Trnkové vdolek
Vdolky voňavé, vláčné, s jemně nakyslou chutí švestek, to je tradiční lahůdka, která potěší každého milovníka domácího pečení. Skvělé k čaji i kávě, připomínají kouzlo staročeské kuchyně v každém soustu.
Suroviny pro 1 dávka
cca 20 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 886 kJ / 4 036 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 111,32 g |
Tuky | 105,79 g |
Vláknina | 25,14 g |
Cholesterol | 588 mg |
Sodík | 203 mg |
Sůl | 0,47 g |
Sacharidy | 647,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: V kastrůlku rozpustíme máslo a sádlo a odstavíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí s lžičkou cukru, zalejeme mlékem tak, aby kvasnice byly ponořené. Dáme na teplé místo vykynout.
Krok 2: Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem a špetkou soli a promícháme. Přilijeme rozpuštěné máslo a sádlo, vlažné mléko (není třeba všechno najednou, je lepší nechat si 1/3 mléka a domíchávat). Těsto by nemělo být ani hutné, ani řídké.
Krok 3: Do kastrolku nalijeme horkou vodu (stačí z kohoutku) a na něj postavíme mísu s těstem, které krásně nakyne během cca 40 minut. Těsto jemně poprášíme moukou a mísu zakryjeme čistou plátěnou utěrkou.
Krok 4: Než těsto vykyne, připravíme náplň. Na tvarohovou náplň promícháme všechny suroviny.
Krok 5: Máslo, mouku a cukr promneme v prstech, dokud nám nevznikne jemná posýpka.
Krok 6: Po nakynutí těsto dáme na vál a rozdělíme přibližně stejné kousky těsta na jednotlivé vdolky. Každý kousek ještě přikryjeme na vále dlaní a mírným krouživým pohybem prohněteme tak, aby z něj unikly velké vzduchové bubliny.
Krok 7: Pak každý kousek naplníme 1 vrchovatou lžičkou tvarohu a pečlivě uzavřeme. Spodní část hrníčku si pomoučíme, přiložíme dno na vdolek a jemně zatlačíme. Do vzniklého důlku dáme trochu švestkových povidel a zasypeme posýpkou.
Krok 8: Vdolky skládáme na olejem vytřený plech, necháme cca 15-20 minut odpočinout. Zatím vyhřejeme troubu na 175 °C.
Krok 9: Poté vložíme do trouby a pečeme na 175 °C asi 25 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme okraje vdolků rozputěným máslem s rumem a cukrem.
Zveřejněno 11. 7. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Trnkové vdolek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7B8w
Moje poznámka
Trnkové vdolek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7B8w
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 11 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči v pomalém hrnci
Přidáno 1. 4. 2025 18:34
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 1. 4. 2025 17:16
Vajíčkový cottage salát
Přidáno 1. 4. 2025 14:00
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chutné vafle
Reveroger před 4 hodinami
Kedlubnový míchaný salát
Sahula před 5 hodinami
Kedlubnový salát s okurkou
Sahula před 5 hodinami
Hovězí plátky na špeku a pórku
Ongbac3 před 5 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 5 hodinami
Sýrová omáčka
_martakrizk8_ před 6 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Ashelin před 6 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Rradka před 7 hodinami
Rychlá buchta Margot
XNika před 8 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
lukasvanek237 před 8 hodinami
Tématické fráze:
trnková buchta,
trnkový kolač,
vdolek,
trnkové koláče,
trnkove buchty,
vdolky,
trnky recepty,
trnkova buchta s tvarohem,
trnkova buchta recept,
kynuté trnkové buchty,
nadychany svestkovy vdolek,
vdolek s trnkama,
tvarohova napln staniol,
jogurtove vdolky,
trnkový koláč recepty,
trnková buchta kynutá,
recept na vdolky,
povidlovy vdolek s posypka,
vdolky od babičky,
trnkový koláč s kynuteho těsta
Suroviny:
mouka hladká,
droždí,
mléko,
máslo,
sádlo vepřové,
sůl,
cukr moučkový,
tvaroh,
žloutek,
pudink vanilkový,
cukr,
rozinky,
povidla švestková,
máslo,
mouka hrubá,
cukr moučkový,
olej,
máslo,
rum,
cukr
Komentáře (26)