Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řepánky

Náplň do buchet se dá připravit i z cukrové řepy. Takzvané řepánky, pocházející z Polabí, jsou kynuté buchty, plněné směsí cukrové řepy a máku. Zajímavá kombinace chutí vám zajisté přijde k chuti a řepánky určitě nebude péct naposledy.

Hodnocení receptu je 4,5 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

savlinka savlinka

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby práce pekárny

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby práce pekárny)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 125 kJ /
3 137 kcal
Bílkoviny95,33 g
Tuky91,46 g
Vláknina36,90 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 717 mg
Sůl1,61 g
Sacharidy464,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěnou řepu nastrouháme, trochu podlijeme vodou a na pánvi dusíme doměkka. Krok 2: Pak přidáme mletý mák a dusíme doměkka do zhoustnutí. Krok 3: Suroviny v uvedeném pořadí dáme do pekárny, navolíme program Těsto a čekáme až pekárna ukončí program. Krok 4: Z těsta pak uděláme placičky a plníme prochladlou nádivkou. Hotové řepánky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložíme do trouby a pečeme na 170 °C zhruba 30 minut dozlatova. Krok 5: Po upečení potřeme mlékem.

TIP: Čím naplnit koláče a buchty

Zveřejněno 4. 6. 2009

Poznámka autorky savlinka

Je to pochoutka a recept pochází od Kolína - dělávala to babička mého manžela, tak i já jsem se to naučila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řepánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lOP7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řepánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lOP7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (53)

marta. ul: nevím, jestli Honza odpoví... Tak jestli mohu za nás doma :-) Buď si 1-2 bulvy vytrhnete přímo na poli, kde ji pěstují, nebo když se na podzim tato řepa sklízí a svážejí jí na polích na větší hromady, vezmete tam ;-) Za jednu odnesenou řepu vám hlavu nikdo neutrhne.
Už jsem přemýšlela i o tom, že by bylo možné si  vypěstovat několik rostlin na zahradě.:yes:

Honza: prosím a kde seženete tu řepu?????:-D

Ahoj holky, nevím jak to vzniklo, ale řepánky se nepečou jako buchty v troubě, nýbrž se smaží jako vdolky na sádle:-) Zrovna jsem jich pár dodělal:-D

Bacha: Řepánky se odjakživa pečou v troubě. Jsou to vlastně buchty s jinou náplní. Smaží se koblihy, ale ty s řepánkama nemají nic společného.

Zobrazit starší odpověď

Nesehnala jsem sáček sušených kvasnic - dá se místo toho droždí? Kolik a jak? Děkuji

Eliška: Mám úplně stejný recept na buchty. Místo sušených kvasnic používám 1/2 droždí, a to tak, že si z něj, trochy cukru a vlažného mléka nechám vzejít kvásek.

marketule: Zdravím, řepánky se u nás dělají běžně - v tomto receptu mi chybí koření v náplni. Dávám na jednu řepu 150g máku, kterou nejprve uvařím v papiňáku. Vodu z vaření řepy nevylívám. Do kastrolu dám namletý mák, podliju vodou z vaření řepy, nechám 10 min probublávat (míchám stále). Pak přidám nastrouhanou řepu, odstavím z plotny. Dokořením roztlučeným hřebíčkem (dávám +-6) a pepřem (podle chuti). Cukr již není potřeba, voda z vaření řepy je dostatečně sladká.

Honza: Honzo, u nás se do řepánků koření nikdy nedávalo, nehledě na to, že konkrétně hřebíček mnoho lidí nesnáší.

marketule 29. 10. 2015 21:55
Dostala jsem řepu, a prý jde sirob, jenže zbyla ta hmota, tak máme jako "bonus" ještě řepánky. Jsou dobré, takové ozvláštnění makových buchet.

Libor:jsem ráda,že chutnají:yes:

Konečně se mi podařilo,sehnat řepu.Už jsem myslel,že budu muset do cukrovaru v Dobrovicích.Recept jsem dnes vyzkoušel. Jsou to moje první řepánky.Doma úspěch,takže zítra bude druhá várka. Vyzkouším do náplně dát mleté ořechy a skořici.

Máme moc rádi Řepánky,stojí to zato-je to skvělé:yes::-p

DNES je půl pekáče řepánku a půl povidel...další těsto kyne a bude půl řepánků a půl švestek:-)):-)):-))

maris:tak to jsem moc ráda,že chutnaj;-)dík za fotečku:yes:

šavlinko, nakonec jsem dala asi 70 g cukru. Do nádivky jsem přidala trošku skořice, vanilky a nastrouhala citronovou kůru. Příště přidám ještě rum:-)), ale jsou výborné i bez něho;-):-) Posílám fotku jako důkaz:-) a samozřejmě bodík :yes::yes:+

Tak vám nevím, ale ty, co jsem jedla v Polné na poti nebyly zdaleka tak dobré, jako tyhle Šavlinky, která mi je hotové přivezla domů, když byli na návštěvě a to byla jiná dobrůtka, málem bych na ní zapomněla-ňam:-p Tak Šavlíku dávám ti a ráda 9.bod:yes:

drahulin: no to se pusť..je to velmi jednoduché..a hlavně mooc dobré:-p:yes::yes:

Šavli u Kolína máme baráček,ale tuhle pochoutku jsem ještě nikdy nejedla.Ukládám a snad najdu odvahu a taky se do nich pustím.:yes::yes:

Tématické fráze:
nápln do řepánku, repanek, řepánky z kynutého těsta, řepánek recept, cukrová řepa recepty, řepánky z červené řepy, cukrova repa recept, řepánky z bramborového těsta, buchty řepanky, recepty z cukrové řepy, nádivka do řepánku, testo na repanky, domácí řepánky, náplň na řepánky, cukrová řepa, bílá řepa, goldsaft, řepanky s mákem, řepa cukrovka, kolínské řepánky

Suroviny:
mléko, vejce, tuk hera, cukr, cukr vanilkový, sůl, mouka hladká, mouka polohrubá, kvasnice sušené, řepa cukrová, mák, cukr

Přidat fotografie receptu