Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chléb ze žitné a hladké pšeničné mouky

Není nad vůni čerstvě upečeného chleba. Možná vás překvapí, že jeho příprava není až tak složitá. Vyzkoušejte si ho připravit podle tohoto receptu i vy a objevte kouzlo domácího pečiva.

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivace64 Ivace64

Středně náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby kynutí

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 236 kJ /
5 554 kcal
Bílkoviny156,65 g
Tuky48,90 g
Vláknina87,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 9,64 g
Sůl24,00 g
Sacharidy1 078,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z droždí, špetky cukru a trošky vlažné vody připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Krok 2: Všechny další suroviny smícháme, přidáme kvásek a uhněteme hladké těsto. Krok 3: Těsto přendáme do ošatky vysypané moukou a necháme 3 hodiny kynout v teple. Pokud nemáme ošatku, můžeme použít i pevnější cedník, který vyložíme utěrkou. I utěrku je třeba pomoučnit, aby se k ní těsto v průběhu kynutí nepřilepilo. Krok 4: 15 minut před koncem kynutí rozpálíme troubu na 220 °C a v ní i prázdný pekáč s poklicí. Krok 5: Do rozpáleného pekáče vložíme bochník a pečeme 10-15 minut s pokličkou a pak ještě dopékáme dozlatova na 200 °C bez pokličky. Krok 6: Před nakrojením necháme vychladnout.

TIP: Tipy na domácí pečivo pro začátečníky

Zveřejněno 28. 12. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb ze žitné a hladké pšeničné mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pW9X

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb ze žitné a hladké pšeničné mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pW9X

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Milujeme tento chléb celá rodina. Už jiný nepeču. Dávám akorát přednost normálnímu droždí před sušeným. A velikost hrnku podle toho jak chci mít chléb velký 👍

Velice chutny chleb. Jen bych ocenila gramaz misto hrnku, protoze jsem musela pridavat mouku.

😍 dokonalost! Už se těšíme, až zakrojíme!

Já dal pro jistotu dva pytlíky droždí, pak to bylo jak "Hrnečku vař"..
Takže jsem nevytvaroval bochánek, ale nalil těsto do formy :D
I tak dost dobrej výsledek, díky!!

Dnes jsem chléb pekla ... je super :-) děkuji za recept :yes:

Ivanko dnes jsem pekla, droždí jsem dala půl, a neměla jsem čas tak kynul polovinu doby. Proto asi tak prasknul. Ale nevadí je i tak moc dobrý.:yes::yes:

Mě by zajímalo, kolik gramů má ten balíček droždí. Mám doma různé typy sušeného droždí a jeden je na 1/2 kg mouky a druhý na 1kg. :-?

Právě zkouším, tak jsem zvědavá na výsledek :-8

Diky za napsani kolik drozdi chlebik zkusim.:-K

gogyna: zkus, budu ráda.

Určitě to v pekárně půjde hlavně žádné vážení chybí gramáž droždí myslím ,že by stačilo 21g.:yes::-p

gogyna: jedno sušené droždí, recept i foto mám od své sousedky:-K

Zobrazit starší odpověď

Recept vypadá zajímavě, ale v surovinách chybí droždí:-O. Mohla bych těsto zadělat v pekárně:-?

bystrouska: je tam dopsán jeden balíček sušeného droždí, děkuji, jen vypadlo slovíčko, stane se:-K

Tématické fráze:
chléb z zitne mouky, domácí chléb z chlebové mouky, chleba z žitné mouky, domácí pšeničný chleba, chleb ze zitne mouky, recept na chléb z hladké mouky, domácí chleba z chlebové mouky, chleba z pšeničné mouky, domácí žitný chléb, pšeničný a žitný chléb, recept na domácí žitný chléb, recept na chleba z žitné mouky, chléb z žitné chlebové mouky, domaci chleb zitny, žitná chleb, domácí pšeničný chléb, recept na domácí žitný chleba, chleba ze žitné mouky, chléb z žitné mouky recept, recepty na chléb z žitné mouky

Suroviny:
mouka hladká, mouka žitná, droždí sušené, sůl, kmín drcený, voda, olej

Přidat fotografie receptu