Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kynutý knedlík s mákem a vanilkovou polevou (Germknödel)

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenicka ART Lenicka ART

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 140 min

140 min (140 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 035 kJ /
3 594 kcal
Bílkoviny64,91 g
Tuky232,66 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 1,68 g
Sodík 749 mg
Sůl1,95 g
Sacharidy304,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V malé misce rozmícháme ve vlažném mléce droždí, spolu s cukrem krupicí a necháme cca 10 minut odstát. Krok 2: Jakmile se na drožďové směsi začne tvořit pěna, přimícháme ke směsi vychladlé rozpuštěné máslo a promícháme. Krok 3: Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme špetku soli, vejce a tekutou směs droždí a másla. Vypracujeme hladké těsto, které se při hnětení odlepuje od stěn mísy (3–5 minut). Krok 4: Misku s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Krok 5: Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejně velké části, ze kterých vytvarujeme placičky. Krok 6: Do středu každé placičky dáme 1–2 lžičky povidel, vytvarujeme knedlíky, které důkladně uzavřeme. Krok 7: Každý knedlík položíme na kousek pečicího papíru a necháme je kynout 10 minut přikryté kuchyňskou utěrkou. Krok 8: Knedlíky vaříme 18 minut v páře. Krok 9: Po uvaření knedlíky polijeme rozpuštěným máslem a posypeme je mletým mákem s moučkovým cukrem. Krok 10: Vanilková omáčka:
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábeme semínka, která přidáme spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou.
Do hrnce přidáme cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhneme z ohně a vanilkový lusk necháme 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraníme.
Ve větší misce (nejlépe nerezové) vidličkou prošleháme žloutky, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přiléváme horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přecedíme přes cedník zpět do hrnce a vratíme na oheň. Za stálého míchání pomalu zahříváme do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhneme z ohně a okamžitě podáváme.

TIP: Jak rozříznout vanilkový lusk

Zveřejněno 10. 1. 2017

Poznámka autorky Lenicka ART

Germknödel, to je typický rakouský pokrm. Jedná se vlastně o velké kynuté knedlíky, plněné povidly a zalité vanilkovou omáčkou a posypané mákem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kynutý knedlík s mákem a vanilkovou polevou (Germknödel)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4nGJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kynutý knedlík s mákem a vanilkovou polevou (Germknödel)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4nGJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Tohle zkusím... jen si opravte název - ve slově knedlík chybí "l"

Tohle jídlo jsem si kdysi dávla v rakouských Alpách a vůbec jsme nevěděli, co mi přinesou. No, já jako nesnášenlivec sladkých jídel byla příjemně překvapená a moc mi to chutnalo.

Navíc recept tu už je, a to nejednou, což bohužel je vedle doslovného přepisování cizích receptů další nešvar těchto jinak velmi pěkných stránek. :no:

kublanka?

cathleen: Ivka, ja len konštatujem.
Ďakujem za palce nadol pri mojom komentári. Len by ma zaujímalo, čo zlé som napísala.

Zobrazit 5 starších odpovědí

Tématické fráze:
rakouský kynutý knedlík, germknödel, germ knedl, rakouský germknodel, velký kynutý knedlík, domácí kynutý knedlík, germ knodel, kynutý knedlík s vanilkovou omáčkou, germknedl, kublanka germ, rakouský knedlík s vanilkovou omáčkou, rakousky sladký knedlík, knedlík s vanilkovou omáčkou, alpský knodel, rakouský knodel, rakouský kynutý knedlík plněný povidly, rakousky plneny knedlik, rakouský povidlový knedlík, domácí kynuté knedlíky, germknedl recept

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, cukr krupice, máslo, vejce, sůl, povidla švestková, lusk vanilkový, šlehačka, cukr krupice, žloutek

Přidat fotografie receptu