Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselica (polévka z Vlčnova)

Polévky z kysaného zelí jsou pestré obsahem surovin. Každá oblast má svého favorita. Vyzkoušejte recept pocházející ze slováckého Vlčnova. Patří do něho houby, které klasickou zelňačku mohou popostrčit i do vašich oblíbených pokrmu.

Hodnocení receptu je 4,9 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 165 kJ /
1 234 kcal
Bílkoviny36,65 g
Tuky94,85 g
Vláknina11,40 g
Cholesterol 898 mg
Sodík 2,73 g
Sůl6,78 g
Sacharidy52,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokrájené zelí uvaříme ve vodě. Krok 2: Zvlášť ve vodě uvaříme i kostky brambor se sušenými houbami a pak vše přidáme k zelí. Krok 3: Mouku rozmícháme ve smetaně, vlijeme do polévky a provaříme alespoň 15 minut. Krok 4: Ke konci přidáme rozšlehaná vejce, dosolíme a necháme polévku dovařit.

TIP: Kysané zelí - otázky a odpovědi

Zveřejněno 25. 1. 2017

Poznámka autorky cathleen

Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselica (polévka z Vlčnova)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3m0R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselica (polévka z Vlčnova)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3m0R

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Dedabeda: Tady mate jednu i z Valasska
www.youtube.com/watch?v=SQCM66PZ6Fc
Bez fazoli a masa, ale s kysanym zelim,vejcem a bramborem = Postni kyselica, nebo taky - "ne vzdy bylo maso v dome ;-)
Jako koreni stacil treba jenom kmin, zalezelo opravdu jen na gustu a asi taky na obsahu penezenky;-)

Dedabeda: Tak to jste asi nepochopil smysl těchto stránek! Kdyby tu byly jen recepty, které vymyslí kuchaři úplně sami, tak by jich tu asi bylo pohříchu málo! :-O Někde najdu recept, vyzkouším ho a když mi chutná, tak ho doporučím dál, aby si pochutnali i jiní. Já jsem proti zveřejňování duplicitních receptů, ale jinak - proč ne, zvláště když je uveden zdroj!
Kromě toho vyčítat právě cathleen, že sem dává něco "nalezeného", je opravdu úsměvné! :-D Nejspíše nevíte, s kým máte tu čest.;-)

Dedabeda: vy se asi nudíte,že:-D

cathleen: tak proč sem dáváte recepty, které jste někde vykopírovala? Očekával bych, že zde najdu recepty vlastní či rodinné, tradiční ....a ne něco někde nalezeného, o čem ani nevím, zda to tam takto vařili.

Dedabeda: nepsala jsem nic o "zastání", jen o záskoku v odpovědi k vám. To je rozdíl.
Kuchařka (I. i II. díl) je koupená v Turistickém informačním centru v Kyjově, tak by možná bylo dobré se s protestem obrátit tam nebo přímo na vydavatele
www.tradicnivyrobek.cz/kucharka-tradicnich-pokrmu-na-slovacku-i/

Dedabeda: Dobře, beru zpět, že jsem kyselici nazvala zelňačkou. Moje tchyně, která pocházela a celý život žila na Valašsku vařila kyselici opravdu velice podobnou, jako já zelňačku u nás ve Slezsku, na kterou jsem byla zvyklá z domova. U nás se výraz kyselice na polévku z kysaného zelí moc nepoužívá. To, co já nazývala zelňačkou, tak manžel kyselicí a měli jsme na mysli jednu a tu samou polévku. Tchýně tam měla brambory a fazole nedávala. Opravdu myslím, že v každé rodině se vařila trochu jinak a neexistuje jeden jediný, správný a pravý recept na kyselici.

Dedabeda: A Vy si opravdu myslíte, že se kyselica vaří nebo vařila úplně všude stejně, v každé domácnosti, v každé jídelně nebo restauraci? :-O To snad ani nejde prakticky realizovat.
A vůbec, proč tedy ten Váš "pravý" recept na kyselicu nepřidáte? ;-)

merylas : ano, správně, do zelňačky patří i brambory, může se zahustit vejcem (kulajda), je to zkrátka "zelňačka", ale není to "kyselica" ; kdo si co vydá do kuchařky, je jeho problém, ale měl by dodržovat úctu k tradici pokrmu dle názvu
cathleen: Vy nepotřebujete zastání, zastání potřebovala "kyselica"
dajda: potom by čabajkou mohla být nazývaná kterákoliv klobáska,; asi cítíte, že to je hloupost

Kdyby bylo v názvu receptu jenom ta upřesňující lokalizace - Polévka z Vlčnova - určitě bych neměl důvod reagovat. Jakmile tam autorka dodala "Kyselica", jako obyvatel a pamětník jsem musel napsat, co jsem napsal v prvé reakci

Marie Svarcova: Děkuji :-K u nás to máme stejně - polévku klidně i na snídani nebo k večeři :-D

Dajda, Merylas: díky za záskok :-8 I já bych odpověděla velmi podobně jako vy :-K

Dedabeda: Tento recept má uveden zdroj, odkud bylo čerpáno. Je to: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.
Takže se tak někde na Slovácku vařilo, je to recept našich babiček a Vy si můžete uvařit zase po svém. Proti gustu..... Přece když Vám nějaký recept nevyhovuje, tak ho můžete přejít a najít si jiný.
Já osobně zase nevím, proč by se nemohly do zelňačky dát brambory a musely dát fazole a jalovec.

Dedabeda: Recepty nejsou zákony, aby se nedaly obměňovat:-! Vždycky mě pobaví, když se tu vedou debaty, o tom, který je pravý, a který .... levý:-?

Bože, to je paskvil a ne kyselica!!! Vejce? NIKDY!!! Brambory? Ty patří do kulajdy. Kde jsou fazole?? Nové koření? Jalovec? Bobkový list?:-((

:-)<3:yes::yes: Také miluji polévky a mohu je i snídat ;-) Recept je jednoduchý a výsledek skvělý :-K Není nad domácí kvašené zelí.<3:yes:

Výborná polévka - jen se po ní zaprášilo :yes:

Hanis: děkuji:-K

Hana Ernestová: o recept čeho, Hani:-?

Velice dobrá klasická polévka, dělávám téměř stejně:-D:yes:

Pochutnala bych si:-K:yes:Tuto kyselici milujeme,mňam:-Q

Bez kvasenej kapusty by sme asi neprežili...na jeseň sme natlačili do suda 40 kg, teraz sme v polovičke súdka... Je to manželov jesenný rituál - tlačí kapustu v chlade na terase, na stole slivovička...

casino: samozrejme...takto sa hovorí u nás aj na Záhorí...Stupava je známa pestovaním kapusty (tam chodíme kupovať k pestovateľom už narezanú, žiaden dovoz z Poľska), konajú sa tam tradične aj "Dni zelá" - citujem:
Deň zelá 2017
Slávnosti kapusty patria od roku 1996 medzi najväčšie festivaly na Záhorí a účinkujúci hostia prichádzajú i zo susedných regiónov Weinviertel - Dolné Rakúsko (A), Jižní Morava (CZ) a Moszony-Soprony-Gyor (HU).
Hlavnou myšlienkou festivalu je zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou a vynikajúcou kvalitou.
Festival je zároveň regionálnymi folklórnymi slávnosťami s cieľom udržať a zachovať tradičnú kultúru.
Slávnosti kapusty sa v Stupave budú konať 29.9.-1.10.2017

Zobrazit starší odpověď

Já dávám taky šlehačku, ale zelňačka mi chutná i bez ní. Vajíčko nedávám, zkusím příště. ;-):-)

Zelí už nekvasím...
Občas se podaří koupit kvašené zelí, které je měkké až tak, že ho už nevařím (dal bych citát o vaření kvašeného zelí, ale bylo by v něm slovo nadužívané Hradním pánem):-D
No, vždy ale napřed z koupeného zelí slévám zelovou vodu a teprve podle chuti jí okyselím polévku (či moravské zelí):-)

Hana Ernestová 27. 1. 2017 05:41
cathleen: dobrý den, mohla bych vás poprosit o recept? Vím, že má babička ho doma také dělávala ale zemřela již před mnoha roky a recept se nezachoval. Děkuji. Hana Ernestová

Zobrazit 5 starších odpovědí

Tyhle polévky miluju:-K Někdy dávám smetanu a někdy malinko paprikové jíšky. S kusem chleba ji mám jako hlavní jídlo. Příště zkusím podle tebe vajíčko.:-K

to môžem...:-8 robím so sušenými hubami a šľahačkou (bez zemiakov) na Vianoce, je jemná...tvoja bude podobná. Ale ma zaujali tie vajíčka, s tými som sa ešte nestretla v kapustnici.

magdalenka: No, to by asi sedelo. ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Ty brďo, včera jsem uvařila zelňačku, ale houby jsem nedala, takže příští týden bude taková :yes:<3, protože máme ještě zelí v sudu, tak se musí do podzimu zlikvidovat, tak neustále přemýšlím, co udělat , hlavně, aby to rodinka <3:-K

Je lahodná, hustá, sytá a voňavá...:-)

Jana Pá: taky se ho snažíme spotřebovat, Jani, až bude tepleji, zbytky ze zeláku dám do sklenic a zavařím, aby se nic nezkazilo;-)

magdalenka: miluji krajová jídla - prakticky všechna výborná, podle oblastí jen malinko odlišná a skoro vždy - dobrota z mála surovin:-8

:yes: mám ráda takové polévky <3:-K

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
moravská kyselica, zelová polévka, moravská kyselica recept, zelová polévka jako od babičky, zelovka polévka recept, polevka z kvaseneho zeli, kyselica recept, zelova polívka, moravská kyselice, cervena kyselica, kyselica, moravská kyseliv, polska kyselica, polefka kyselica, bramborove kyselica o, zelova polévka recept, moravská kyselica polévka recept, zelovka polévka, valašská kyselica, moravske kyselica

Suroviny:
zelí kysané, brambory, houby sušené, smetana ke šlehání, mouka hladká, vejce, sůl

Přidat fotografie receptu