Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce

Ideální způsob jak zpracovat větší množství dýně je zavařit ji s ananasem jako kompot. Dýňový kompot s ananasem je skvělou přílohou k pečeným masům. Využijete jak větší druhy dýní, tak klasické máslové či hokaido.

Hodnocení receptu je 3,9 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sarkap sarkap

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min + odležení přes noc

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, + odležení přes noc)

Suroviny pro 1 dávka

hrnec o objemu 10 l

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 729 kJ /
5 672 kcal
Bílkoviny50,41 g
Tuky9,23 g
Vláknina139,11 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 69 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 286,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dýni očistíme, vydlabeme, okrájíme slupku a nakrájíme na kostičky. Krok 2: Zalijeme octem a vodou. Zatížíme talířem, aby byla dýně potopená. Zakryjeme utěrkou a dáme do chladna do druhého dne. Krok 3: Druhý den dýni scedíme a nálev z octa a vody vylijeme. Z citrusů okrájíme kůru a nakrájíme je na plátky. Krok 4: Dáme do hrnce a přidáme skořici, hřebíček, plátky citrusů a ananas z plechovky i s nálevem. Vše vaříme asi 2-5 minut, dokud dýně nezesklovatí. Vyndáme koření. Krok 5: Ještě horké plníme do čistých, dobře umytých sklenic. Otřeme hrdla a zavíčkujeme. Krok 6: Do prázdné myčky naskládáme sklenice (velké dolů, menší možno i nahoru) tak, aby se nedotýkaly. Zapneme intenzivní program na 70-80 °C a necháme projít celý cyklus. Vyndáme a otočíme dnem vzhůru.

TIP: Jak zavařovat v myčce nádobí

Zveřejněno 17. 11. 2016

Poznámka autorky sarkap

Dávka vychází na hrnec o objemu 10 l.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9B9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9B9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

OT
"Proč se klepou řízky."
helusa27: :-)
Před časem jsem pořídil tenderizér a hledal jsem, v čem je lepší než klasické naklepávání masa...
Zkoušel jsem to několikrát s různým masem a vždy mi přišlo naklepané maso lepší...
No, pak jsem s pokusničením skončil, protože jsem si přečetl toto: https://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-nauc...

helusa27 : děkuji za tip ,hned jsem si ji objednala v knihovně ,bohuźel , otázka je ,kdy si ji vyzvednu :-//

rozmarynaH: To je konečně inteligentní přístup k vaření :-!:yes: - vědět proč :-) Díky moc! Doporučuji knihu Vladimíra Mikeše - Proč se klepou řízky. Tam jsou kuchařské postupy také vysvětleny tímto způsobem, malinko víc populárním.:-K

Používat myčku na zavařování je :no:, zkuste si přečíst, co dá zavaření v myčce :-?

Hella: Heli, já to nezkoušela nikdy. Nedávno byl o zavařování pořad v TV a tam bylo řečeno, že v myčce je teplota maximálně 70 stupňů a něž ta voda dopadne na sklenice už má méně stupňů a že to nestačí. Každopádně, hodně lidí to dělá a jsou spokojení, takže to asi funguje :-)

Zobrazit starší odpověď

Dělám identicky, jen bez ananasu. Postup je správný:yes:. Dýně se musí naložit do octové vody. Kdyby se to neudělalo, při zavařování by absolutně změkla a rozpadala se. Nebyla by jako kompot moc chutná. Naložení do octové vody způsobí, že se dýně nerozvaří. :yes:
Tento jev (vysvětlení dr. Koláře z Přírodovědecké fakulty UK v Praze) souvisí s polysacharidy ze skupiny pektinů, které se během vaření rozloží na monosacharidy a vařená rostlinná potravina měkne.
V okyseleném prostředí (chemická reakce zvaná beta-eliminace) je odbourávání pektinů pomalejší, takže brambory a mnoho dalších potravin, jako třeba dýně, zůstávají tvrdé.

Tématické fráze:
dýňový kompot s octem, zavařování dýně jako ananas, jak nalozit dyni, dýnový kompot, kompot z dýně jako ananas, dynovy kompot zavarovani, recept na zavareni dyne, dýnový kompot recepty, dýňový kompot bez zavařování, zavařovaní dýně v myčce, recept na dýňový kompot, dynovy kompot recept, zavařujeme v myčce, zavarovani dynovy kompot, dýňový kompot -příprava, zavařujeme ananas, dýnový kompot s ananasovým kompotem, dynovy kompot s ananasom, zavařování dýnového kompotu, zavařujeme dyni

Suroviny:
dýně, cukr, skořice, koření hřebíček, limetka, kompot ananasový, ocet, voda

Přidat fotografie receptu