Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 447 kJ / 2 258 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,50 g |
| Tuky | 57,50 g |
| Vláknina | 15,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 4,81 g |
| Sůl | 12,00 g |
| Sacharidy | 370,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 5. 2. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chleba od Pavlínky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kWNN
Moje poznámka
Chleba od Pavlínky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kWNN
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 21 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno před 23 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodový likér
Jirka55221 před 22 minutami
Vánoční věnec
Stefi.f před 4 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 11 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 13 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 13 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 13 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 13 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 14 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 14 hodinami
Tématické fráze:
chleba nechame chladnou hodinu,
domácí chléb - měkky-ne hutný,
olej do chleba,
dvoj kváskový žitný chléb,
hrnkovy nehneteny chleba,
domácí chleba do trouby za 24h
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej olivový,
sůl,
cukr,
kvasnice,
cibule,
olej olivový
Komentáře (6)
tohle je klasicky nehneteny chleba.
Olej tam není třeba.
A suché droždí je lepší protože ho nemusíme krmit cukrem. Těsto Musí kynout aspoň 3h. (Droždí suché dáváme do horké -Ale ne vařiči vody aby rychlo kynulo. Suché droždí snese vyšší teploty, čerstvé droždí vyšší teploty nesnese a musí kynout déle).
Má li chleba podíl žitne mouky musí se droždí dat do vlažné/chladné vody a MUSÍ kynout 12-18 hodin. 24h max. A odpočívat 2h po tvarování. Jinak bude jako guma (hutny těžký).
Chleba by se měl pect na 200c 30 min. POD POKLICI (v skleněné dvoj-misce (Pyrex) nebo litem kovovém hrnci. Lze použit i keramickou ohnivzdorNou mísu s vikem) vyndáme z trouby. Odstraníme pečící papír aby se vytvořila Kůrka i na spodu a pečeme 15min odkryty. Pak není třeba do bochniku pichat či jej potírat vodou nebo olejem. Zezlatne samo.
Není li Misa či hrnec s poklici pak pečeme na 180c 30 min potřit vodou a dopekat 15 min. Pod pekáč s bochnikem dat druhy pekáč s HORKOU vodou když se trouba předehříva aby byla v troubě para. Dáme li vodu studenou ve stejně době jako sazime chleba tak je nám úplně knicemu. Chleba vyleze s ultra-super krupavou kurkou... bude mít konzistenci kukuřičných chipsů. Ze začátku super na chuť ale po 5 kousnutích budete mít křupani dost.
Taky nedoporučuju buchtivy hranatý pekáč. Těsto vykyne do stran a budete mít dlouhou 2cm focacciu místo kulatého nadýchaneho bochniku.
Chleba přesto ze je z bílé mouky není "toustovy", má konzistenci zitneho bochniku ale chutná jako italská focaccia. Stridka je hustá a vlacna a Kůrka krupava. Není suchý jako veka a není jako vata (toustovy chleba). Přidejte rozmaryn a cesnek nebo rozinky a ořechy. Je skvělý a téměř bez práce!