Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Gravče na tavče je tradiční makedonský pokrm, který je však známý po celém Balkáně. Jde o vařené bílé fazole, které se smíchají se směsí cibule, česneku, bylinek a koření a zapečou v troubě. Podáváme jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 384 kJ / 2 243 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,85 g |
Tuky | 54,46 g |
Vláknina | 102,81 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 38 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 272,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme.
Krok 2: Na druhý deň s bobkovým listom fazuľu uvaríme a ku koncu varu osolíme. Scedíme z vody, časť vody odložíme.
Krok 3: Na oleji osmažíme drobne nakrájanú cibuľu, po vypnutí pretlačíme cesnak a pridáme papriku, paprikovú pastu a čierne korenie.
Krok 4: Zmiešame uvarenú fazuľu (nie úplne do rozpadávania) s cibuĺovou zmesou, prípadne dosolíme, pridáme ligurček (libeček) podľa chuti, kto má rád a používa, dá aj polievkové korenie (príp. Vegetu). Pridáme vodu z varenia fazule, ale len málo, nerobíme polievku! Len tesne po fazuľu aby bola voda.
Krok 5: Zmes dáme do pekáčka, vhodný je hlinený s poklopom, ja som dala do obyčajného a prikryla alobalom. Pečieme cca 40 minút pri 200 °C.
Krok 6: Podávame ako hlavné jedlo s čerstvým chlebom a nakladanými feferónkami, zeleninovým šalátom, alebo ako prílohu napr. ku grilovanému mäsu.
Zveřejněno 13. 2. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XB9A
Moje poznámka
Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XB9A
Nejnovější recepty
Pyré z pečené dýně a kuřecí prso (vhodné pro diabetiky typu 2)
Přidáno před 1 hodinou
Kardamonovo-kakaové pletence
Přidáno před 3 hodinami
Chia pudink s tvarohem vhodné i pro diabetiky typu. 2
Přidáno před 4 hodinami
Švédské roštěnky s kaparovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené nachos
Přidáno před 10 hodinami
Řecká kuřecí polévka - Avgolemono
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pyré z pečené dýně a kuřecí prso (vhodné pro diabetiky typu 2)
Neregistrovaný před 1 minutou
Švédské roštěnky s kaparovou omáčkou
Neregistrovaný před 4 minutami
Gnocchi po česku - se zelím a slaninou
Neregistrovaný před 6 minutami
Kuřecí paličky pečené na cibuli, koření a slanině
Neregistrovaný před 14 minutami
Dančí guláš s knedlíkem
Neregistrovaný před 16 minutami
Pickles ze zelí a mrkve
Neregistrovaný před 22 minutami
Hrníčkový ovocný koláč
Neregistrovaný před 23 minutami
Pečené karbanátky
Neregistrovaný před 25 minutami
Vynikající tvarohové knedlíky
Neregistrovaný před 27 minutami
Tatarák
Potato_Astronaut před 36 minutami
Tématické fráze:
fazole recept,
balkanske fazole,
tavče bravče,
fazula recepty,
zapečené fazole,
bravce tavče,
gravče-tavče fazole,
krajovo,
grafce tafce,
tafče grafče,
fazule-recept,
zapečené fazole recept,
tafce dravce recept,
grafce na tafce,
trvčegravče,
gravce bravce,
fazole,
grafče recept,
balkánské tradiční top recepty,
fazule na cibulce
Suroviny:
fazole,
bobkový list,
olej,
cibule,
česnek,
libeček,
sůl,
pepř mletý,
pasta papriková,
paprika sušená sladká,
koření polévkové
Komentáře (22)