Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba od Pavlínky

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

amarcha amarcha

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 447 kJ /
2 258 kcal
Bílkoviny57,50 g
Tuky57,50 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,81 g
Sůl12,00 g
Sacharidy370,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Necháme vzejít kvásek - do teplé vody rozdrobíme kvasnice a dáme lžičku cukru. Krok 2: Až začne bublinkovat, přidáme olej, sůl, semínka nebo koření a mouku. Krok 3: Vymísíme v hladké těsto - bude lepivější, je hodně jemné. Krok 4: Necháme vykynout ve větší míse na teplém místě. Krok 5: Dáme na pečící papír na plech a vytvarujeme bochník. Potřeme jej ještě trochou olivového oleje a dáme péct při 170-180 stupních cca 30-40 minut.. Trošku propícháme povrch vidličkou. Vždy do trouby dávám na spodek kastrolek s vodou. Je výborný, hrozně jemný a měkký.

Zveřejněno 5. 2. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba od Pavlínky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kWNN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba od Pavlínky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kWNN

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Robila som chlieb presne podľa postupu, akurát som použila sušené droždie a preto vypadla príprava kvásku. Chlebík je dobrý, len mne chýba ražná alebo celozrnná múka. Mám radšej takéto chleby. Napriek tomu, že s ražnou je chlieb hutnejší, nabudúce by som ňou nahradila časť pšeničnej múky. Ale to je vec mojej chuti, to nemá s receptom nič spoločné.:-) Tento chlebík je dobrý. :-K;-)

Fotku určitě dodám, recept mám chviličku a pekla sem ho asi tak 3x jenže vždy narychlo před prací tak nebyl čas vyfotit při příštím pečení udělám. Zkoušela sem do něj přidat i část žitné mouky ale byl pak hodně hutný, s tímto množstvím mouky je hodně jemňounky a měkký a moc nám chutná. Díky za tipy :yes: Jako toastovy mi připadá jen když se peče v pekárně když ho dám do trouby tak je super.. :)

Tento receptík je jednoduchý a jen škoda, že není s fotkou, mě docela mrzí, když se přidávají recepty bez fotek.:-O Když peču chléb dávám do těsta i žitnou mouku nebo špaldovou atd... , tak nám chlebíky chutnají více, ale to je můj názor. Chlebík je spíše jako toastový z hladké mouky .;-)

janatka:
tohle je klasicky nehneteny chleba.
Olej tam není třeba.
A suché droždí je lepší protože ho nemusíme krmit cukrem. Těsto Musí kynout aspoň 3h. (Droždí suché dáváme do horké -Ale ne vařiči vody aby rychlo kynulo. Suché droždí snese vyšší teploty, čerstvé droždí vyšší teploty nesnese a musí kynout déle).

Má li chleba podíl žitne mouky musí se droždí dat do vlažné/chladné vody a MUSÍ kynout 12-18 hodin. 24h max. A odpočívat 2h po tvarování. Jinak bude jako guma (hutny těžký).

Chleba by se měl pect na 200c 30 min. POD POKLICI (v skleněné dvoj-misce (Pyrex) nebo litem kovovém hrnci. Lze použit i keramickou ohnivzdorNou mísu s vikem) vyndáme z trouby. Odstraníme pečící papír aby se vytvořila Kůrka i na spodu a pečeme 15min odkryty. Pak není třeba do bochniku pichat či jej potírat vodou nebo olejem. Zezlatne samo.
Není li Misa či hrnec s poklici pak pečeme na 180c 30 min potřit vodou a dopekat 15 min. Pod pekáč s bochnikem dat druhy pekáč s HORKOU vodou když se trouba předehříva aby byla v troubě para. Dáme li vodu studenou ve stejně době jako sazime chleba tak je nám úplně knicemu. Chleba vyleze s ultra-super krupavou kurkou... bude mít konzistenci kukuřičných chipsů. Ze začátku super na chuť ale po 5 kousnutích budete mít křupani dost.
Taky nedoporučuju buchtivy hranatý pekáč. Těsto vykyne do stran a budete mít dlouhou 2cm focacciu místo kulatého nadýchaneho bochniku.

Chleba přesto ze je z bílé mouky není "toustovy", má konzistenci zitneho bochniku ale chutná jako italská focaccia. Stridka je hustá a vlacna a Kůrka krupava. Není suchý jako veka a není jako vata (toustovy chleba). Přidejte rozmaryn a cesnek nebo rozinky a ořechy. Je skvělý a téměř bez práce!

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
chleba nechame chladnou hodinu, domácí chléb - měkky-ne hutný, olej do chleba, dvoj kváskový žitný chléb, hrnkovy nehneteny chleba, domácí chleba do trouby za 24h

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej olivový, sůl, cukr, kvasnice, cibule, olej olivový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu