Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka s perníkem

Poctivá rajská omáčka je oblíbenou českou klasikou. Zkuste ji tentokrát zahustit strouhaným perníkem. Díky hřebíčku a skořici omáčka krásně voní. Podávat ji můžete například s kouskem hovězího masa a knedlíkem.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 155 kJ /
993 kcal
Bílkoviny16,81 g
Tuky47,26 g
Vláknina11,50 g
Cholesterol 89 mg
Sodík 298 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy120,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupanou a nakrájenou cibuli i s kořením zpěníme na másle. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Krok 2: Přilijeme protlak, krátce restujeme a přidáme rajčata. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme. Krok 3: Po asi 10 minutách přidáme perník a vaříme, až omáčka zhoustne. Z omáčky vytáhneme koření a projedeme ji ponorným mixérem. Krok 4: Omáčka by měla mít hustotu tak akorát. Kdyby byla řídká, zahustíme ji lžící hladké mouky rozmíchanou v troše vody nebo studeného vývaru a povaříme. Krok 5: Omáčku dochutíme špetkou skořice, případně cukrem nebo solí. Nakonec přidáme kousek másla na zjemnění. Krok 6: Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíky, nebo těstovinami.

TIP: Jak na domácí houskový knedlík

Zveřejněno 8. 8. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka s perníkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ogjk

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka s perníkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ogjk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

vakl1: Děkuji :-K:-K

Vynikající, moc chutnala.

Kakito: To mám radost, že chutnala. Děkuji za zprávu :-K:-K

Můj muž se po ní může zblaznit<3

Děkuji všem co se zapojili do diskuze..:-K:-K

:yes: Já jí také zahušťuji perníkem, je vynikající.:-K:-K

casino: Klidně do rajské nastrouhám zbylé vánoční perníčky. ;-)

casino: U nás prodávají už perník strouhaný.

No a perník (myslím pečený, neééé ten vařený:-D kupujete, či si ho sami děláte, he? :-K
https://www.toprecepty.cz/recept/37303-pernik-na-s...

Eja57: já se vždycky perníku v rajské dost bála ale po vyzkoušení tohoto receptu už jinou rajskou nedělám. Opravdu výtečná.

Marie_9: souhlasím...rajských je milion, některé spíš trochu do italských chutí, tahle je česká klasika, ten strouhaný perník dělá skvělou chuť, já přidávám ještě pár strouhnutí citronové kúry....

Rajskou omáčku miluju. A musím říci, že jsem recept vyzkoušela a tahle je teda opravdu prvotřídní. :yes:Děkuji za recept.

Ano, to je správná rajská.:yes:

Mně v receptu chybí vůně a chuť citronu. Od dob paní Magdaleny Dobromily :-) přidává do rajské alespoň lžičku každý mistr kuchař :-p

casino: Tak jsem vyhrabala starou kuchařku M.D.R. s názvem "Praktická kuchařka, sbírka vyzkoušených a osvědčených receptů kuchařských pro úpravu jídel v domácnostech - napsala M. Retigová, třetí doplněné a rozšířené vydání", bohužel rok nemohu najít a tam omáčka na str. 29 pod názvem "Z rajských jablíček" je. Takže podle ní cituji:
"Na rozpálené máslo nebo sádlo dá se rozsekaná cibule a 2-3 rajská jablíčka, tři zrnka pepře, nové koření, 1 hřebíček, bobkový list a nechá se dusiti. Když to dost usmažilo, zalije se polévkou přidá octa, cukru a soli, zapraží se jíškou, nechá hodně povařiti a pak se procedí."
No, o citronu nic, ale tato rajská taky nic moc. Takže D.M.R. rajskou popsala a ne že ne.
Mmch, citronový plátek do rajské dávám taky a je to výborné :-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Teď na dovolené jsme vařili taky rajskou. Dcera byla nešťastná, že v tamějším Coopu neměli skořici. Já ji tam nedávám, ale prý je skvělá. Zeť - kuchař zas tvrdí, že do základu rajské patří kořenová zelenina, zkoušela jsem jednou a taky je to moc dobré. Perník jsem ještě nezkoušela. Má u mne malé využití, ale rozhodně budu chtít vyzkoušet :-)

Jana Remkova: To je jako se svíčkovou, 100 lidí 100 rajských a svíčkových, ale stejně si ji všichni udělají podle sebe, že? Ale ta skořice mi tam opravdu chutná - myslím špetka.:-K

Tématické fráze:
rajská omáčka kuchařka pro dceru, recept na rajskou omacku s perníkem, rajska omacka, nejlepsi rajska omacka s pernikem, rajská omáčka s hovězím a pernikem, rajcatova omáčka s perníkem, rajska omacka z rajskych jablek, kucharka pro dceru rajská omáčka, perník do omáček, rajská omáčka pro dceru, kořeni do rajske, recept na rajskou s perníkem, rajiská z perníkem, rajska omačka z rajskych jablicek, rajská omáčka recept, rajská omáčka sperníkem, rajskanpolevka s pernikem, recept na rajskou omáčku, pernik do omacky, rajska omacka s pernikam

Suroviny:
rajče drcené, protlak rajčatový, cibule, perník strouhaný, cukr hnědý, máslo, vývar hovězí, koření nové koření, bobkový list, koření hřebíček, skořice, sůl, máslo, mouka hladká

Přidat fotografie receptu