Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky s brynzou pro Dášenku

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 458 kJ /
4 173 kcal
Bílkoviny100,42 g
Tuky276,58 g
Vláknina24,00 g
Cholesterol 303 mg
Sodík 6,27 g
Sůl15,83 g
Sacharidy308,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zemiaky nastrúhame na špeciálnom strúhadle, osolíme, pridáme múku a vypracujeme pevnejšie cesto. Do vriacej osolenej vody pretlačujeme halušky, jemne premiešame. Keď vyplávu na povrch, ihneď scedíme. Necháme odtiecť, ale nepreplachujeme. Krok 2: Medzitým rozpustíme v malom kastróliku bryndzu s lyžicou smotany a v druhom kastróliku rozškvaríme nadrobno nakrájanú slaninu. Krok 3: Halušky prelejeme bryndzou a slaninou i s výpekom. Môžeme preliať i trochou kyslej smotany.

Zveřejněno 20. 5. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Halušky s brynzou pro Dášenku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r0pw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Halušky s brynzou pro Dášenku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r0pw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (41)

Tyto malušky milujeme. Sypu je slaninou, kterou škvařím v mikrovlnce.

Luxusní

Tonja: ;-) Je to presne tak, ako píšete, žiadne vajce do halušiek nepatrí. Díkjy za komentár. ;-)

Před lety jsme si zašli na halušky v obci Chyže pod Ďumbierom. Manželka si dala s brynzou, já se zelím a se špekem. Oba jsme je velice pochválili, tak dobré halušky jsme už dlouho nejedli. pochválil jsem je i kuchařce a zeptal se: "Jak je děláte, že je máte tak dobré?" A kuchařka odpověděla stručně: "Vezmete brambory a mouku, to je všechno ... a vlastně jsem zapomněla, ještě trochu soli."

:-)<3:-K

Moc dobre <3

:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes::yes:
Tak této delikatese říkám HALUŠKY.:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes::yes:

duchacek: Ďakujem. :-)

chocolate: Teší ma, že chutilo. Niet nad halušky s bryndzou, kde sa na to hrabe nejaké mäso. :-);-)

Terezko, tve halusky jsou proste bajecne.Je to nejoblibenejsi jidlo mych dcer a vim, ze s nim vzdy uspeji.Dnes jsem dostala od kamaradky pravou slovenskou brynzu, tudiz vecere byla jasna, udelala jsem jedinou zmenu, brynzu jsem o trochu vice zjemnila smetanou.Recept vsem doporucuji, pridavam bod.
edit-stalo to i za ten ustrouhly nehet:-D

Terezko dneska jsem dělal halušky podle tvého receptu, byly moc dobré:yes:Dělávala jsem vždy s vajíčkem a dneska jsem zjistila že ho vůbec není třeba;-)

fazolka2009::-):yes: V Jalovci sme raz boli, je to taká malá dedinôčka, ale v nádhernom prostredí Nízkych Tatier :yes::-)

Mnamka, babicka delavala take, bydlela pod Tatrama, kousek za Lipt. Mikulasem v posledni vesnicce pod horama Jalovec. Uplne mam chute:yes::-K

jarda Kadic: :-D:-D:-D Ďakujem :yes:;-)

Dnes znovu uvařeny,s pravou slovenskou bryndzou z Liptova;-)

rebeka:Nadíčku ty se Ti moooooc povedly. Já bych si také prosila jednu malou porcičku prosím prosím :-D:yes::yes::-p;-)

rebeka:Nadi KRÁSNÉ FOTO:yes::yes::yes::yes::yes:

Od včerejška jsem na ně měla chuť, dnes došlo k realizaci;-)
výborné:-p:yes::yes: posílám bodík a foto:-)

Pajaska: Budem ťa čakať :yes:;-)

tejaja:No protože jsem nedostala dovolenou,lidi marodí a máme šlus s dovčou.;-(
Co to je 230km,když bych už byla u vás na Slovači,přijela bych,no né? .;-)Uvidíme napřesrok,třeba se zadaří.:-K:-K

jarda Kadic: díky, ešte, že si zohnal brambory, u nás niekedy nie sú zemiaky, každý kupuje bandurky:-D:-D:-D

Pajaska: Páji, keď ma zabiješ, tak neviem, pre akú Dášenku to malo byť :-D:-D:-D Asi niekto chcel vedieť prípravu halušiek. :-D Keď prídeš, navarím halušiek kotol, a tanier si nenos, mám na pizzu dva velikánske, len či ty dokážeš zjesť tú magaporciu :-D:-D:-D A ako to, že na Donovaly neideš? :-O:-O:-O To by som ťa prepadla ja aj s haluškami. Aj keď je to od nás "kúsok", len okolo 230 km, cez pol Slovenska :-D

rebeka: Jo, byly pěkně měkké, akorát jsem nesehnal zemiaky, tak jsem tam dal brambory:-)):-)):-)):-))

Teri,teda kde já byla,že mi toto uteklo?Milované halušky.A ják pro Dášenku??to si vyřídíme.Já je chci také.Kdybych teď dostala v práci dovolenou,a mohla jet do Donoval,tak jsem tě přepadla.A uctila bys mne jedině haluškami a pro mne,žádnou Dášenku.A přivezla bych si svůj talíř na pizzu;-):-)):-K

jarda Kadic::-D:-D:-D blahoželám:-D:-D;-):yes:

Dnes som robil halušky podľa receptu Tejaji, tzn.polohrubú múku, bez vajca.Môžem povedať, že sa vydarilo.:-D:-D:-D:yes:

Halušky jsem jedla naposledy v srpnu v Piešťanech a byly :yes:+

Terezko, :-p:-p:-p a bodík :yes:

Jendo, máš pravdu.:-D Na halušky sa napríklad rozhodne nehodia skoré zemiaky, to je bezhaluškové obdobie :-D:-D, Majú totiž príliš vysoký obsah vody. A ver, že niekedy aj to počasie :-D:-D:-D Ale mixovať zemiaky síce môže byť rýchlejšie, ale ver, že je v tom rozdiel. :-D

Jendo, máš pravdu, hodně se to odvíjí i od odrůdy brambor. Některé se hodí pro saláty - nemoučnatí a nerozvařují se, některé moučnatí a rozsýpávají se po uvaření. Jen nevím, které jsou nejvhodnější na halušky a kolikrát ani nevím, z jaké odrůdy zrovna vařím:-)Jen pro přípravu bramborového salátu vybírám salátovky. Teď jsem si vzpomněla, že s vejci to vařili Kluci v akci na Slovensku někde na salaši a říkali, že jsou to pravé slovenské halušky. Myslím, že recept pro pravé slovenské halušky ani neexistuje, každý si je dělá po svém a skoro každý tvrdí, že to jsou ty pravé :-) Ale nebráním se stejně jako ty, vyzkoušet i jiný druh přípravy. Třeba mi zachutná víc :-)

Terezko, taky jsem dělával halušky s polohrubou moukou, bez vajíčka a strouhal na stejném struhadle jako ty. Pak jsem měl možnost na Slovensku nahlédnout pod pokličku dvěma kuchařkám, špízni na recept http://www.toprecepty.cz/recept/4727-pavliny-halus... ať se zbytečně neopakuji.
Domnívám se, že vše se odvíjí od odrůdy brambor, druhu a kvality mouky, správném poměru brambor x mouky x délky vaření. Někdy si myslím, že do toho vstupuje i momentální psychické rozpoložení kuchaře a počasí:-)):-)):-));-):-S:-O.
Samozřejmě halušky zbožňuji a posílám bodíka.:-!:-)):yes::yes::yes:

Katarínka, asi som sa vyjadrila zle, mala som na mysli, že z hladkej múky sú mazľavejšie. samozrejme, že nadbytok múky nie je žiadúci, ale to je už iná záležitosť. Práve preto , aby neboli tvrdé, tam vajce nepatrí.;-):-D

Jednou jsem zkoušela halušky podle receptu z televizního pořadu, kde někdo přidával i vejce, ale zdály se mi tvrdé. Já je také dělám bez vejce, ani tvrdé, ani měkké (tedy podle mne). Asi záleží na tom, jak tuhé je kdo má rád. Někdo je po vyplavání na povrch ještě nechává i tři minuty vařit, někdo, jako např. já, je cedí hned, jak vyplavou na povrch. Ale s tou polohrubou moukou je také vyzkouším nejdřív na malém množství a pak uvidím :-)

Mňam! Halušky jsem objevila teprve coby dospělá díky svému slovenskému kamarádovi z vejšky a ihned jsem se zamilovala...:-p Krásný předpis, Tejajo, a vzhledem k tomu, že je přímo od zdroje, bude to stoprocentně výborné jídlo. Ukládám a už se těším :-p.

Halušky sú lepšie,keď sú mäkké podľa mňa.Ja dávam múky len toľko,aby sa nerozvarili,ani o kúsok viac.Čím viac múky,tým sú tvrdšie a horšie.:-p

Vložila som obrázok strúhadla na zemiaky na halušky aj zemiakové placky. Samozrejme, dajú sa strúhať na robote s tým istým profilom.

Pipre, z hladkej múky sú halušky príliš mäkké. Ale zase mám skúsenosť, že v Čechách sú múky trocha inak mleté. Naša hladká je skutočne veľmi hladučkaá, tá česká je trocha bližšie k našej polohrubej. Musíš si to proste vyskúšať.

No, halušky, no, to je žrááádýlko!:-)):yes::yes::yes:

Božíčku, zase ty naše oblíbené halušky:-O Tejajo, kolik jich máš ještě v rukávu:-?Už jsem vyzkoušela ty tvoje skoro všechny, tak tyhle přijdou taky na řadu, to je víc než jasný:-pa letí k tobě bodík bez přemýšlení:yes:

:-p:yes::-D

Halušky s bryndzou máme rádi, ale nesmíme je dělat často :-) Dělám je stejně, pouze dávám hladkou mouku, ale s polohrubou to vyzkouším také. Bodík:yes:

:-(:-(Terezko, máš rozum? Teď po ránu, když tady křoupu mrkev a rajče a přesvědčuju se, že teda žádné kalorické bomby a ty toto?...ty vypadají úúúžasně...mňam...noooo, ale bodíka ti dám...:-):yes:

Tématické fráze:
halušky-kluci v akci, kluci v akci halušky, halušky s bryndzou, halušky, jak dlouho vařit halušky, slovenské halušky s bryndzou, pravé slovenské halušky, brynzové halušky kluci v akci, pravé slovenské halušky recept, kluci v akci recepty slovenské halušky, pravé slovenské halušky recept kluci v akci, zemiakové halušky, halušky s brynzou, halušky kluci v akci, halušky s bryndzou a slaninou, jak dlouho se vaří halušky, recept na pravé slovenské halušky, pravé halušky recept, pravé halušky, pravé brynzové halušky

Suroviny:
brambory, mouka polohrubá, sůl, brynza, slanina uzená

Přidat fotografie receptu