Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční rybí polévka z kapra a sumce

Rybí polévku připravujeme nejčastěji ke štědrovečerní večeři. Základem jsou hlavy, odřezky masa, vnitřnosti a zelenina, z nichž připravíme silný vývar, zahuštěný máslovou jíškou. Podáváme s krutony ze staršího pečiva.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

mojetara mojetara

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 275 kJ /
1 978 kcal
Bílkoviny148,38 g
Tuky75,69 g
Vláknina16,20 g
Cholesterol 584 mg
Sodík 1,40 g
Sůl3,36 g
Sacharidy137,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rybí hlavy a kousky propereme pořádně několikrát studenou vodou. Mezi kapří hlavy se letos zatoulaly i podkovy sumce. Skončily také v hrnci, určitě pětilitrovém. Ryba by měla být pod vodou i se zeleninou. Zeleninu nakrájíme na větší kusy a přidáme k rybám, cibuli i šalotku přidáme i se slupkou, přihodíme bobkové listy a nové koření. Dáme vařit. Krok 2: Během vaření na mírném ohni sbíráme pěnu, která se tvoří. Je to stejné, jak když připravujeme vývar. Necháme vařit pomalu asi tak hodinu a půl. Můžete přidat 200 ml bílého suchého vína. (Když nedáte, polévce to neublíží.) Potom vyndáme hlavy i maso, vývar přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme. Krok 3: Mouku osmahneme na másle a rozředíme trochou vývaru z ryb. Pak jíšku vmícháme do vývaru. Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, pórek, mrkev a celer - bulvu i řapíkatý celer), vše nadrobno, a dáme do vývaru. Krok 4: Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A pak dáme do vývaru. Přidáme také nakrájené rybí vnitřnosti (i ty předtím propláchneme). Promícháme, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme špetku až dvě muškátového květu (fakt decentně, jinak budete mít polévku spíše hořkou; místo květu můžete přistrouhat oříšek) a povaříme na mírném ohni tak 30 minut. Krok 5: Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Krok 6: Podáváme s kostičkami rohlíku a posypané nasekanou petrželkou.

TIP: Jak udělat vánoční rybí polévku?

Zveřejněno 26. 12. 2016

Poznámka autora mojetara

Osmělil jsem se přidat sem desátý recept na vánoční polévku. Na tuhle klasiku máme přece jen každý jiné noty. Mám hned dvoje. Recept také na http://www.mojetara.cz/recipe/letosni-vanocni-rybi... nebo jednodušší verze na http://www.mojetara.cz/recipe/vanocni-rybi-polevka.... Při podávání je dobré servírovat opečené kostičky v samostatné misce, jednak si každý může dát podle libosti a druhak se obvykle rychle nacucají a už to nevypadá tak dobře.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční rybí polévka z kapra a sumce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WAw4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční rybí polévka z kapra a sumce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WAw4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Polévka může být hořká, pokud se do vnitřností protrhne žluč při kuchání kapra, jinak žábry ponechávám a nikdy jsem jí hořkou neměla. Přidávám nastrouhanou citronovou kůru.

Mourka: Dík za reakci, já žábry v receptu neřeším, jenom varuju před muškátem. To je jasná věc. Pohlreich je mistr, ale někdy jeho poznámky je třeba číst tak, že jde jenom o možnou nadsázku. Tedy může a nemusí to tak být. Já na jeho rady dám, ale také už mám něco odzkoušeno a používám i hlavu (tu ale s těma kapříma nevyvařuji). Žížalek bych se nebál, na žádné jsem dosud nenatrefil :-) Ale třeba dělám žížalí polévku a nevím o tom. Jenomže s touhle mám úspěch. Jak poznamenal můj bedlivý pozorovatel casino, žábry také neřeší. A žluč je prevít. SOUHLAS. Před tím varuje každá obeznalá kuchařka. Kapra nekuchám, skládám polívku jako lego, mám jenom hlavy s kousky masa, vnitřnosti si kupuji zvlášť a věřím, že prodejci vědí co činí a činí to dobře. Zatím mě nezklamali. Doufám, že i letos to ta bude. Dík za tip na citronovou kůru, to asi bude fungovat. Přeju vánoční pochutnání ať už použijete můj recept nebo setrváte u toho svého :-)

Jenom malý dodatek - je NUTNÉ - z hlav vytrhat žábry - je po nich polévka pak nahořklá. Kapr tam cedí vodu a tak tam uváznou i různé žížalky a pod. :-(( . Vím to už od babičky, teď třeba viz Pohlreich :
www.iprima.cz/tedvarisef/vanocni-klasika-podle-zdenka-pohlreicha. Čauky ;-)

Madula:
Vařím hlavy i se žábrami a vývar není hořký.
Zkuste to:-)

Zobrazit starší odpověď

SUPER - OK :-):-O:yes:

Tématické fráze:
rybí polevka z kapra, rybí polévka podle pohlreicha, rybí polévka z kapra recept, recepty rybí polévka z kapra, vánoční rybí polévka z kapra, polévka z kapra, rybí polévka z kapra pohlreich, vánoční rybí polévka pohlreich, vánoční rybí polévka pohlreich, recept na rybí polévku z kapra, vánoční polévka z kapra, rybí polévka z kapra od polreicha, rybí polévka pohlreich, rybí polévka z kapra podle polreicha, rybi polévka z kapr, kapr žabry, polevka s kapra, vánoční rybí polévka podle pohlreicha, vánoční rybí polévka, vnitřnosti ze sumce

Suroviny:
hlava kapří, kapr, bobkový list, koření nové koření, celer řapíkatý, mrkev, kořen petržele, bulva celerová, cibule, cibule šalotka, pórek, zelenina, mouka hladká, víno bílé, sůl, pepř, květ muškátový, rohlík, petržel

Přidat fotografie receptu