Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá domácí šunka

I když se může zdát, že návod je dlouhý, výroba domácí vepřové šunky není vůbec složitá. Navíc si doma připravíte šunku bez konzervantů, která není přesolená a vždy se podle tohoto receptu povede.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

poljan

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min + 3 dny odležení masa v lednici

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava, + 3 dny odležení masa v lednici)

Suroviny pro 1 dávka

1 kg šunky

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 720 kJ /
1 128 kcal
Bílkoviny210,00 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 9,52 g
Sůl23,50 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve opracujeme neboli očistíme maso, tj. vepřovou kýtu. Nejlepší je zbavit ji všech blan a tučného, aby zůstalo jen čisté maso. Jakmile je toto hotovo, nakrájíme ho na plátky 1,5-2 cm silné. Krok 2: Plátky rozklepeme jako na řízek a nakrájíme na kostky cca 1,5 cm x 1,5 cm a vložíme do mísy. Takto připravené kostky posypeme cukrem a pořádně ho do masa zapracujeme. Krok 3: Pak odměříme 100 ml studené vody, ve které důkladně rozpustíme sůl. Poté ji po částech přiléváme na kostky masa a hněteme, dokud maso nepustí bílkovinu. Zpracovanou směs přikryjeme aby neosychala a uložíme do lednice. Krok 4: V lednici necháme uležet 3 dny s tím, že pravidelně aspoň 2x denně kostky prohněteme. Krok 5: Po 3 dnech odebereme větší hrst kostek a rozsekáme (můžeme umlít, použít sekáček potravin nebo rozbít tyčovým mixérem, či rozkrájet nožem na malé kousíčky). Tuto rozsekanou hmotu přidáme zpět ke kostkám a naposledy důkladně prohněteme. Krok 6: Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po vrstvách vkládáme uhnětené maso. Vždy dáme hrst a stlačíme - upěchujeme tloukem nebo malou naběračkou. Takto po hrstech šunkovar postupně napěchujeme. Nakonec sáček zavážeme a na pár místech propíchneme. Krok 7: Uzavřený šunkovar uložíme do hrnce s vodou, voda by měla sahat 1 cm od uzávěru. Vaříme na 70-75 °C (hlídáme teploměrem na zavařování). Doba vaření je cca 1,5 hodiny.

TIP: Jak udělat šunku bez šunkovaru?

Zveřejněno 1. 11. 2016

Poznámka autorky poljan

Použijeme přibližně 1200 g vepřové kýty, ze kterých budeme mít po opracování právě 1 kg.

Je dobré maso rozklepat, šunka pak není tak tuhá.

Pro někoho je to možná zdlouhavé, ale vždy tento postup dodržím a šunka se mi pokaždé povede. Nejsou v ní velké bubliny vzduchu, není přesolená a je příjemná i na skus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Poctivá domácí šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y9OA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Poctivá domácí šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y9OA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

Myslím si že je to běžná výroba domácí šunky.A nemusí být špatná.Možná se trochu nepovedly fotografie ,ale co na tom.Pokud již někdo vyráběl domácí šunku, tak ví jak na to.Popis je velice podrobný.Budu podobně vyrábět šunkový salám.A ten , kdo tvrdí , že je to prostě vařené maso , tak buď provokuje, nebo vůbec neví o čem je řeč. Ony veškeré uzeniny v dnešní době jsou "VAŘEN0 MASO"Asi bych si více pečetl , než soudil.Pokud někomu chutná lépe vařené maso z obchodu -prosím, nic proti tomu. Plně souhlasím s autorkou receptu.
Zdraví Vás Milan P.

........... A je to prostě vařené vepřové .................. moje vlastní zkušenost :-(( před 20 lety ve stejném šunkovaru, který je dnes v obchodě :no: :no:

poljan: Jojo, tohle je opravdu poctivá šunka. Dělám ji stejně. Nevadí mi, že nemá tu umělou růžovou barvu jako ty věci, co prodávají v obchodě pod názvem "šunka". Jediné, co jsem časem změnil je, že dávám ještě méně soli - 10 g na 1 kg masa.

Zobrazit starší odpověď

casino: pod uzávěrem :-)

"...voda by měla sahat 1 cm od uzávěru." Nad, nebo pod uzávěr?:-)

Prát, spojka: http://www.receptyonline.cz/prat-spojka-do-klobas-...

Tématické fráze:
domácí dušená šunka recept, výroba domácí šunky, recept výroba domácí šunky, domaci sunka, domací šunka výroba, domaci dušená šunka, domácí vařená šunka, domácí šunka recept, recept na domácí salám šunkový, výroba dušené šunky, domácí sušená šunka, vyroba šunky, sunka recept, domaci šunkový salám, recept na vyrobu sunky, dušena sunka, recept na dušenou šunku, dusena sunka recept, domaci vyroba sunky, zavařování šunky

Suroviny:
kýta vepřová, sůl, cukr moučkový, voda

Přidat fotografie receptu