Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moučný šterc

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 484 kJ /
1 311 kcal
Bílkoviny30,60 g
Tuky32,70 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy219,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Múku pomaly a trpezlivo na sucho zahrievame a opražíme do bledohneda. Ak máme plyn, použijeme rozptyľovač plynu. Premiešavame a sledujeme farbu. Medzitým si nachystáme vriacu vodu a roztopíme masť. Krok 2: Keď je múka bledohnedá, zalejeme vriacou vodou, osolíme, miešame. Dostaneme hmotu podobnú ako keď odpaľujeme cesto. Na nízkej teplote stále spracúvame asi 3 minúty, cesto stmavne a dostaneme husté "cucky", prilejeme masť a ešte chvílu spracúvame. Krok 3: Pri slanej verzii pridáme viac soli, servírujeme s osmaženou cibuľou, príp. aj kyslou smotanou.
Pri sladkej verzii posypeme práškovým cukrom a pokvapkáme zohriatym džemom.

Zveřejněno 1. 10. 2016

Poznámka autora magdalenka

Na sklonku svojho života moja mamka veľa spomínala.. Spomenula aj toto jedlo, bolo to jedlo chudobných, konzumovalo sa zrejme v celom Rakúsku-Uhorsku s rôznymi obmenami. Aj chudobný človek mal doma vždy trochu múky a masti...Zapísala som si ho a dnes som si ho pripravila na raňajky. Nezapísala som, akú múku použiť, tak som dala polohrubú.

Napriek jednoduchosti jedlo je veľmi chutné.

Na topreceptoch som tento recept nenašla, šterc je tu vždy pripravovaný so zemiakmi.

Do podobných rec. som pridala

https://www.toprecepty.cz/recept/22191-susterka---... ten by mohol byť variantou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moučný šterc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X9Bk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moučný šterc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X9Bk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Pěkné:-O:-D:yes:

Tatínek tohle jídlo miloval - u nás se stále vaří na sladko a na "dědovou krupičku" dáváme kompot. Jakýkoliv!

Tamarilka: :-K vďaka za koment.

Líbí se mi obě verze:-K:yes:

Anna Kocikova: Anni, ak vyskúšaš, nebudeš sklamaná...je to rýchle, lacné aj chutné...

Ať už by to bylo jak chce, tak nejhezčí na tom je, že to zůstane už navždy tajemství;-):-)

:-O to je hustýýýý:yes:
Špagi - tvoji kuchařku bych chtěla mít nebo aspoň číst:yes:

spagetka: :-D:-D:-D:-D

Zobrazit 7 starších odpovědí

Líbí se mi to :yes::yes:

Majdíííí, mne nenapadlo, že tohle tu nenííí, děkuji:-K:-K:-K. Znám a i se stejným názvem z dětství, jak je svět mrňavej..... i když já to mám v kuchařince s přehazovačkou jako štrec, ale to je drobnost.
Já to milovala s rybízovým a malinovým džemem, bráchové spíš naslano a babka hubovala, proč to musí dělat pro každýho extra - ale udělala :-D:-D:-D:-D:-D, jo a děda ke slané verzi musel mít kysanou okurku:-D:-D
Moc a moc děkuji za připomenutí, hned musím udělat. Fakt musíme mít leccos společného

magdalenka: :-D:-D:-D:-D:-D:-D:yes::yes::yes::yes::yes:

Zobrazit starší odpověď

Teší ma, že vás recept zaujal...

:-O :yes: opravdu zajímavé, díky za inspiraci :-K

Zajímavé :yes::yes::-)

já to neznám a taky se mi líbí:-):yes::yes:

Také se mi líbí:-8 a ráda si počtu i o původu receptu, jako je psáno v Poznámce ;-)

Díky za připomenutí.Mamka nám šterc dělávala se slivkovým lekvarom od babky z Dlhého Pola.Magdalénka vaše recepty mi připomínají dětství díky za ně.:-K

Kucina: ja ďakujem za reakciu...snažím sa tiež nezabudnúť na staré recepty...

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
babčiny recepty, šterc, babčiny recepty.cz, babcinyrecepty, babčiny recepty.cz., recept na šterc, šterc recept, isterc, co je sterc, šterc recepty, sterc recepty videorecept, babiřřiny recepty, recept šterc, šterc - recepty, šterc z mouky, babčiny nejlepší recepty, recepty babčiny, milanovy placky, jak se dělá šterc, jak se vaří šterc

Suroviny:
mouka polohrubá, voda, sádlo, sůl, smetana zakysaná, cukr moučkový, džem

Přidat fotografie receptu