Poctivá domácí šunka
I když se může zdát, že návod je dlouhý, výroba domácí vepřové šunky není vůbec složitá. Navíc si doma připravíte šunku bez konzervantů, která není přesolená a vždy se podle tohoto receptu povede.
Suroviny pro 1 dávka
1 kg šunky
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 9,52 g |
Sůl | 23,50 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve opracujeme neboli očistíme maso, tj. vepřovou kýtu. Nejlepší je zbavit ji všech blan a tučného, aby zůstalo jen čisté maso. Jakmile je toto hotovo, nakrájíme ho na plátky 1,5-2 cm silné.
Krok 2: Plátky rozklepeme jako na řízek a nakrájíme na kostky cca 1,5 cm x 1,5 cm a vložíme do mísy. Takto připravené kostky posypeme cukrem a pořádně ho do masa zapracujeme.
Krok 3: Pak odměříme 100 ml studené vody, ve které důkladně rozpustíme sůl. Poté ji po částech přiléváme na kostky masa a hněteme, dokud maso nepustí bílkovinu. Zpracovanou směs přikryjeme aby neosychala a uložíme do lednice.
Krok 4: V lednici necháme uležet 3 dny s tím, že pravidelně aspoň 2x denně kostky prohněteme.
Krok 5: Po 3 dnech odebereme větší hrst kostek a rozsekáme (můžeme umlít, použít sekáček potravin nebo rozbít tyčovým mixérem, či rozkrájet nožem na malé kousíčky). Tuto rozsekanou hmotu přidáme zpět ke kostkám a naposledy důkladně prohněteme.
Krok 6: Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po vrstvách vkládáme uhnětené maso. Vždy dáme hrst a stlačíme - upěchujeme tloukem nebo malou naběračkou. Takto po hrstech šunkovar postupně napěchujeme. Nakonec sáček zavážeme a na pár místech propíchneme.
Krok 7: Uzavřený šunkovar uložíme do hrnce s vodou, voda by měla sahat 1 cm od uzávěru. Vaříme na 70-75 °C (hlídáme teploměrem na zavařování). Doba vaření je cca 1,5 hodiny.
Zveřejněno 1. 11. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Poctivá domácí šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y9OA
Moje poznámka
Poctivá domácí šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y9OA
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 17 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 1 minutou
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 21 minutami
Plněné ořechy
Handour před 32 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 57 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Tématické fráze:
domácí dušená šunka recept,
výroba domácí šunky,
recept výroba domácí šunky,
domaci sunka,
domací šunka výroba,
domaci dušená šunka,
domácí vařená šunka,
domácí šunka recept,
recept na domácí salám šunkový,
výroba dušené šunky,
domácí sušená šunka,
vyroba šunky,
sunka recept,
domaci šunkový salám,
recept na vyrobu sunky,
dušena sunka,
recept na dušenou šunku,
dusena sunka recept,
domaci vyroba sunky,
zavařování šunky
Suroviny:
kýta vepřová,
sůl,
cukr moučkový,
voda
Komentáře (6)