Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Scarlett

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

woman woman

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: 8 dortových porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 014 kJ /
2 871 kcal
Bílkoviny78,25 g
Tuky85,02 g
Vláknina22,50 g
Cholesterol 907 mg
Sodík 495 mg
Sůl1,77 g
Sacharidy437,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kastrůlku rozehřejeme máslo nebo Heru - nesmí se vařit! Přisypeme krupicový cukr. Jakmile se krupicový cukr rozpustí v másle, přidáme 3 lžíce holandského kakaa - mělo by být také dobře prosáté. Stále ještě máme v kastrůlku na kamnech. Do této dobře smíchané hmoty nalijeme výše uvedené množství převařené vody. Měla by být teplá až horká, a vše ještě jednou dobře zamícháme. V tuto chvíli již dáme kastrůlek z plotny. Necelý jeden hrnek této směsi odebereme a uchováme. Bude nám sloužit jako poleva na hotový dortík. Krok 2: V míse ušleháme 2 celá vejce, přidávám trošku citronóvé kůry a vmícháme směs s kakaem, kterou jsme si připravili v kastrůlku. Prosijeme polohrubou mouku a přidáváme k ostatním surovinám po částech. Na závěr do směsi vmícháme prášek do pečiva. Těsto bude řidší, opatrně ho vléváme na plech-formu-na pečicí papír. Krok 3: Máme předehřátou troubu, moučník je již připravený ve vymazané a kokosem vysypané formě a budeme péct při mírnější teplotě do 200 st. asi 20 minut - půl hodiny. Pokud přijmete můj typ, tak se mi osvědčilo formu vymazat ztuženým pokrmovým tukem a formu vysypávám strouhaným kokosem. Kokosem vysypaná forma dá moučníku bonus navíc! Krok 4: Zatímco máme moučník v troubě a peče se, začneme pracovat s kokosem. Na malé pánvi opražíte zhruba 3 lžíce strouhaného kokosu. Za malou chvilku se kokos velmi krásně rozvoní. Krok 5: Po upečení - na zcela horký moučník nalijeme odloženou polevu, kterou jsme si nechali v hrníčku a stěrkou rychle a jemně rozetřeme na povrchu moučníku. Na polevu nasyme kokos, který jsme si opražením připravili. Krok 6: Je pečeno, dali jsme polevu, zasypali jsme polevu opraženým kokosem. Řada je na marmeládě. Dávám pikantní rybízovou, ale nemusíte samozřejmě dávat vůbec anebo si zvolit dle své vlastní chuti. Po obvodu natírám marmeládou a zasypávám čistě bílým - nepraženým strouhaným kokosem.
PS. Zakrátko si všimnete, že marmeláda - zvláště tehdy, pokud jste dali rybízovou (anebo červené barvy jiný druh ovoce) se začne mírně vpíjet do čistě bílého kokosu - Scarlett se začně rdít, červenat, kolem dokola tak vytvoříte krásný ruměnec. Krok 7: Můžeme servírovat. Scarlett, stejně jako ta filmová - je horkokrevná jižanka a proto ji můžete okamžitě ještě horkou krájet a servírovat.

Zveřejněno 30. 10. 2016

Poznámka autorky woman

Kdo by neznal slavnou filmovou adaptaci románu Margaret Mitchellové o osudech svéhlavé Scarlett O´Hara, jižanské krásky, ve víru americké občanské války. Možná, že se vám vybaví kniha nebo slavný film oceňený osmi Oscary, v hlavních rolích s V. Leighovou a C. Gablem, anebo později natočená čtyřdílná minisérie, kde jsme v hlavních rolích mohli shlédnout úžasnou Joanne Whalley a Timothy Daltona. Dramatický milostný příběh Scarlett O´Hara a Rhetta Butlera si jistě vybaví všichni. Krásná a hrdá, temperamentní, přitom svéhlavá, sobecká a panovačná. Tak právě taková je Scarlett.

Více a podrobněji zde

http://www.woman-today.cz/products/scarlett-o%c2%b...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Scarlett

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9vR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Scarlett

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9vR

Marie

Komentáře (11)

Jako dort bych to neřadila, spojitost se Scarlet nechápu vůbec:-O Spíš půjde o reklamu pro vlastní stránky.

Název Šalamounovy řezy jsem chápala, Šalamoun byl chytrý král a moučník je chytře jednouchý a rychlý. Co s ním má ale společného Scarlet? To není rýpání, jen ráda přicházím věcem na kloub ;-)

Do "Šalamouna" v jeho lepší verzi, chybí tomuto receptu cukrovo-kakaový roztok s destilátem vyrobeným z cukrové třtiny;-)
No a v té nejlepší verzi tomu chybí strouhaná Margotka:yes:

Takže vlastně Šalamounovy řezy, Buchta z Hery či Vařená buchta, jen upraveno pro menší formu:-)
Chci se zeptat, jaký význam má přidání samotného prášku do pečiva až zcela na závěr? Ve všech kuchařkách ho radí vmíchat do mouky (nebo části mouky) a s ní přidávat do těsta, že se tak zcela rovnoměrně rozptýlí....ty to děláš jinak. Proč?

cathleen: woman:
I jen se tu bavte dál, možná to zajímá nejen mě:-)
S lecčím by se dalo polemizovat (trvanlivost PDP, okamžitá reakce sody b.) ale avšak "...zelený je strom života":-)
Ano, soda b. se rozkládá nejen teplem, ale i vlivem nízkého pH. Existuje potom logické vysvětlení pro hafo rcp se sodou b., kdy se těsto se sodou b. NECHÁVÁ ODPOČINOUT i několik dní:-?
Např. "Perníčky"!
U nás jsou hájemstvím paní casinové..., recepty jsou plné sody a ač je skladování TĚSTA proti vší logice, tak se to tak dělá celé věky a funguje to:-)
No, prý to funguje... Naše perníčky by šly po upeční sqěle použít místo asfaltových holubů:-D

Zobrazit 6 starších odpovědí

Tématické fráze:
skarlet dalton film, scarlett kniha receptů, dort skarlet, skarlet . filmy, skarlet joanne whalley, scarlet řezy, řezy scarlett, vyznam jmena scarlett, dort šalamoun, scarlett řezy, jak krájet kokos na povrchu moučníku, jen pro formu význam, šalamoun poleva, význam prosáte kakao, jahodový recept džem bez chemických přísad

Suroviny:
tuk hera, cukr krupice, voda, kakao holandské, vejce, kůra citronová, mouka, prášek do pečiva, kokos strouhaný, marmeláda pikantní

Přidat fotografie receptu