Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivový sirup

Kopřiva dvoudomá je zázračná bylina, která se hojně využívá v léčitelství i farmacii, ale široké využití nachází i v kuchyni. Posbírejte čerstvé lístky, nejlépe na jaře, kdy mají největší sílu, a připravte si domácí sirup.

Hodnocení receptu je 4,9 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ajulka ajulka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 5 min + 24 hodin louhování

60 min (55 min příprava + 5 min tepelná úprava, + 24 hodin louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie59 639 kJ /
14 255 kcal
Bílkoviny5,04 g
Tuky2,88 g
Vláknina16,56 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 49 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy3 543,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu svaříme s citrony, které dobře umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vychladnout a přidáme kopřivy. Promícháme a necháme 24 hodin louhovat. Krok 2: Poté vymačkáme a přecedíme. Krok 3: Přisypeme cukr a kyselinu citronovou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Nalijeme do lahví a skladujeme v chladu a temnu.

TIP: Nejoblíbenější recepty na bylinné sirupy a medy

Zveřejněno 18. 5. 2009

Poznámka autorky ajulka

Použila jsem hnědý cukr, je chutnější a zdravější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kopřivový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NxGL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kopřivový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NxGL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Kopřivový sirup jsem ještě nedělala, na jaře dělávám pouze z pampeliškových květů. U tohoto receptu by mě zajímalo, jak dlouhou má sirup trvanlivost. :-K

Lepší a hlavně zdravější než kdejaký kupovaný. :-8

xxxMATYKMxxx 22. 6. 2014 08:04
:-Sobojí a kolik toho bude

Dnes jsem vyzkoušela a je super.:-)) A i detem mm chutná.:-p Díky za recept.:-K

kopřivový sirup zkouším poprvé, jinak dělávám bezový a mátový. Prý bezový a kopřivový smíchaný až ve sklenici a zředěný vodou jako šťáva je moc dobrý a osvěžující. Já sirupy po výluhu a rozmíchání s cukrem "zavařuju" ve sklenicích od kečupů aby "chytlo víčko" cca 20 min a nekazí se mě

kopřiva je na čištění krve,tak je dobrá na dnu

Mně zkvasil po 14 dnech.

jmeno:protože kys.citronová je krátkodobý konzervant

proc michat citron a kyselinu citronovou? vzdyt je to kontraproduktivni, staci jedno :-! :-! :-!

Taky by to asi neměli lidé, co berou léky na ředění krve nebo lidé s dnou nebo artritidou. Ale já určitě vyzkouším:yes:

Jen bych chtěla upozornit, že s kopřivami by se to nemělo přehánět. Zvláště lidé s osteoporózou.. Kyselina šťavelová hojně obsažená v kopřivách, odbourává vápník. Proto se dělá jen krátká kůra na jaře.:-K

Klárko já všechny sirupy, šťávy dělám výhradně s umělým sladidlem. U tohoto sirupu mám poněkud jiný postup i poměr ingrediencí,ale drž se zásady, že se dává zhruba o něco méně než čtvrtina cukru.;-)

Klára Keselyova 16. 8. 2009 20:12
Dalo by sa to aj pre diabetikov s umelým sladidlom? Skúšal to už niekto? Dajte vedieť. Ďakujem.

Kopřiv tu máme plno:-Oteď jsou asi zrovna tak akorát a hned u lesa, takže asi na ně vyrazím a sirup vyzkouším:yes::yes: +

Sirup se musi uchovat v temnu a chladu jinak by mohl zacit kvasit.Loni jsem delala bezovy sirup vydrzel az do ledna ale pak se zkazil.;-(nastesti to byly posledni 3 decky,ale i to byla skoda.Sirup je opravdu hodne zdravy.

Žihlava je veľmi zdravá,čistí krv a má močopudné účinky.Určite sirup vyskúšam.:yes:

Tak tenhle sirup jsem už měla možnost ochutnat je opravdu moc dobrý, takový osvěžující , chystám se ho taky udělat ale chtěla bych se zeptat jak se uchovává :-?Dík za recept:yes::-)

Díky, Adrianko, kopřivy teď rostou, možná to zrealizuji;-)

Po zredeni vodou je to velmi osvezujici napoj:-p a v zime si muzete sladit caj:-*.

Můžu se zeptat na využití toho sirupu? To se ředí vodou, nebo pije po lžičkách, jako lék?:-?

Tématické fráze:
domácí štáva z kopřiv, štáva z kopřiv recept, koprivova stava recept, šťáva z kopřiv, koprivova stava, koprivovy syrup, recept kopřivová štáva, šťáva z kopřivy recept, šťáva z kopřivy recept, smrkový sirup za studena, šťáva z kopřivy, recept na štávu z kopřiv, štáva z kopřiv domácí, recept na kopřivovou šťávu, kopřivový čaj recept, kopřivový čaj, recept šťáva z kopřiv, recepty z kopřiv, sirup ze smrkových vršků, recepty šťáva z kopřiv

Suroviny:
voda, citron, kopřivy, kyselina citronová, cukr krystal

Přidat fotografie receptu