Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní zelňačka

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

krkovicka.x krkovicka.x

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 494 kJ /
357 kcal
Bílkoviny14,08 g
Tuky2,17 g
Vláknina24,05 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,06 g
Sůl10,10 g
Sacharidy59,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu osmažíme na kousku sádla, přidáme chilli papričku, koření, které se v horkém tuku rozvoní. Krok 2: Pak přidáme nakrájenou klobásu (já přidal i lahůdkový párek), kysané zelí, které také mírně restujeme, zaprášíme sladkou paprikou a podlijeme vývarem (já použil hovězí). Krok 3: Mám rád zelí křupavé, proto jsem po pěti minutách varu přidal oloupané a na kostičky nakrájené brambory, pokud je potřeba, tak podlijeme a vaříme do změknutí brambor. Nakonec osolíme, opepříme, přidáme nasekaný libeček, petrželku a vmícháme smetanu. Zahušťovat není potřeba, zahustí cibule a smetana.

Zveřejněno 13. 11. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4y5V

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4y5V

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

A ještě jedna poznámka pro "šťouraly" typu:"jedna klobása?" - je to polévka, která nevznikla někde v interhotelech, ale na chudém venkově. Mnohdy tam byl problém kolem plotny proběhnout i s kusem špeku - o klobásách se snilo snad jen o posvícení. Jsem taky masožrout, ale každé jídlo chce to svoje - ta klobáska se přidává pro chuť, ne pro přecpání. Poprvé jsem se se zelňačkou potkal na Slovensku - tam je častým obědem a v každé oblasti se vaří jinak. Někde se zahušťuje (nebo spíš jen zapráší moukou), jinde se vaří čirá (třeba na Liptově). Na oravě se dělá na červeno (zaprášená paprikou), na Valašsku se dělá na bílo (zahuštěná zakysanou smetanou). Každá z nich má svou chuť a svůj půvab (a to jsem jen "žrout" a příležitostný kuchař - když se člověk musí o sebe postarat, mnohdy se i něco naučí).

Pokud mohu přidat svoji zkušenost: pokud přidávám do zelňačky brambory, předvařím si je samostatně - pokud se vaří v zelném vývaru, mají tendenci "gumovatět" - to je řešení tak na to, aby se vše uvařené snědlo ten den, kdy se zelňačka vařila - pokud něco zbyde do druhého dne, tak je z brambor guma. Jinak nemám připomínky. Ať už se tomu říká zelňačka, kapustnica, nebo valašská kyselice, je to polévka, která má schopnost zasytit, i když druhý chod nebude následovat. Ne na darmo si ji Valaši a Slováci vařili, když se chystali do lesa na dřevo.

MamlajdaD: pokud je pán aspoň trochu inteligentní, zjistí dle množství ostatních surovin, že polévku jsem dělal v malém množství. Jedna noha těchto klobás váží cca 300 g. Děkuji že jste reagovala.

Stanislav Nosek: Dobrá maďarská klobása může vážit i kolem dvaceti deka a více. Většinou to stačí. Ale je asi na každém, kolik si tam těch klobás přidá, každý si dá nač má chuť, kvůli tomu přece není třeba psát takový komentář. :-O:-(

Jedna klobáska? To je fakt bída.

:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

<3pekna polivcicka,to se mi libi,ze se nemusi zahustovat:-K:yes

Tématické fráze:
pikantni zelnačka, zelňačka recept, zelňačka, zelňačka top recepty, zelňacka se zeleninou, recept zelnačka, zelňačka s kořenovou zeleninou, pikantní zelnice, cervena zelnacka, kvalitni zelnacka, pikantní zelněčka, recept na kvalitní zelňačku, zelnacka pikantni, recept na pikantni zelnacku, pikantní zelnačka s s klobásou, pikantni zelnacka, zelnacka z kysaneho zeli, pikantní yelnacka, zelňačka s chilli, zelňačka s kořenovou se zeleninou

Suroviny:
zelí kysané, brambory, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, kmín celý, sůl, pepř, cibule, mrkev, petržel, sádlo, chilli paprika čerstvá, klobása, vývar masový, paprika sušená sladká

Přidat fotografie receptu