Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luštěninová jíška do polévek bez tuku a bez mouky - taková moje hrašková vychytávka pro děti

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivace64 Ivace64

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 299 kJ /
1 984 kcal
Bílkoviny141,00 g
Tuky8,40 g
Vláknina108,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 18 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy282,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Luštěniny namočíme cca na 2-3 hodiny do vody, po této době je propereme a ještě namočíme, přidáme uzenou papriku, kurkumu, česnek a dáme vařit doměkka. Luštěniny osolíme, promícháme a ponorným mixerem rozmixujeme. Vložíme do mističek od Ramy, necháme vychladnout a dáme do mrazáku. Krok 2: Zavařujeme do polévek a nakonec vložíme po vaření jen třeba máslo na zjemnění, ale není to nutné. Misku s "jíškou" vyndáme z mrazáku - vždy tak cca 2 hodiny před vařením polévek, necháme volně rozmrazit a pak ji zavařujeme. Krok 3: Používám tuto "hrašku" - místo moučných těžkých jíšek do zeleninových polévek, např do : kapustové, pórkové, květákové, bramborové a dalších. Je to zdravá varianta.

Zveřejněno 15. 8. 2016

Poznámka autorky Ivace64

Pro kuchaře a kuchařky bych chtěla předat tuto skvělou vychytávku, na kterou mne vlastně přivedl můj vnouček. Vždy říká: "babi, udělej mi tu Tvou polévku "a já nevěděla nikdy kterou, :-) a on chtěl polévku z Hrašky a ta je dost drahá a je jí málo a tak jsem jednou zkusila to, co zde píši a je opravdu levná, zdravá a vydrží v mrazáku v krabičkách od Ramy - dlouho- Je to taková má osobní vychytávka a zatím není okoukaná. Pokud si ji děláme s manželem sami, přidáme třeba pálivou papriku nebo koření podle sebe.

Nejradši tuto "jíšku" dělám ze zmraženého hrášku - ten pak připravujeme bez namáčení. Dnes vyjímka - byly bílé fazole a čočka, abych do vnoučka dostala trochu luštěnin.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Luštěninová jíška do polévek bez tuku a bez mouky - taková moje hrašková vychytávka pro děti

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g9kj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Luštěninová jíška do polévek bez tuku a bez mouky - taková moje hrašková vychytávka pro děti

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g9kj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

nevýhoda použití zeleného hrášku znamená, že se šidíme o luštěniny... jelikož zelený hrášek není luštěnina, ale zelenina...

anajavozirk: ano, může se použít hrách jiný, střídám všechny luštěniny:-)

Ivuš,dobrá vychytávka:-K:yes:Ale protože je u nás mrazák celoročně plný,zahušťování polévek řeším stejně,jako Jitkas:-)

Anna Kocikova: jj, každý podle možností a místa:-)

díky všem:-K

Ja naopak jsem zvykla zeleninove polevky zahustovat tak, ze dam vice zeleniny, pred dokoncenim 1/3 polevky odeberu, ponornym mixerem rozmixuji, vratim ke zbytku a polevka je zahustena.
Reagovala jsem spise na to, ze toto je jediny mozny zpusob jak dostat do vnoucka lusteniny, pouzit lusteninovou mouku je podle meho mnohem praktictejsi. Povaris zeleninu podle typu polevky a ke konci k ni pridas cizrnovou mouku (treba) ve forme zaklechtky, zaroven koreni, cesnek, sul atd., povaris 15' a hotovo .

Jitkas: také pěkný nápad, díky:-):yes:

No, pro mne super vychytávka :-) :yes:

Jana Remkova: :-):yes:

Pripada mne vse dost slozite, staci pouzit cizrnovou mouku (nebo fazolovou) a aby se vice podobala "jisce", muzes ji mirne oprazit nasucho, po vychladnuti rozmichat ve studene vode jako zaklechtku a povarit v polevce cca 15 minut.
Kdyz uz macis fazole, nech je namocene alespon 8 hodin, 2-3 hodiny nedava smysl (nema cenu). . . .

Jitkas: z praxe je to pro mne nejlepší vychytávka, kterou mám místo jíšky:-)

Dobrý nápad Ivo:yes:

spagetka: díky Ladi:-K

<3

Tématické fráze:
co znamená hraška, co místo jíšky, hraska na zahuštovani jak dlouho vařit, luštěniny v mrazáku, jiska - jak dlouho povarit v polevce, náhrazení jíška, dieta a luštěniny- čočka na veče,r

Suroviny:
fazole bílé, čočka, kurkuma, paprika sušená uzená, česnek

Přidat fotografie receptu