Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grumbírová polévka s hřibama

Pole a lesy nám poskytují suroviny, které můžeme zpracovat třeba na skvělou polévku z tohoto receptu. Základ tvoří máslová jíška a nasušené hřiby, které předem namočíme. K nim pak přidáme grumbíre, tedy brambory, a koření. No a polévka je hotová.

Hodnocení receptu je 5,0 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby namáčení hřibů

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby namáčení hřibů)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 342 kJ /
1 516 kcal
Bílkoviny25,31 g
Tuky71,65 g
Vláknina47,35 g
Cholesterol 204 mg
Sodík 25 mg
Sůl0,01 g
Sacharidy168,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pár hodin předem namočíme houby, protože polévka je pak uvařená během chvilky. Krok 2: Z másla a mouky usmažíme hladkou zásmažku, kterou za stálého míchání zalijeme studenou vodou. Krok 3: Rozmícháme, přivedeme k varu a přidáme houby i s vodou, ve které se máčely. Přidáme také na kostičky nakrájené brambory, jáhly, pepř a nové koření. Nemáme-li mleté, dáme asi dvě kuličky celého, které pak po uvaření z hrnce vyndáme. Krok 4: Osolíme a povaříme do změknutí všech surovin.

TIP: Další oblíbené houbové recepty

Zveřejněno 15. 12. 2016

Poznámka autorky cathleen

Recept z knihy Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, odkud jsem ho přebrala i s originálním názvem a tvarem "s hřibama".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grumbírová polévka s hřibama

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JkQl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grumbírová polévka s hřibama

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JkQl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (35)

Tonja: díky za krásný dotek minulosti k původu receptu :-K

Cathleen, i v Buchlovicích staří lidé (i moje babička, ročník 1903) říkali bramborám grunbíry. Zřejmě je to zkomolenina z německého Grundbeeren, tedy zemní bobule (Grund = půda, zem, Beeren = bobule).

:yes::yes: pěkný recept a krásné foto :yes:

Co tam dát kroupy, mám je od kuby,dalo by se Ivo??:-K

houba: asi tak:yes: recept přeci není dogma.

Zobrazit 3 starší odpovědi

No Canthleen, ja ti taky "dekuju", jsem se nacpala, snedla dva talire! Jeste mam do jednoho, necham k veceri. Taaak jsem si pochutnala!! :-)

popoluska340: moc děkuji <3 i za obě fotky:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Cathleen vynikajici polívka, ale přeci jenom mě jáhly neoslovily. Mela jsem diky tobe prilezitost je jeste jednou vyzkouset. Zustavam u trhanych krupek. Neni to nic proti nicemu, protoze i tak tu polivku budu vic nez casto varit :-) Dík za ni

houba: děkuji :-8 i za krásnou fotku!:-K

výborná, dky za recept :yes:

isindy: děkuji za zprávu:-K
Prosím, proplachovalas jáhly, jak tu někdo psal, že by se před vařením mělo:-? Zajímalo by mě to...

Prima inspirace, vyzkouším:-D:yes:

Paradny receptik,urcite vyskusam s jahlami /PSENO/.A sparim,lebo ked som robila kasu,tak bola horka.A spravim ju na 2x s pohankou,to si viem uplne predstavit,ako bude chutit.posielam bodik.:yes::yes::yes::-K:-K:-K:-K

Nádherný názov, to slovo som ešte nepočula.:-D:yes:

Tipla bych si,jestli to není recept z Jalubí. U nás se tak říkalo bramborám :-).

:-8 opravdu jsem nečekala, že se tahle klasika bude tak líbit, díky. Tyhle staré recepty, kdy se vařilo z mála a často i polévky "ze sekyrky", jsou jedny z našich nejoblíbenějších:yes:

anina: nevím, jestli je přímo tento recept z Jalubí, ale ano, v knihách (vyšly dva díly) je i pár receptů, které jsou k Jalubí řazeny.;-)

Vařím s krupkama trhanýma, ráda zkusím jáhly, kdyz mi nekdo trosku da :-) kdyz to bude dobre, pak muzu i koupit. Miluju takovou polívku.

Polívčička vypadá moc zajímavě:- , určitě ji vyzkouším:-8. Jáhly se nemusí spařit:-? Když si vařím jáhlovou kaši, tak musím jáhly alespoň 3x spařit, aby nebyly hořké:-O.

Všem děkuji :-K a doufám, že ji někdo opravdu vyzkouší;-)

bystrouska: jáhly jsem vařila prvně a také jsem měla v povědomí, že by se měly spařit. V receptu o tom ale nic nepsali a polévka určitě nebyla hořká:-)

U nás na Slovensku máme okrem zemiakov aj grumbír, krumple, grule, švábku, bandurky aj erteple...:-D

Už jsem si uložila, moc se mi líbí :yes:. Název grumbír jsem neznala, takže polévka je nejen dobrá, ale i poučná;-):-)

maris: myslím, že je to z němčiny - a např. v Chorvatsku se brambory jmenují krompir - svět je malý a Evropa je díra:-D - já tu mám dokonce recept s názvem "krompiruša" - závin z brambor:-)

Tématické fráze:
bramboračka s hříbama, bramborová polevka s hribama, polévka ze sekyrky, nejlepší pórková polévka s hribama, zeleninová polévka s hřibama, fazolova polevka s hribama, chorvatsko polívka s uzeným a kroupami

Suroviny:
máslo, mouka hladká, brambory, jáhly, houby sušené, sůl, pepř mletý, koření nové koření mleté

Přidat fotografie receptu