Vánoční rybí polévka s jikrami a mlíčím
Rybí polévka jako součást štědrovečerní večeře má dlouhou tradici. Zkuste ji letos připravit i vy, není to nic složitého. Rybí vývar je doplněný restovanou zeleninou, masem, mlíčím a jikrami. Petrželka a libeček ji dodají krásnou vůni.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 337 kJ / 320 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 50,32 g |
| Tuky | 6,32 g |
| Vláknina | 7,61 g |
| Cholesterol | 1,14 g |
| Sodík | 288 mg |
| Sůl | 0,70 g |
| Sacharidy | 13,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rybí hlavy (bez žáber a očí) důkladně omyjeme a vložíme do hlubší nádoby. Zalijeme studenou vodou. Přidáme sůl, omytou cibuli i se slupkou, oloupaný česnek a koření. Vaříme doměkka.
Krok 2: Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme. Jikry a mlíčí zbavíme zbytků střev, tuku, případně žluči. Velmi důkladně propláchneme, nejlépe pod tekoucí vodou.
Krok 3: Když je rybí maso měkké, polévku přecedíme. Obereme maso z rybích hlav a pak vrátíme zpět do vývaru.
Krok 4: Na másle orestujeme kořenovou zeleninu. Přidáme pokrájené jikry a mlíčí a opět restujeme. Zalijeme menším množstvím rybího vývaru, necháme probublat a nalijeme zpět do polévky a provaříme. Polévku dochutíme solí, pepřem a mletým muškátovým oříškem.
Krok 5: Z toustového chleba vykrajujeme různé ozdobné tvary, které opečeme na pánvi s olejem a přidáme do talíře rybí polévky. Zdobíme nasekaným libečkem nebo petrželkou.
Zveřejněno 25. 12. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční rybí polévka s jikrami a mlíčím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RvMz
Moje poznámka
Vánoční rybí polévka s jikrami a mlíčím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RvMz
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 6 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 11 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 18 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 2 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 4 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 5 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 7 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 7 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 7 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 7 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 7 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 8 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 8 hodinami
Tématické fráze:
rybi polevka z jiker,
vánoční rybí polévka,
polevka z jiker a mlici,
mlíčí do polévky,
polevka z jiker,
polevka z mlíčí,
rybi polevka s jiker,
krémová rybí polévka s jikrami,
jikry do polívky,
jikry a mlíčí obrazky,
rybí polévka vánoční,
rybí polévka z z jiker,
polévka z rybích jiker,
jikry a mlíčí v polevce,
rybí mlčící do polévky,
polevka s jiker nebo s mlici,
příprava jiker do polévky,
rybí mlíčí a jikryv v polévce,
vánoční rybí polévka recept,
rybí polévka
Suroviny:
hlava rybí,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
česnek,
bobkový list,
pepř celý,
mlíčí,
máslo,
ořech muškátový,
sůl,
pepř mletý,
libeček,
petrželka,
chléb toustový tmavý,
olej
Komentáře (3)