Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový pěnový dort

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 30 min + chlazení 40 min. + chlazení 40 min.

30 min + chlazení 40 min. + chlazení 40 min.

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 136 kJ /
3 857 kcal
Bílkoviny50,46 g
Tuky222,73 g
Vláknina30,30 g
Cholesterol 616 mg
Sodík 2,78 g
Sůl0,84 g
Sacharidy397,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180°C, kulatou dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme dno pečícím papírem.
Do mísy prosejeme všechny sypké suroviny a dobře promícháme. Přidáme vejce rozkvedlané v mléce, olej a umícháme hladké těsto. Nalijeme do formy a pečeme cca 25 minut, necháme dobře vychladnout na mřížce. Krok 2: Hobliny na ozdobu připravíme pomocí pečícího papíru, na který v tenké vrstvě špachtlí rozetřeme rozpuštěnou, zchladlou čokoládu, překryjeme stejným kusem pečícího papíru a srolujeme. Uložíme do lednice až na pozdější použití - po rozbalení se čokoláda sama naláme. Krok 3: Na pěnu rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha a do ní pomalu za stálého šlehání přiléváme čokoládu.
Získáme nadýchaný hedvábný krém.
Okruží dortové formy (ve které se pekl korpus) umyjeme a suché vymažeme máslem.
Vychladlý korpus položíme na servírovací tác a okruží na něj nasadíme. Pokud vznikne mezírka mezi korpusem a okružím, vyplníme ji potravinářskou folií.
Na korpus navrstvíme čokoládovou pěnu, uhladíme povrch a tácem několikrát klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Vložíme do lednice a necháme dobře vychladit (40 minut). Krok 4: Na bílou vrstvu ušleháme šlehačku, přidáme prosátý cukr a lehce zašleháme mascarpone . Navrstvíme na vychlazenou čokoládovou vrstvu, necháme ztuhnout a dozdobíme čokoládovými hoblinami.

Zveřejněno 24. 11. 2016

Poznámka autorky Marie Svarcova

Inspiraci jsem čerpala z časpopisu Gurmet, změnila jsem vrstvu z bílé čokolády za mascarpone, jelikož bílou čokoládu nemáme rádi. Dort měl velký úspěch, proto jsem se podělila o recept. Udělat ho je méně složité, než recept napsat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový pěnový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DKNx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový pěnový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DKNx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Moanka: :-) moc děkuji, už je to 7 let starý recept :-K krásný a pohodový večer

No pane jo!! :-O Ten si je! <3

Dort vypadá moc pěkně. Zaujala mě však varianta s tou bílou čoko. Pokud ji budu chtít dát místo mascarpone, kolik jí budu potřebovat? Ostatní jinak stejné? děkuji

Erika: Bílá čokoláda 200g, smetana ke šlehání 350 ml, prášková želatina 1 lžička, voda 1 lžíce. :-K

Zase něco nového :yes: někdy vyzkouším;-):-K

Masula: díky:-K

Krásně připravený dort:-K:-8 a moc hezky posaný postup:yes:

Anna Kocikova: :-*:-Kděkuji

Krásný <3:yes:

mysulka: díky :-K ani ne tak krásný jako moc dobrý

:yes::-):yes: super

gogyna: :-Kděkuji

wow:-K:yes::yes:

Ivace64: moc děkuji:-K zkuste není to nic těžkého spíš je potřeba čas na to ztuhnutí ale je moc dobrý <3

Tématické fráze:
pěnový dort, pěnové dorty, hedvábný čokoládový dort, pěnový dort recept, dorty recepty, dort z čokolády a vajec, hedvábný dort, recept na penovy dort, dort z vajec a čokolády, dvoupatrový čokoládový dort, pěnový krém do dortu, čokoládový dort korpus, recepty na dorty, pěnový korpus, penový dorty, cokoladovy penovy krem, pěnový krém, pěnový krém recepty, čokoládvý dort, čokoládový dort s mascarpone

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, mléko, kakao holandské, prášek do pečiva, soda jedlá, vejce, olej slunečnicový, sůl, máslo, čokoláda hořká, smetana ke šlehání, mascarpone, smetana ke šlehání, cukr moučkový, čokoláda hořká

Přidat fotografie receptu