubliny. Krok 7: Pak každý kousek naplníme 1 vrchovatou lžičkou tvarohu a pečlivě uzavřeme. Spodní část hrníčku si pomoučíme, přiložíme dno na vdolek a jemně zatlačíme. Do vzniklého důlku dáme trochu švestkových povidel a zasypeme posýpkou. Krok 8: Vdolky skládáme na olejem vytřený plech, necháme cca 15-20 minut odpočinout. Zatím vyhřejeme troubu na 175 °C. Krok 9: Poté vložíme do trouby a pečeme na 175 °C asi 25 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme okraje vdolků rozputěným máslem s rumem a cukrem.

TIP: Jak se dělají vdolky - nejlepší recepty

Zveřejněno 11. 7. 2016

Poznámka autorky Maja Motti

Trnkové vdolek - babička říkávala povidlům trnky. Žila na Moravě, proto "Trnkové vdolek". Vdolky jsou podle jejího receptu a jsou úžasné a nadýchané. Jako děti jsme se o ně klidně i porvaly. Do každé ruky vdolek - a už nás nebylo. A ani vdolků :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trnkové vdolek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B8w

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trnkové vdolek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B8w

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (26)

Kedysi ma mamka učila piecť kysnuté a vravievala, čím viac žĺtkov, tým je cesto jemnejšie a nevysychá. Pred časom som objavila cesto bez žĺtkov, kde sa do cesta dávajú bielka. (Rec. som pridala.) Cesto je mäkké a chutné aj na druhý deň, nie je tvrdé...
Maja Motti, prosím, doplníš hmotnosť tvarohu? Na toto množstvo múky si asi koľko použila?

casino: No vidíte, já je z tohoto těsta dělala na svatbu (jen malé vdolečky s tvarohem, povidly nebo mákem) dcery mé kamarádky a všem chutnalo, že lepší nejedli. Okamžitě mizely vdolky ze stolu.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Jane Simek 17. 7. 2016 18:32
Nejprve se chci zeptat, jaky je rozdil mezi vdolkem a kolacem. Jsem z jizni Moravy. Cetla jsem vas recept a vsechno odpovida jako na kolace. Ja davam jedno cele vejce a dva zloutky. Zloutky zkutecne delaji kolace jemnejsi.

casino: nebylo těso "Ž" těmi žloutky trochu řidší? Volnější těsta kynou rychleji a lépe....

Zobrazit 5 starších odpovědí

Marie Honová 12. 7. 2016 13:44
Jsem taky z Moravy, z Hané, čistě hanácky už nemluvíme, ale často si na svačinku taky uděláme "trnkové" vdolek, aji dva če tře pro každyho . Moja maminka a stařenka říkaly, že zadělajó na vdolke a dež bela sezóna karlátek a eště z nich nebele nadělany trnke, tak navrch nakladle rozpuleny karlátke. Jako malá jsem chodila k tetině, kde bel na véminko velké kotel a vněm se karlátke michale kopisťó a ovařele se z nich slaďóčky trnke. Jaja, to ož je ale dávno pryč, včel si jich kopojo namichany s jabkama a to ož néni vono......Tento recept na těsto je vynikající, vyzkoušejte!
<3

Maja Motti a Maruško Honová - hezky vzpomínáte a povídáte, je to milé čtení:-)

Zobrazit starší odpověď

Krásný recept! <3 Určitě vyzkouším. Jen se trošku bojím množství mouky versus tak malé množství droždí, aby to řádně nakynulo. :-? Ale vypadají úžasně, jen se sliny sbíhají. :yes:

Maja Motti: To se může stát každému. ;-) Myslím, že zítra se na ně vrhnu. :-8

Zobrazit 10 starších odpovědí

Tématické fráze:
trnková buchta, trnkový kolač, vdolek, trnkové koláče, trnkove buchty, vdolky, trnky recepty, trnkova buchta s tvarohem, trnkova buchta recept, kynuté trnkové buchty, nadychany svestkovy vdolek, vdolek s trnkama, tvarohova napln staniol, jogurtove vdolky, trnkový koláč recepty, trnková buchta kynutá, recept na vdolky, povidlovy vdolek s posypka, vdolky od babičky, trnkový koláč s kynuteho těsta

Suroviny:
mouka hladká, droždí, mléko, máslo, sádlo vepřové, sůl, cukr moučkový, tvaroh, žloutek, pudink vanilkový, cukr, rozinky, povidla švestková, máslo, mouka hrubá, cukr moučkový, olej, máslo, rum, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu