Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sulcotlačenka

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

ejajama ejajama

Náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 240 min

240 min (240 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 905 kJ /
694 kcal
Bílkoviny124,23 g
Tuky16,28 g
Vláknina6,65 g
Cholesterol 220 mg
Sodík 285 mg
Sůl0,52 g
Sacharidy11,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso na povrchu očistíme. Uvaříme doměkka koleno a půlku vepřové hlavy v mírně osolené vodě s cibulí a česnekem spolu s 1-2 bobkovými listy, celým pepřem (5 -10 kuliček) a novým kořením (5 kuliček) v co nejmenším množství vody, jen aby bylo maso ponořené. V tomtéž vývaru uvaříme "tak akorát" (aby se nerozpadalo) vepřové maso s jazykem. Vývar je nutné trochu zredukovat, je-li vývaru hodně a je-li řídký. Krok 2: Vybereme maso a dáme chladnout. Z jazyku odkrojíme podjazyčí. Vybereme z vývaru cibuli a stroužky česneku, ty vyhodíme. Krok 3: Maso z kolene a hlavy obereme z kostí a pokrájíme na větší kostky, taktéž ostatní maso. Jazyk může být i na drobnější kousky. Z vývaru vybereme i koření a bobkový list. Nebo je možné je ve vývaru ponechat (mě tam nevadí). Krok 4: V horkém vývaru v hrnku rozpustíme za stálého míchání želatinu. Želatinu už nevaříme. Krok 5: Maso dáme do nízké větší nádoby, kde bude chladnout a sulcovatět (já používám skleněnou zapékací mísu nebo i plastovou krabici cca 2,5 l s víkem na pozdější přímé uložení v lednici). Maso promícháme. Krok 6: Zalíjeme rozpuštěnou želatinou a dolijeme těsně nad povrch masa horkým vývarem z masa. Osolíme a opepříme podle chuti a důkladně promícháme. Dáme chladnout na studené místo.
Během stydnutí sulcotlačenky směs občas promícháme, aby se maso neusadilo dole a sulc nad ním. Krok 7: Po vychladnutí je možné lžící seškrábnout vystydlé sádlo, to vyhodit nebo použít do vaření.

Zveřejněno 18. 2. 2017

Poznámka autora ejajama

Je to v podstatě tlačenka bez vaření v "rukávu" či žaludku.

Recept je od mého zemřelého kamaráda K.Č., výborného kuchaře-samouka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sulcotlačenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Oppp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sulcotlačenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Oppp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

Místo želatiny stačí přidat tři prasečí nožky do vaření a bude to po vystydnutí tuhé až až.

Kdosi mi rcp. upravil! Třeba z původních 3 kroků rcp. rozšířil na 7 kroků. PROČ???:-//

eja: dlouhé recepty se při aktivaci rozdělují do více postupových kroků - kvůli přehlednosti pro uživatele:-)

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
jak zredukovat vepřový vývar, řídký vývar na sulc, utopenci bez uložení

Suroviny:
maso vepřové, koleno vepřové, hlava vepřová, jazyk vepřový, bobkový list, koření nové koření, pepř, cibule, česnek, sůl, želatina na vaječnou tlačenku

Přidat fotografie receptu