Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravské jitrnice

Jedním z lákadel zabíjačky jsou bezesporu výborné, masité, dobře vychucené a v přírodním střívku zašpejlované jitrnice. Ty moravské mají oproti českým jednu odlišnost. Jsou jen z masa bez přídavku pečené kynuté buchty.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 664 kJ /
5 178 kcal
Bílkoviny950,77 g
Tuky145,43 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 2,89 g
Sodík 2,55 g
Sůl5,35 g
Sacharidy16,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěnou vepřovou hlavu a kůže uvaříme doměkka. Krok 2: Libové maso umeleme nahrubo, zbytek (včetně syrových jater) umeleme najemno. Krok 3: V dostatečně velké nádobě smíchíáme maso s vývarem, solí a kořením, ochutnáme a dochutíme a hned narážíme do nakrájených střev, na jednom konci zašpejlovaných. Krok 4: Naplněné zašpejlujeme i z druhého konce a všechny uvaříme při 90-95°C asi 15-20 minut.
Po uvaření opláchneme ve studené vodě a rozložíme na desku, aby vychladly.

Zveřejněno 19. 2. 2017

Poznámka autorky cathleen

Někdy se radí jitrnice vařit ve vodě, my je vždy vařili v kotli v polévce. Část jitrnicoviny jsme dávali i do sklenic a klasicky zavařili - 2 hodiny při 100°C.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravské jitrnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ooB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravské jitrnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ooB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Dajda: Na Moravě se dělají jelita koupová, do jitrnic se semele to co zbyde po udělání tlačenek a přidá se tzv mozaika z jemně nakrájeného tuku (z ovaru). Do jitrnic se na Moravě nedává žádná buchta ani žemle, to je výsada chudších Čech.

Dělali jsme taky tak, dovolila jsem si přidat foto...:-)

mika59: děkuji za vyzkoušení receptu i přidanou fotku :-K

Zobrazit starší odpověď

Zdravím všechny.
Víte ,že při čtení přízpěvků se člověk pobaví. Ale každý to dělá po svém způsobu.Rovněž nechápu, proč by se měly jitrnice vařit v jiné vodě. Zvládli jsme mnoho zabíjaček a vždy pár jitrnic uteklo do polévky ,stačí vyšší teplota . O to byla lepší polévka. Ale je to věc názoru a chutí. Kroupy jasně , jen do jelítek a do jitrniček se dělala buchta, která se namáčela.
Tento recept se mi líbí !!!
Milan P.

I pro to miluji krajová jídla. Ať si zajedete kamkoliv a pohostí vás známou dobrotou, všude chutná maličko jinak;-)

U nás do jaterníc ryža, ale aj osmažená cibuľa, pečeň - játra - varená...(okrem vareného mäsa aj podbradok, varené pľúca, kože)
Do krvavničiek mierne oschlé žemle.
Ale my sme značne vzdialený kraj.

cathleen: u nás je to buď obcházka nebo bouřka:-8

Zobrazit 7 starších odpovědí

Na Vysočině se pekla (peče) suchá buchta, která se pak namáčí a rozdrobí. Cibule se dává - osmažená:-) Maso se nemele - jen ve větších provozech - ale kolíbkou naseká. :-) Určitě se nedává zázvor ani nové koření. Vaří se v extra vodě, nikdy v polévce.
Ale takhle čistě masové bych asi ráda ochutnala:yes:

cathleen: když se vaří ve vodě, je ta voda pak tak divně "cítit" - podotýkám, že střeva jsou super praná, otáčená atd. V polévce se ten odér asi ztratí. Možná proto se tady v kraji vaří vždy ve vodě - neznám jinou přípravu. Nevím o případu, že by jitrnice nějak extra praskaly, pokud se dobře zašpejlují. Jestli je nějaký "kaz" ve střívku, pozná se už při nabíjení. Možná je to ale jinde jinak, nevnucuji tuto praxi dále.

Zobrazit 3 starší odpovědi

" jiný kraj, jiný zvyk"
No, já su z Moravy a dosud jsem měl za to, že žemle v jitrnicích jsou obvyklé spíše v Čechách...
Docela by mě zajímalo, kde na Moravě, třeba podle okresů, se do jitrnic dávají žemle?:-)

casino: No to je asi otázka na mě...Já jsem od Ostravy a jiné jitrnice než s rohlíky nebo žemli neznám...a to jsem se jich (těch rohlíků) nakrájela...:-)

Ivi nedáváte ani žemle nebo cibuli? U nás doma se to vždy přidávalo, ale to je asi krajové, i když jsem z Moravy...dělali jsme jinak...;-)

cathleen: No právě, jiný kraj, jiný zvyk...:yes:;-)

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
buchta do jitrnic, pečená jitrnice v troubě, jitrnice pečené v troubě, buchta do jitrnic recept, jitrnice a jelita recepty, obchazka, recept buchta do jitrnic, jitrnice, opečená jitrnice, jitrnice recept, pečené jitrnice v troubě, jitrnice v troubě, jitrnice a jelita recept, jitrnice a jelita, recept na buchtu do jitrnic, polevka z jitrnice, buchta na jitrnice, pečená jitrnice, pečené jitrnice a jelita, buchty do jitrnic

Suroviny:
maso, játra vepřová, vývar masový, sůl, pepř mletý, majoránka, koření nové koření mleté, zázvor mletý, česnek

Přidat fotografie receptu