Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketový perník s gofiem

Hodnocení receptu je 4,3 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 484 kJ /
833 kcal
Bílkoviny20,85 g
Tuky59,75 g
Vláknina17,85 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 264 mg
Sůl0,96 g
Sacharidy45,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hluboké míse promícháme všechny sypké ingredience. Poté přidáme nastrouhanou cuketu, olej, ocet a mléko nebo vodu a ručním šlehačem nebo vařečkou vymícháme ne příliš husté těsto. Podle potřeby doředíme ještě trochou vody, záleží, jak moc šťavnatou cuketu jsme použili. Krok 2: Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 25 minut, až než se přestane lepit na zapíchnutou špejli. Po upečení necháme krátce zchladnout a poté perník přendáme na kuchyňskou mřížku, aby se nezapařil a nesrazil.

Zveřejněno 27. 9. 2016

Poznámka autorky petram

Hotový perník můžete polít čokoládovou nebo citronovou polevou, případně jen pocukrovat. Díky cuketě je příjemně vláčný a gofio mu dodá zajímavou praženou chuť a spoustu vitamínů a minerálů.

Gofio je pražená celozrnná mouka, nejčastěji kukuřičná, ale může být i pšeničná nebo ovesná. Vyrábí se z celých zrn, která se před rozemletím opraží. Je to nejstarší potravina Kanárských ostrovů. Už před více jak 2000 lety ho vyráběli Guančové, jejich původní obyvatelé. Gofio po staletí tvořilo základ stravy Kanářanů a pomohlo jim přežít časté hladomory. V 15. století si gofio oblíbili i mořeplavci, nechybělo ani na lodích Kryštofa Kolumba.

Kukuřičné gofio se dodává v několika variantách podle stupně opražení. Je možné ho používat na vaření a pečení, ale i bez tepelné úpravy, například do nápojů nebo nepečených dezertů. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů: vitamíny B1, B2, B3, C, železo, vápník, hořčík, draslík a sodík; je bohaté na bílkoviny a vlákninu a je lehce stravitelné. Vyrábí se zásadně z kukuřice, která není geneticky modifikovaná.

Gofio můžete zakoupit v eshopu http://www.el-gofio.cz/.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketový perník s gofiem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rlow

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketový perník s gofiem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rlow

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Tématické fráze:
cuketový perník, bezlepkový cuketový perník, cuketovy perník bezlepkovy, perník lod, recept na cuketový perník, recept na křehký perník, perníkové řezy, pernik z kukuricne mouky, dia pernik z cukety

Suroviny:
mouka doves farm plain white, cukr, kakao, prášek do pečiva, koření do perníku, skořice mletá, cuketa strouhaná, olej, ocet, mléko rostlinné, rozinky

Přidat fotografie receptu