Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaný koláč plněný mangoldem

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 8

8

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 294 kJ /
2 460 kcal
Bílkoviny93,34 g
Tuky85,06 g
Vláknina36,46 g
Cholesterol 153 mg
Sodík 1,85 g
Sůl4,50 g
Sacharidy320,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do zadělávací mísy nasypeme mouku, lžičku soli a přidáme odvážené sádlo. Oběma rukama sádlo mneme s moukou. Do směsi postupně přiléváme vlažnou vodu a rukou promícháváme, až nám vznikne kompaktní, nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme lžíci vody. Z těsta vytvoříme bochánek, který zabalíme třeba do mikrotenového sáčku, aby na povrchu neokoral. Necháme ho na válu odpočívat. Krok 2: Opraný mangold ponoříme do vroucí vody a necháme povařit 10 minut. Poté jej vyndáme do cedníku a propláchněte studenou vodou a necháme vychladnout. Okapaný mangold rozkrájíme na malé kousky. Z mangoldu postupně, rukou, vymačkáme přebytečnou vodu. Obsahuje jí poměrně hodně. Z velké hromady lupení nám zbude miska nasekaného. Krok 3: Do pánve dáme vrchovatou lžíci sádla a necháme ho rozpálit. Přidáme nakrájenou jarní cibulku a asi po 2 minutách přidáme nakrájenou slaninu nebo uzené, rozetřený česnek a nasekanou petrželku. Vše společně restujeme dalších 5 minut. Jakmile základ náplně začne sklovatět, pánev odstavíme. Přidáme nasekaný mangold a oba nastrouhané sýry. Osolíme a opepříme. Vše promícháme. Krok 4: Těsto vyjmeme ze sáčku a přendáme na lehce pomoučněný vál. Těsto hněteme 2-3 minuty hranou dlaně směrem od sebe. Těsto rozdělíme na dvě nestejně velké části (dvě třetiny a jednu třetinu). Větší těsto rozválíme tak, aby přesahovalo přes okraj formy. Po naplnění cca 1 cm nad okraj náplně. S těstem se velmi dobře pracuje, nelepí se na vál a ani nemá tendenci se trhat. Aby se těsto lépe přenášelo z válu do formy, natočíme ho na váleček a pak ho opatrně spustíme do formy.
Na těsto ve formě naneseme rovnoměrně připravenou náplň. Zbylé těsto tence vyválíme tak, aby zakrylo celou formu. Okraje obou placek bříšky prstů spojíme do pomyslné vlnovky. Povrch koláče propícháme nožem, aby z koláče mohla unikat pára a celý potřeme rozpuštěným sádlem. Krok 5: Formu s koláčem vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 35 minut a na posledních 5 minut zapneme horkovzduch. Po upečení se koláč lehce odlepí od formy a po částečném vychladnutí lze přendat na velký talíř. Stačí ho jen podebrat obracečkou a on sám z formy sklouzne na talíř. Koláč krájíme ostrým nožem.
Koláč je sytý, jak se na správné podzimní jídlo patří. Pokud ho nesníte najednou, ve stejné kvalitě vydrží i tři dny. Zabalte jednotlivé porce do alobalu a vložte do chladničky. Před podáváním rozbalený balíček koláče stačí je prohřát v troubě.

Zveřejněno 18. 10. 2016

Poznámka autorky rozmarynaH

Recept na slaný mangoldový koláč mě nadchnul v jednom starším vydání La Cucina Italiana

Tento recept najdete také na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/slane-peceni/slany-k...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slaný koláč plněný mangoldem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8DVW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slaný koláč plněný mangoldem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8DVW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

rozmarynaH: :-Dme se taky tento rok urodilo,tak jsem rada ze mam zase dobry recept ;-)

rozmarynaH: Mangold vydrží aj väčší mráz, len už bez listov. Ja nechávam korene v zemi a na jar, keď ešte nič nie je, mangold už má listy. Začne pukať podľa vonkajšej teploty, ale skoro. Takže mám úrodu. Keď začne nahadzovať kvet (je to dvojročná rastlina), vtedy ho už zlikvidujem. Medzitým je vysiaty už nový.;-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Skvělý koláček :-) :yes:

Jana Remkova: Také chutný a sytý. :yes:

<3:-K:yes:

nanny: Díky za paleček:-K. Mangoldu mi letos na zahrádce vyrostlo hodně, takhle jsem ho zpracovala do tohoto koláče.

Tématické fráze:
slaný koláč s mangoldem, kolac s mangoldem, mangold recepty, slaný koláč, slaný koláč recept, mangold koláč, koláč z mangoldu, koláč se sýrem a mangoldem, mangold slaný kolac, slane plnene kolacky, testo na slany plneny koláč, slaný plněný kolacky, mangold recept, mangold a mráz, slaný koláč plněný, koláč z mangoldem, koláč s mongoldem, mangold slaný koláč recept, slaný koláč s mangold, plněný slaný koláč

Suroviny:
mouka hladká, sůl, sádlo, voda, mangold, cibulka jarní, sádlo, česnek, slanina anglická, nať petrželová, sýr strouhaný, sýr strouhaný, sůl, pepř, sádlo, strouhanka

Přidat fotografie receptu